Baileys-es perec tálalva

Baileys-es perec

A Baileys-es perec története egy modern konyhai kísérletből született, ahol a hagyományos magyar kelt tészta találkozott az ír krémlikőr édes és krémes világával. A Baileys eredetileg Írországból származik, ahol a tejszínt whisky-vel és vaníliával házasítják – ezt az ízvilágot csempésztük most egy puha, édes perecbe. Ahogy a sütőből áradó illat megtölti a konyhát, a Baileys és az olvadó barna cukor aromája összekeveredik a vajjal és tojással készült tészta melegségével. Ez a perec tökéletes egy hideg téli délutánra, forró kávé mellé, vagy akár egy baráti összejövetelre, ahol szeretnél valami különlegeset kínálni. A Baileys-es változat új szintre emeli a hagyományos perecet – próbáld ki, és garantáltan mosolyt csalsz vele mindenki arcára!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
200 ml Tej
50 ml Baileys likőr
25 g Élesztő
50 g Cukor
5 g
80 g Vaj
1 db Tojás
30 g Barna cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt meleg helyen. Ez segít az élesztő aktiválásában.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg nem volt friss, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a maradék cukrot. Add hozzá az élesztős tejet, a tojást, az olvasztott vajat és a Baileys likőrt. Kezdd el dagasztani a tésztát, amíg sima, rugalmas nem lesz. Ha túl ragad, adj hozzá kevés lisztet.

    A vajat ne forrón add a tésztához, mert az is elpusztíthatja az élesztőt. A dagasztás fontos lépés, mert ez fejleszti ki a glutént, ami a perecek szerkezetét adja.

    3

    Takard le a tálat tiszta konyharuhával, és hagyd a tésztát kelni körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő. Meleg, huzatmentes helyet válassz ehhez.

    A tészta kelési ideje függ a szoba hőmérsékletétől. Ha hidegebb van, hosszabb időre lehet szükség.

    4

    Ha megkelt a tészta, borítsd enyhén lisztezett felületre, gyúrd át kicsit, majd oszd 12 egyenlő részre. Mindegyik darabot sodord ki és formázz pereccé. Ez lehet klasszikus perecforma vagy sima csiga alak is.

    A tésztát könnyebb formázni, ha a kezed enyhén be van lisztezve.

    5

    Helyezd a pereceket sütőpapírral bélelt tepsire, majd letakarva pihentesd őket 15 percig. Ez segít abban, hogy sütéskor szép puhák maradjanak.

    A második pihentetés segít a pereceknek még jobban megkelni sütés előtt.

    6

    Kend meg a perecek tetejét felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral. A cukor karamellizálódni fog sütés közben, és különleges ízt ad.

    A tojás helyett tejjel is megkenheted a pereceket. A barna cukor helyett kristálycukrot is használhatsz.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Süsd a pereceket 20–25 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Figyeld a színüket, mert minden sütő más!

    Ha a perecek túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    8

    Hagyd őket néhány percig a tepsin hűlni, majd rácson teljesen kihűlni. A tésztájuk illatos, lágy, a Baileys pedig krémes aromát kölcsönöz neki.

    A teljesen kihűlt pereceket légmentesen zárd le, hogy ne száradjanak ki.