Ananászos Stollen szeletek tálalva

Ananászos Stollen

A Stollen eredete a 15. századi Németországig nyúlik vissza, ahol először Drezdában készítették el karácsonyi különlegességként. Kezdetben szerényebb alapanyagokból állt, de az idők során vajjal, cukorral és szárított gyümölcsökkel gazdagították. Ez az ananászos változat a klasszikus recept újragondolt, trópusi csavarral dúsított változata, amely egyszerre őrzi a hagyományokat és nyújt modern ízélményt. Képzeld el, ahogy a frissen sült Stollen illata betölti a konyhát, miközben a porcukor lassan ráolvad az aranybarna tésztára – maga az ünnepi varázs. A tökéletes textúra eléréséhez ügyelj arra, hogy a vaj ne legyen forró, amikor a tésztához adod. Ez az édesség ideális választás ünnepi reggelikhez vagy vendégváró desszertként – különösen akkor, ha valami igazán különlegeset szeretnél tálalni.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
200 ml Langyos tej
100 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk. Reszelt citromhéj
150 g Aszalt ananász darabok
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Mérd ki a langyos tejet egy tálba, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot és 1 evőkanálnyi lisztet. Keverd el, majd letakarva pihentesd meleg helyen kb. 10 percig, míg felfut. TIPP: Ha nem indul el, valószínűleg túl hideg volt a tej vagy lejárt az élesztő.

    Az élesztő felfuttatásához használj friss élesztőt a legjobb eredmény érdekében. Ha száraz élesztőt használsz, azt is fel kell futtatni a tejben.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Ez adja meg az alaptésztád ízét.

    A citromhéjat alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled, és csak a sárga részét reszeld le, mert a fehér része keserű.

    3

    Add hozzá az élesztős keveréket, az enyhén felvert tojást és az olvasztott, de nem forró vajat. Kézzel vagy géppel gyúrj belőle sima, rugalmas tésztát. TIPP: A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, de még kissé puha tapintású.

    A tésztát addig gyúrd, amíg fényes és rugalmas nem lesz. Ha kézzel gyúrod, ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.

    4

    Fedd le a tálat tiszta konyharuhával, majd keleszd meleg helyen kb. 45-60 percig, amíg duplájára nő. TIPP: Meleg, huzatmentes helyet válassz, pl. kissé előmelegített (de lekapcsolt!) sütőt.

    A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs elég meleg helyed, tegyél a tál alá egy tál forró vizet.

    5

    Közben aprítsd fel az aszalt ananászt, majd ha megkelt a tészta, gyúrd bele egyenletesen. TIPP: Ha nagyon ragad, egy kevés liszttel szórd meg a kezed és a munkafelületet.

    Az aszalt ananászt előtte áztasd be rumba vagy narancslébe, hogy puhább és ízletesebb legyen.

    6

    Formázz a tésztából egy ovális rudat, majd hosszában hajtsd félbe úgy, hogy ne legyen teljesen fedésben – így kapod meg a klasszikus Stollen formát.

    A formázásnál figyelj, hogy a tészta ne legyen túl vastag, mert akkor nehezen sül át.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd még 15 percig pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

    A pihentetés segít, hogy a stollen szebben megkeljen a sütőben.

    8

    Süsd a Stollent kb. 35-40 percig, amíg szép aranybarna lesz. TIPP: Ha túl gyorsan barnul, fedd le sütőpapírral vagy fóliával.

    A sütési idő függ a sütőtől. Ha a stollen teteje túl gyorsan barnul, csökkentsd a hőmérsékletet 160°C-ra.

    9

    Miután kivetted a sütőből, hagyd langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral. TIPP: A porcukrot szitával oszlasd el egyenletesen a tetején.

    A porcukrot csak a teljesen kihűlt stollenre szórd, különben megolvad. A stollent tárold hűvös helyen, becsomagolva, hogy ne száradjon ki.