Ajvar dióval tálalva

Ajvar dióval

Az ajvar egy hagyományos balkáni étel, amelyet gyakran készítenek sült paprikából és padlizsánból. Az eredeti recept édes-savanykás ízvilága egyesíti a különböző fűszereket és zöldségeket. A dióval készült változat egy különleges twistet ad az ételnek, még gazdagabbá téve annak ízét. Az ajvarot gyakran tálalják húsok mellé, de tökéletes zöldségekkel vagy kenyérrel is. Ezt az ételt nyáron szokták készíteni, és akár télen is fogyasztható, ha elrakjuk.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Piros paprika
2 db Padlizsán
4 gerezd Fokhagyma
50 g Dió
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 ek. Ecet
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paprikákat és a padlizsánokat süsd meg a sütőben 180°C-on 25-30 percig, amíg a bőre meg nem ég és a hús megpuhul.

    A paprika és padlizsán bőrét könnyen lehúzhatod, ha egy zacskóba teszed őket és pár percig pihenteted.

    2

    A sült paprikákat és padlizsánt tedd egy tálba, hagyd egy kicsit hűlni, majd húzd le a bőrt és távolítsd el a magokat.

    Ne hagyd, hogy túl sok leve elfolyjon, mert az ajvar textúrája folyós lesz, ha túl sok víz keveredik hozzá.

    3

    A diót apróra vágd, majd egy serpenyőben enyhén pirítsd meg, hogy az íze intenzívebb legyen.

    A diót ne pirítsd túl, mert könnyen megéghet, és keserűvé válhat.

    4

    A fokhagymát zúzd össze, majd tedd a paprikás-padlizsános keverékhez, és add hozzá az apróra vágott diót, sót, borsot, cukrot és ecetet.

    A cukor segít kiegyensúlyozni a paprika savanykás ízét.

    5

    A keveréket egy botmixerrel pürésítsd simára, majd öntsd hozzá az olívaolajat és keverd jól össze.

    A pürét ne tedd túl simává, ha szereted a darabosabb ajvart, hagyd, hogy egy kicsit ropogós maradjon.

    6

    Tálald az ajvart frissen, kenyérrel vagy zöldségekkel, vagy tedd el üvegekbe a téli hónapokra.