Venezuelai és kolumbiai arepák töltve sajttal és csirkével

Arepa (VenezuelaiKolumbiai, Kukoricás)

Az arepa a venezuelai és kolumbiai konyha ikonikus fogása, melyet már az őslakos népek is készítettek kukoricából. A modern arepa több százféle változatban ismert, országról országra, városról városra változik. A legismertebb formája a sajtos vagy hússal töltött változat, mely kívül ropogós, belül puha. Ahogy a kukoricalepények sülnek a serpenyőben, az aranyló héj ropogósra pirul, és az illat betölti a konyhát. A frissen sült arepa tökéletes reggelire, ebédre vagy vacsorára, különösen, ha salsa verde-vel vagy avokádóval kínáljuk. A tökéletes arepa titka a helyesen beállított tészta – ne legyen túl lágy, mert szétesik, de túl kemény sem, mert akkor száraz marad. Bátran próbálj ki különböző töltelékeket: kísérletezz zöldségekkel, sajtokkal vagy akár tojásos változatokkal is!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Előfőzött kukoricaliszt (masarepa)
300 ml Langyos víz
1 tk.
100 g Reszelt sajt (opcionális töltelék)
150 g Főtt, tépett csirkehús (opcionális töltelék)
2 ek. Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a kukoricalisztet a sóval. Fokozatosan add hozzá a langyos vizet, közben folyamatosan kevergetve. Kézzel dolgozd össze, amíg sima, közepesen puha tésztát kapsz. Tipp: ha túl száraz, adj hozzá még egy kevés vizet, ha túl lágy, egy kis lisztet.

    A víz hőmérséklete fontos! Ne legyen túl forró, mert az megöli az esetlegesen a lisztben található élesztőgombákat. A langyos víz ideális.

    2

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 5-10 percig. Ez idő alatt a tészta még jobban összeáll, és könnyebb lesz vele dolgozni.

    A pihentetés alatt a kukoricaliszt jobban felszívja a vizet, így a tészta könnyebben formázható lesz. Ne hagyd tovább pihenni, mert kiszáradhat!

    3

    Formázz a tésztából egyenletes, kb. tenyérnyi méretű korongokat. Ha töltött arepát szeretnél készíteni, formázz egy kis mélyedést a közepébe, tölts bele sajtot vagy csirkét, majd zárd le a szélét és lapítsd vissza.

    Ha a tészta nagyon ragad, nedvesítsd be a kezed formázás előtt. Ügyelj arra, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben, ezért alaposan zárd le a korongokat.

    4

    Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, adj hozzá kevés olajat, és süsd az arepákat oldalanként 5-6 percig, amíg aranybarna, enyhén ropogós kéreg képződik. TIPP: Ne mozgasd őket túl hamar, különben széteshetnek!

    A serpenyő legyen megfelelően forró, mielőtt beleteszed az arepákat, így elkerülheted, hogy leragadjanak. Használj semleges ízű olajat, például napraforgóolajat vagy repceolajat.

    5

    Ha vastagabb arepákat készítettél, miután mindkét oldaluk megsült, helyezd őket előmelegített 180°C-os sütőbe még 10 percre, hogy teljesen átsüljenek belülről is.

    A sütőben való befejezés biztosítja, hogy a vastagabb arepák is teljesen átsüljenek, és ne maradjanak nyersek a közepükön. Ellenőrizd egy fogpiszkálóval, hogy átsültek-e.

    6

    Tálald az arepákat melegen. Ha nem voltak megtöltve sütés előtt, vághatod őket félbe, és töltheted frissen sajttal, hússal, avokádóval vagy salsa szósszal.

    Az arepák frissen a legfinomabbak, de hűtőben tárolva másnap is fogyaszthatók. Melegítsd őket sütőben vagy serpenyőben tálalás előtt.