Mérd ki a langyos tejet egy tálba, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot és 1 evőkanálnyi lisztet. Keverd el, majd letakarva pihentesd meleg helyen kb. 10 percig, míg felfut. TIPP: Ha nem indul el, valószínűleg túl hideg volt a tej vagy lejárt az élesztő.
Az élesztő felfuttatásához használj friss élesztőt a legjobb eredmény érdekében. Ha száraz élesztőt használsz, azt is fel kell futtatni a tejben.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Ez adja meg az alaptésztád ízét.
A citromhéjat alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled, és csak a sárga részét reszeld le, mert a fehér része keserű.
Add hozzá az élesztős keveréket, az enyhén felvert tojást és az olvasztott, de nem forró vajat. Kézzel vagy géppel gyúrj belőle sima, rugalmas tésztát. TIPP: A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, de még kissé puha tapintású.
A tésztát addig gyúrd, amíg fényes és rugalmas nem lesz. Ha kézzel gyúrod, ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.
Fedd le a tálat tiszta konyharuhával, majd keleszd meleg helyen kb. 45-60 percig, amíg duplájára nő. TIPP: Meleg, huzatmentes helyet válassz, pl. kissé előmelegített (de lekapcsolt!) sütőt.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs elég meleg helyed, tegyél a tál alá egy tál forró vizet.
Közben aprítsd fel az aszalt ananászt, majd ha megkelt a tészta, gyúrd bele egyenletesen. TIPP: Ha nagyon ragad, egy kevés liszttel szórd meg a kezed és a munkafelületet.
Az aszalt ananászt előtte áztasd be rumba vagy narancslébe, hogy puhább és ízletesebb legyen.
Formázz a tésztából egy ovális rudat, majd hosszában hajtsd félbe úgy, hogy ne legyen teljesen fedésben – így kapod meg a klasszikus Stollen formát.
A formázásnál figyelj, hogy a tészta ne legyen túl vastag, mert akkor nehezen sül át.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd még 15 percig pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
A pihentetés segít, hogy a stollen szebben megkeljen a sütőben.
Süsd a Stollent kb. 35-40 percig, amíg szép aranybarna lesz. TIPP: Ha túl gyorsan barnul, fedd le sütőpapírral vagy fóliával.
A sütési idő függ a sütőtől. Ha a stollen teteje túl gyorsan barnul, csökkentsd a hőmérsékletet 160°C-ra.
Miután kivetted a sütőből, hagyd langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral. TIPP: A porcukrot szitával oszlasd el egyenletesen a tetején.
A porcukrot csak a teljesen kihűlt stollenre szórd, különben megolvad. A stollent tárold hűvös helyen, becsomagolva, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.