TisztĂ­tott, szeletelt tĂ©li fĂŒlƑke gombĂĄk fa vĂĄgĂłdeszkĂĄn

TĂ©li fĂŒlƑke – A hideg hĂłnapok megbĂ­zhatĂł gombĂĄja a konyhĂĄban

TisztĂ­tott, szeletelt tĂ©li fĂŒlƑke gombĂĄk fa vĂĄgĂłdeszkĂĄn

A tĂ©li fĂŒlƑke (Flammulina velutipes) az egyik kevĂ©s szĂĄmĂș gombafaj egyike, amely a tĂ©li hĂłnapokban is gyƱjthetƑ. KĂŒlönleges kĂ©pessĂ©ge, hogy fagyos idƑben is megmarad, sƑt, a hƑmĂ©rsĂ©klet emelkedĂ©sĂ©vel ismĂ©t fejlƑdĂ©snek indul. Ez a tulajdonsĂĄg teszi igazĂĄn Ă©rtĂ©kessĂ© a hideg Ă©vszakban.

A termĂ©szetben fƑleg fatuskĂłkon, elhalt fĂĄk törzsĂ©n talĂĄlkozhatunk vele. Kalapja narancssĂĄrgĂĄs, fĂ©nyes, enyhĂ©n nyĂĄlkĂĄs felĂŒletƱ; tönkje sötĂ©tbarna, bĂĄrsonyos tapintĂĄsĂș. Konyhai felhasznĂĄlĂĄsa sorĂĄn Ă©deskĂ©s, finoman diĂłs aromĂĄjĂĄval tƱnik ki.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A tĂ©li fĂŒlƑke hƑállĂł szerkezete miatt kivĂĄlĂłan alkalmas melegĂ©telekhez. Íze enyhe, de kĂŒlönleges textĂșrĂĄjĂĄval sokfĂ©le Ă©telben jĂłl mƱködik:

  • Levesekben: zöldsĂ©glevesek, ramen vagy miso leves egyik legjobb gombĂĄja.
  • SerpenyƑs Ă©telekhez: olajon vagy vajon gyorsan pirĂ­tva, fokhagymĂĄval.
  • GombapörköltkĂ©nt: mĂĄs gombĂĄkkal kombinĂĄlva telt Ă­zvilĂĄgot ad.
  • TĂ©sztaĂ©telekben: krĂ©mes mĂĄrtĂĄsokba keverve, sajttal tĂĄlalva.

A tisztĂ­tĂĄsa egyszerƱ: az alsĂł rĂ©szt levĂĄgjuk, majd a kalapokat Ă©s tönköket kĂŒlön is hasznĂĄlhatjuk. A nyĂĄlkĂĄs kalapfelszĂ­nt fƑzĂ©s elƑtt Ă©rdemes leöblĂ­teni vagy letörölni.

TĂĄpanyagtartalom Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyök

A tĂ©li fĂŒlƑke nemcsak könnyen emĂ©szthetƑ, de szĂĄmos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnnyel is rendelkezik. Alacsony kalĂłriatartalmĂș, mĂ©gis tĂĄpanyagokban gazdag:

  • FehĂ©rje: termĂ©szetes növĂ©nyi fehĂ©rjeforrĂĄs.
  • B-vitaminok: tĂĄmogatjĂĄk az idegrendszert Ă©s az anyagcserĂ©t.
  • AntioxidĂĄnsok: hozzĂĄjĂĄrulnak a sejtek vĂ©delmĂ©hez.
  • Poliszacharidok: immunerƑsĂ­tƑ hatĂĄssal bĂ­rhatnak.

Az ĂĄzsiai gyĂłgyĂĄszatban is ismert alapanyag, rendszeres fogyasztĂĄsa hozzĂĄjĂĄrulhat az immunrendszer megerƑsĂ­tĂ©sĂ©hez, fƑleg a hideg idƑszakban.

BiztonsĂĄgi tanĂĄcsok

Mindig alaposan tisztĂ­tsuk meg Ă©s csak hƑkezelve fogyasszuk. A termĂ©szetbƑl gyƱjtött pĂ©ldĂĄnyokat ajĂĄnlott gombaszakellenƑrrel ellenƑriztetni, mivel nĂ©hĂĄny hasonlĂł megjelenĂ©sƱ, nyĂĄlkĂĄs kalapĂș gombafaj mĂ©rgezƑ lehet.

A tĂ©li fĂŒlƑke ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs a hideg hĂłnapokban is, amikor kevĂ©s mĂĄs friss alapanyag Ă©rhetƑ el – könnyƱ, tĂĄplĂĄlĂł Ă©s kĂŒlönleges.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g tĂ©li fĂŒlƑkĂ©ben:
KalĂłria: 32 kcal
Fehérje: 2.9 g
ZsĂ­r: 0.4 g
Szénhidråt: 5.1 g
Cukor: 1.1 g
Rost: 2.1 g
KĂĄlium: 410 mg
Foszfor: 95 mg
NĂĄtrium: 6 mg
Kalcium: 5 mg
Magnézium: 12 mg
Cink: 0.5 mg
B1-vitamin: 0.05 mg
B2-vitamin: 0.21 mg
B3-vitamin: 4.2 mg
B6-vitamin: 0.09 mg
Folsav: 13 ”g
D-vitamin: 4 IU
C-vitamin: 1.9 mg