Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt meleg helyen. Ez segít az élesztő aktiválásában.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg nem volt friss, és újat kell használnod.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a maradék cukrot. Add hozzá az élesztős tejet, a tojást, az olvasztott vajat és a Baileys likőrt. Kezdd el dagasztani a tésztát, amíg sima, rugalmas nem lesz. Ha túl ragad, adj hozzá kevés lisztet.
A vajat ne forrón add a tésztához, mert az is elpusztíthatja az élesztőt. A dagasztás fontos lépés, mert ez fejleszti ki a glutént, ami a perecek szerkezetét adja.
Takard le a tálat tiszta konyharuhával, és hagyd a tésztát kelni körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő. Meleg, huzatmentes helyet válassz ehhez.
A tészta kelési ideje függ a szoba hőmérsékletétől. Ha hidegebb van, hosszabb időre lehet szükség.
Ha megkelt a tészta, borítsd enyhén lisztezett felületre, gyúrd át kicsit, majd oszd 12 egyenlő részre. Mindegyik darabot sodord ki és formázz pereccé. Ez lehet klasszikus perecforma vagy sima csiga alak is.
A tésztát könnyebb formázni, ha a kezed enyhén be van lisztezve.
Helyezd a pereceket sütőpapírral bélelt tepsire, majd letakarva pihentesd őket 15 percig. Ez segít abban, hogy sütéskor szép puhák maradjanak.
A második pihentetés segít a pereceknek még jobban megkelni sütés előtt.
Kend meg a perecek tetejét felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral. A cukor karamellizálódni fog sütés közben, és különleges ízt ad.
A tojás helyett tejjel is megkenheted a pereceket. A barna cukor helyett kristálycukrot is használhatsz.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Süsd a pereceket 20–25 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Figyeld a színüket, mert minden sütő más!
Ha a perecek túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd őket néhány percig a tepsin hűlni, majd rácson teljesen kihűlni. A tésztájuk illatos, lágy, a Baileys pedig krémes aromát kölcsönöz neki.
A teljesen kihűlt pereceket légmentesen zárd le, hogy ne száradjanak ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.