Badrijani padlizsántekercsek diós töltelékkel és petrezselyemmel megszórva, fehér tálon tálalva

Badrijani petrezselyemmel

A badrijani – teljes nevén „badrijani nigvzit” – egy hagyományos grúz étel, amely sült padlizsánból és diós-fűszeres töltelékből készül. A grúz konyha bővelkedik a zöldséges előételekben, különösen a diót gyakran használják ízesítésre és sűrítésre is. Az étel eredete több száz évre nyúlik vissza, és máig a grúz ünnepi asztalok egyik ikonikus fogása. Technikai tipp: a tölteléket ne keverd túl hígra – fontos, hogy sűrű maradjon, így nem folyik ki a tekercsekből. Képzeld el, ahogy a padlizsán enyhén füstös íze találkozik a fűszeres, fokhagymás dióval, amit friss petrezselyem tesz még élénkebbé. Tökéletes hideg előételként, piknikre vagy vendégvárónak. Ha variálni szeretnéd, némi gránátalma maggal is díszítheted tálaláskor – bár ez nem kötelező.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Padlizsán
150 g Dióbél
2 db Fokhagyma
1 csokor Friss petrezselyem
0.5 tk. Őrölt koriander
0.5 tk. Őrölt paprika
1 ek. Ecet (almaecet vagy fehérborecet)
1 tk.
4 ek. Napraforgóolaj
3 ek. Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat hosszában szeleteld vékony csíkokra (kb. 0,5 cm vastagra). Sózd be őket, és hagyd állni 20 percig, hogy levet eresszenek – ez segít eltávolítani a kesernyés ízt.

    Papírtörlővel itasd le a felesleges nedvességet, így sütéskor kevésbé szívja meg magát olajjal.

    2

    Közepes lángon, kevés olajon süsd meg a padlizsánszeleteket mindkét oldalon aranybarnára. Tedd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

    Használj tapadásmentes serpenyőt, így kevesebb olaj is elegendő a sütéshez.

    3

    A diót daráld le, majd keverd össze a zúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel, korianderrel, paprikával, sóval, ecettel és kevés vízzel. Krémes, de sűrű állagot kell kapnod.

    A diót piríthatod is száraz serpenyőben pár percig, így még intenzívebb ízt kapsz.

    4

    Minden sült padlizsánszeletre kanalazz egy kevés diós tölteléket, majd tekerd fel szorosan. Tedd őket egy tálra szépen sorban.

    Ne tölts túl sokat, mert akkor nehéz lesz szépen feltekerni.

    5

    Tálalás előtt díszítsd a tekercseket frissen aprított petrezselyemmel. Hűtve a legfinomabb, így hagyd legalább 1 órát pihenni hűtőben.

    Akár előző nap is elkészítheted – az ízek összeérnek és még finomabb lesz.