Avokádós naan kenyér tálalva

Avokádós naan

Az avokádó, bár eredetileg Közép-Amerikából származik, ma már világszerte a modern konyha egyik legnépszerűbb alapanyaga. E naan különleges fúziós recept, amely az indiai kenyér hagyományát ötvözi a friss, krémes avokádó ízével. Ahogy a naan a forró serpenyőben sül, az avokádókrém belül finoman átmelegszik, selymes állagával kitölti a tészta belső rétegét – a konyha megtelik friss, meleg aromákkal. Tipp: használj teljesen érett avokádót, mert az krémes, jól kenhető, és enyhén édeskés íze tökéletesen illeszkedik a naanhoz. A citromlé nemcsak színtartó, de frissítő savasságot is ad. Ez a naan tökéletes egy gyors reggelihez, brunchra vagy akár könnyű vacsoraként is, főleg salátával vagy fűszeres mártogatósokkal kombinálva.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1360 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
5 g Cukor
5 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
150 g Érett avokádó
1 ek. Citromlé
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az érett avokádót vágd félbe, távolítsd el a magját, kanalazd ki a húsát, és villával törd pépesre egy tálban. Adj hozzá egy evőkanál citromlevet, hogy megőrizze színét.

    Ha nincs citromlé, használhatsz lime levet is. A lényeg, hogy savas legyen, így az avokádó nem barnul meg olyan gyorsan.

    2

    Egy nagy keverőtálba öntsd a lisztet, add hozzá az élesztőt, a cukrot és a sót, majd keverd össze. Ez képezi a naan alapját.

    Használj jó minőségű lisztet a legjobb eredmény érdekében. Az átszitált liszt könnyebbé teszi a tésztát.

    3

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és az olívaolajat a száraz hozzávalókhoz, és dolgozd össze sima tésztává.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális.

    4

    Gyúrd a tésztát kb. 10 percig, míg rugalmas és egynemű lesz. Tipp: ha ragad, hints rá kevés lisztet, de ne tedd túl szárazsá.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához, és könnyen formázható.

    5

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.

    Egy nedves konyharuhával letakarva a tészta nem fog kiszáradni.

    6

    A megkelt tésztát oszd 6 egyenlő részre. Formázz gombócokat, majd nyújtsd ki ovális formára.

    A gombócok legyenek egyforma méretűek, hogy a naanok is egyenletesen süljenek meg.

    7

    A kinyújtott naan egyik felére kanalazz egy adag avokádópürét, hajtsd rá a másik felét, és óvatosan nyomd le. Enyhén nyújtsd meg újra.

    Ne tegyél túl sok avokádót, mert akkor kifolyik sütés közben.

    8

    Forrósíts fel egy serpenyőt közepes lángon. Süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg barnás foltok jelennek meg rajtuk.

    Figyelj, hogy a serpenyő ne legyen túl forró, különben a naan megég.

    9

    Amikor elkészült, még forrón kend meg olvasztott vajjal – ez kiemeli a puha tészta ízét, és fényessé teszi a felületet.

    A vaj helyett használhatsz fokhagymás olajat is.

    10

    Tálald melegen – kiváló reggeli, brunch vagy könnyű vacsora lehet salátával vagy joghurtos mártogatóssal.

    Egy kis chilipehellyel is megszórhatod, ha szereted a pikáns ízeket.