Teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt rusztikus tĂĄlban, fa felĂŒleten elszĂłrva

Teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt – A rostban gazdag, tĂĄpanyagdĂșs alternatĂ­va

Teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt rusztikus tĂĄlban, fa felĂŒleten elszĂłrva

A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt a bĂșzaszem teljes felhasznĂĄlĂĄsĂĄval kĂ©szĂŒl, beleĂ©rtve a hĂ©jat (korpa), a csĂ­rĂĄt Ă©s az endospermiumot is. Ez a liszttĂ­pus magasabb rost-, vitamin- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-tartalommal rendelkezik, mint a fehĂ©r liszt, ezĂ©rt kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs azok szĂĄmĂĄra, akik egĂ©szsĂ©gtudatosan Ă©tkeznek.

A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt enyhĂ©n diĂłs Ă­zƱ, barna szĂ­nƱ, durvĂĄbb ĂĄllagĂș lisztfĂ©le, amely ideĂĄlis kenyĂ©r, pĂ©ksĂŒtemĂ©ny, muffin, palacsinta Ă©s egyĂ©b sĂŒtemĂ©nyek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez is. A benne lĂ©vƑ rostok tĂĄmogatjĂĄk az emĂ©sztĂ©st, szabĂĄlyozzĂĄk a vĂ©rcukorszintet Ă©s hosszabb jĂłllakottsĂĄgĂ©rzetet biztosĂ­tanak.

A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt elƑnyei

  • Magas rosttartalom: ElƑsegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st Ă©s megelƑzi a szĂ©krekedĂ©st.
  • TĂĄpanyagban gazdag: Több vasat, magnĂ©ziumot, B-vitaminokat tartalmaz, mint a fehĂ©r liszt.
  • Alacsonyabb glikĂ©miĂĄs index: Lassabban emeli a vĂ©rcukorszintet, ezĂ©rt cukorbetegek szĂĄmĂĄra is elƑnyös.
  • Teljes Ă©rtĂ©kƱ gabona: A feldolgozĂĄs sorĂĄn nem vesznek el a tĂĄpĂ©rtĂ©kek, Ă­gy a lehetƑ legtöbb hasznos anyagot tartalmazza.
  • Hosszabb jĂłllakottsĂĄgĂ©rzet: A magas rost- Ă©s fehĂ©rjetartalom miatt ideĂĄlis fogyĂłkĂșrĂĄhoz is.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt felhasznĂĄlhatĂł kenyĂ©rsĂŒtĂ©shez, sĂŒtemĂ©nyekhez, muffinokhoz, lepĂ©nyekhez, pizzatĂ©sztĂĄhoz, de akĂĄr rĂĄntĂĄs vagy galuska kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez is alkalmas. Mivel nehezebb szerkezetƱ, sok receptben cĂ©lszerƱ fehĂ©r liszttel keverve hasznĂĄlni az optimĂĄlis ĂĄllag Ă©s emelkedĂ©s Ă©rdekĂ©ben.

A liszt vĂ­zfelvevƑ kĂ©pessĂ©ge magasabb, Ă­gy a tĂ©szta ĂĄltalĂĄban több folyadĂ©kot igĂ©nyel. A sĂŒtĂ©si idƑ Ă©s hƑmĂ©rsĂ©klet is vĂĄltozhat, Ă­gy Ă©rdemes kisebb adagokkal kĂ­sĂ©rletezni a megfelelƑ arĂĄnyok megtalĂĄlĂĄsĂĄhoz.

TĂĄrolĂĄs

A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt nagyobb olajtartalma miatt könnyebben avasodik, mint a fehĂ©r liszt, ezĂ©rt lĂ©gmentesen zĂĄrva, hƱvös, sötĂ©t helyen ajĂĄnlott tĂĄrolni. Hosszabb tĂĄvĂș tĂĄrolĂĄshoz hƱtƑszekrĂ©ny vagy fagyasztĂł javasolt.

A teljes kiƑrlĂ©sƱ liszt tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs, ha a klasszikus recepteket egĂ©szsĂ©gtudatos formĂĄban szeretnĂ©d elkĂ©szĂ­teni, anĂ©lkĂŒl, hogy lemondanĂĄl az Ă­zekrƑl vagy a textĂșrĂĄrĂłl.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g teljes kiƑrlĂ©sƱ lisztben:
KalĂłria: 340 kcal
Fehérje: 13.2 g
ZsĂ­r: 2.5 g
Szénhidråt: 60.4 g
Cukor: 0.4 g
Rost: 10.7 g
NĂĄtrium: 2 mg
KĂĄlium: 405 mg
Kalcium: 34 mg
Magnézium: 138 mg
Foszfor: 346 mg
Vas: 3.6 mg
Cink: 2.8 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.41 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.12 mg
B3-vitamin (niacin): 5.5 mg
B6-vitamin: 0.4 mg
Folsav: 44 ”g
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU