Friss, szeletelt tölcséres rókagomba fƱszerekkel tålalva

TölcsĂ©res rĂłkagomba – Az Ƒszi erdƑk titkos, aromĂĄs kincse szeletelve

Friss, szeletelt tölcséres rókagomba fƱszerekkel tålalva

A tölcsĂ©res rĂłkagomba (Craterellus tubaeformis) az Ƒszi erdƑk egyik legaromĂĄsabb, vĂ©kony hĂșsĂș, de gazdag Ă­zvilĂĄgĂș gombĂĄja. Jellegzetes tölcsĂ©res formĂĄjĂĄrĂłl, barna kalapjĂĄrĂłl Ă©s sĂĄrgĂĄs tönkjĂ©rƑl könnyen felismerhetƑ. Íze intenzĂ­v, kissĂ© fĂŒstös, ezĂ©rt kis mennyisĂ©gben is erƑteljesen Ă­zesĂ­ti az Ă©teleket.

JellemzƑk Ă©s felismerĂ©s

A tölcsĂ©res rĂłkagomba 3–7 cm-es kalapja szĂŒrkĂ©sbarna, alul vilĂĄgosabb, sĂĄrgĂĄs ĂĄrnyalatĂș tönkkel. Belseje ĂŒreges, csƑszerƱ, Ă©s ez adja nevĂ©nek eredetĂ©t is. Szeletelve jĂłl szĂĄrĂ­thatĂł, fƑzve is megƑrzi ĂĄllagĂĄt. IdeĂĄlis pirĂ­tva, levesben vagy szĂłszban.

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek

  • Levesekhez: Gazdag aromĂĄja miatt kivĂĄlĂł erdei gombakrĂ©mlevesekhez, gulyĂĄsokhoz.
  • PirĂ­tva: Vajon vagy olĂ­vaolajon, fokhagymĂĄval tĂ©sztĂĄhoz vagy körethez.
  • SzĂĄrĂ­tva: FƱszerkĂ©nt vagy levesalapkĂ©nt hasznĂĄlhatĂł, hosszĂș ideig elĂĄll.

AjĂĄnlott fƱszerek: fokhagyma, kakukkfƱ, fehĂ©rbors, petrezselyem, vaj. ErƑteljes aromĂĄja miatt kevĂ©s is elĂ©g belƑle az Ă­zesĂ­tĂ©shez.

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyök

A tölcsĂ©res rĂłkagomba rendkĂ­vĂŒl alacsony kalĂłriatartalmĂș, de tĂĄpanyagban gazdag. KiemelkedƑen magas a B-vitamin (fƑkĂ©nt B2 Ă©s B3), kĂĄlium, vas, rĂ©z Ă©s D-vitamin tartalma. ErƑsĂ­ti az immunrendszert, tĂĄmogatja a vĂ©rkĂ©pzĂ©st Ă©s a sejtvĂ©delmet.

  • D-vitamin: TermĂ©szetes forrĂĄs, kĂŒlönösen a napszegĂ©ny hĂłnapokban fontos.
  • RĂ©z Ă©s vas: Elengedhetetlenek a vĂ©rkĂ©pzĂ©shez Ă©s az oxigĂ©nszĂĄllĂ­tĂĄshoz.
  • Rost: TĂĄmogatja a bĂ©lrendszer mƱködĂ©sĂ©t.

TĂĄrolĂĄs Ă©s elƑkĂ©szĂ­tĂ©s

A friss tölcsĂ©res rĂłkagomba rövid ideig eltarthatĂł – 1–2 nap hƱtƑben. SzĂĄrĂ­tva kivĂĄlĂłan megƑrzi aromĂĄjĂĄt, sƑt mĂ©g jobban koncentrĂĄlĂłdik benne az Ă­z. TisztĂ­tĂĄsa szĂĄrazon vagy nedves kendƑvel törtĂ©njen, vĂ­z alatt gyorsan ĂĄtöblĂ­tve. Szeletelve gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ.

A tölcsĂ©res rĂłkagomba az Ƒszi erdƑk igazi kulinĂĄris kĂŒlönlegessĂ©ge, amelyet szezonban Ă©rdemes frissen felhasznĂĄlni, vagy gondosan eltĂĄrolni a hideg hĂłnapokra.

Tåpérték 100 g friss tölcséres rókagombåban:
KalĂłria: 28 kcal
Fehérje: 1.9 g
ZsĂ­r: 0.4 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 0.1 g
Szénhidråt: 5.2 g
Cukor: 1.2 g
Rost: 2.8 g
NĂĄtrium: 7 mg
KĂĄlium: 495 mg
Foszfor: 93 mg
D-vitamin: 190 IU
Vas: 3.3 mg
Réz: 0.5 mg
B2-vitamin: 0.32 mg
B3-vitamin: 4.2 mg