Egy nagy tálban keverd össze a kukoricalisztet a sóval. Fokozatosan add hozzá a langyos vizet, közben folyamatosan kevergetve. Kézzel dolgozd össze, amíg sima, közepesen puha tésztát kapsz. Tipp: ha túl száraz, adj hozzá még egy kevés vizet, ha túl lágy, egy kis lisztet.
A víz hőmérséklete fontos! Ne legyen túl forró, mert az megöli az esetlegesen a lisztben található élesztőgombákat. A langyos víz ideális.
Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 5-10 percig. Ez idő alatt a tészta még jobban összeáll, és könnyebb lesz vele dolgozni.
A pihentetés alatt a kukoricaliszt jobban felszívja a vizet, így a tészta könnyebben formázható lesz. Ne hagyd tovább pihenni, mert kiszáradhat!
Formázz a tésztából egyenletes, kb. tenyérnyi méretű korongokat. Ha töltött arepát szeretnél készíteni, formázz egy kis mélyedést a közepébe, tölts bele sajtot vagy csirkét, majd zárd le a szélét és lapítsd vissza.
Ha a tészta nagyon ragad, nedvesítsd be a kezed formázás előtt. Ügyelj arra, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben, ezért alaposan zárd le a korongokat.
Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, adj hozzá kevés olajat, és süsd az arepákat oldalanként 5-6 percig, amíg aranybarna, enyhén ropogós kéreg képződik. TIPP: Ne mozgasd őket túl hamar, különben széteshetnek!
A serpenyő legyen megfelelően forró, mielőtt beleteszed az arepákat, így elkerülheted, hogy leragadjanak. Használj semleges ízű olajat, például napraforgóolajat vagy repceolajat.
Ha vastagabb arepákat készítettél, miután mindkét oldaluk megsült, helyezd őket előmelegített 180°C-os sütőbe még 10 percre, hogy teljesen átsüljenek belülről is.
A sütőben való befejezés biztosítja, hogy a vastagabb arepák is teljesen átsüljenek, és ne maradjanak nyersek a közepükön. Ellenőrizd egy fogpiszkálóval, hogy átsültek-e.
Tálald az arepákat melegen. Ha nem voltak megtöltve sütés előtt, vághatod őket félbe, és töltheted frissen sajttal, hússal, avokádóval vagy salsa szósszal.
Az arepák frissen a legfinomabbak, de hűtőben tárolva másnap is fogyaszthatók. Melegítsd őket sütőben vagy serpenyőben tálalás előtt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.