Bagna cauda sĂŒlt zöldsĂ©gekkel tĂĄlalva, meleg szĂłsz kĂŒlön tĂĄlkĂĄban

Bagna cauda sĂŒlt zöldsĂ©gekkel

A bagna cauda, vagyis „meleg fĂŒrdƑ”, a piemonti gasztronĂłmia egyik legismertebb eleme. Eredetileg a szƑlƑmƱvesek Ă©telekĂ©nt szolgĂĄlt a hƱvösebb hĂłnapokban, mikor a közössĂ©g a betakarĂ­tĂĄs utĂĄn összeĂŒlt egy meleg, laktatĂł fogĂĄs mellĂ©. Az olajban pĂĄrolt fokhagyma Ă©s a szardella hĂĄzassĂĄga egy mĂ©ly, karakteres mĂĄrtogatĂłs szĂłszt eredmĂ©nyezett, amit zöldsĂ©gekkel Ă©s kenyĂ©rrel fogyasztottak. A sĂŒlt zöldsĂ©gekkel tĂĄlalt bagna cauda a modern verziĂł – a friss zöldsĂ©gek intenzĂ­vebb Ă­zeket kapnak a sĂŒtĂ©s sorĂĄn, Ă­gy mĂ©g jobban kiegĂ©szĂ­tik a szĂłsz komplex karakterĂ©t. A konyha megtelik az ĂŒnnepi hangulattal, miközben a fokhagyma Ă©s szardella illata szinte elvarĂĄzsol. Technikai tanĂĄcs: a zöldsĂ©geket kĂŒlön-kĂŒlön is sĂŒtheted, hogy mindegyik pont tökĂ©letesre kĂ©szĂŒljön, majd keverve tĂĄlalhatod Ƒket a forrĂł mĂĄrtogatĂłssal. IdeĂĄlis barĂĄti estĂ©khez, borkĂłstolĂłk mellĂ© vagy kĂŒlönleges elƑételkĂ©nt is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 150 ml Extra szƱz olĂ­vaolaj
⭕ 50 g Vaj
⭕ 6 db Fokhagyma
⭕ 8 db Szardella filĂ©
⭕ 50 ml Tejszín (opcionális)
⭕ 1 db Padlizsán
⭕ 1 db Cukkini
⭕ 2 db Kaliforniai paprika
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 1 ek. Friss rozmaring vagy kakukkfƱ
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg, majd szeleteld fel a zöldsĂ©geket: a padlizsĂĄnt, cukkinit, paprikĂĄt Ă©s vöröshagymĂĄt nagyobb darabokra. Helyezd Ƒket egy sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire.

    A zöldsĂ©geket ne szeleteld tĂșl vĂ©konyra, hogy sĂŒtĂ©s közben ne szĂĄradjanak ki, hanem kĂ­vĂŒl piruljanak, belĂŒl pedig szaftosak maradjanak.

    2

    Locsold meg a zöldsĂ©geket olĂ­vaolajjal, szĂłrd rĂĄ a sĂłt, borsot Ă©s a friss fƱszernövĂ©nyeket, majd forgasd össze. 200°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben sĂŒsd Ƒket kb. 25 percig, mĂ­g enyhĂ©n megpirulnak.

    FĂ©lidƑben keverd ĂĄt a zöldsĂ©geket, hogy egyenletesen piruljanak Ă©s ne tapadjanak le a tepsi aljĂĄra.

    3

    Közben készítsd el a bagna cauda-t: håmozd meg a fokhagymåt, vågd szeletekre, és ha szeretnéd lågyítani az ízét, blansírozd 2-3 percig enyhén sós vízben.

    A fokhagymĂĄt Ă©rdemes kĂ©tszer is blansĂ­rozni, ha kevĂ©sbĂ© intenzĂ­v szĂłszt szeretnĂ©l kĂ©szĂ­teni – ez csökkenti a csĂ­pƑssĂ©gĂ©t.

    4

    Egy kis lĂĄbasban olvaszd össze a vajat az olĂ­vaolajjal. Add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt, Ă©s alacsony lĂĄngon fƑzd, amĂ­g puhĂĄvĂĄ vĂĄlik. EzutĂĄn add hozzĂĄ a szardellafilĂ©ket, Ă©s fƑzd, mĂ­g teljesen elolvadnak.

    Folyamatosan kevergesd a szószt, hogy ne kapjon le az edény aljåra, és egyenletes krémes ållagot kapj.

    5

    Ha szeretnĂ©d, keverj hozzĂĄ tejszĂ­nt is a vĂ©gĂ©n, hogy gazdagabb Ă©s selymesebb legyen az ĂĄllaga. Melegen tĂĄlald a sĂŒlt zöldsĂ©gek mellĂ©, akĂĄr kis tĂĄlkĂĄkban mĂĄrtogatĂłskĂ©nt.

    A bagna cauda melegen a legfinomabb – tálald gyertyás melegítƑvel, hogy hosszabb ideig melegen tarthasd.