Frissen sült ausztrál macadamia diós croissant

Ausztrál macadamia diós croissant

Ausztrália egyik legismertebb gasztronómiai kincse a macadamia dió, amely különleges, vajas ízével tökéletesen illik az édes süteményekhez. Ebben a receptben a klasszikus croissantot kombináltuk ropogós macadamia dióval és egy kis mézzel, hogy egy igazán ínycsiklandó és tápláló reggeli péksüteményt hozzunk létre. A dió gazdag íze és a vajas tészta tökéletes harmóniát alkotnak, így minden falat egy különleges élményt nyújt. Ha szereted a diós süteményeket, ezt a croissantot imádni fogod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
100 g Macadamia dió
50 g Méz
30 g Barnacukor
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az tönkreteheti az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, ezáltal a tészta rugalmas és könnyen kezelhető lesz.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tészta hajtogatása közben.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy a vaj ne folyjon ki. A hűtés segít, hogy a vaj megkeményedjen, és a tészta könnyebben kezelhető legyen.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    A többszöri hajtogatás és hűtés biztosítja a leveles tészta rétegzettségét.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és szórd meg aprított macadamia dióval és egy kevés mézzel.

    A tészta ne legyen túl vékony, mert akkor nem lesz elég magas a croissant.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A feltekerésnél figyelj, hogy ne húzd meg a tésztát, mert akkor nem lesz elég magas a croissant.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A letakarás megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, majd szórd meg barnacukorral.

    A tojás szép színt ad a croissantoknak. A barnacukor karamellizálódik sütés közben, ami különleges ízt ad.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a croissantok átsüljenek, de ne égjenek meg.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A porcukrot szitán keresztül szórd, hogy egyenletesebb legyen.