A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az tönkreteheti az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, ezáltal a tészta rugalmas és könnyen kezelhető lesz.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tészta hajtogatása közben.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy a vaj ne folyjon ki. A hűtés segít, hogy a vaj megkeményedjen, és a tészta könnyebben kezelhető legyen.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
A többszöri hajtogatás és hűtés biztosítja a leveles tészta rétegzettségét.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és szórd meg aprított macadamia dióval és egy kevés mézzel.
A tészta ne legyen túl vékony, mert akkor nem lesz elég magas a croissant.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A feltekerésnél figyelj, hogy ne húzd meg a tésztát, mert akkor nem lesz elég magas a croissant.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A letakarás megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, majd szórd meg barnacukorral.
A tojás szép színt ad a croissantoknak. A barnacukor karamellizálódik sütés közben, ami különleges ízt ad.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a croissantok átsüljenek, de ne égjenek meg.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A porcukrot szitán keresztül szórd, hogy egyenletesebb legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.