Bakewell tart pisztáciával és friss málnával, aranybarnára sült tésztával

Bakewell tart pisztáciával

A Bakewell tart a brit konyha egyik legismertebb süteménye, amely hagyományosan egy édes pitetészta alapot, lekvárt és mandulás tölteléket tartalmaz. A pisztáciás változat az étel egy modern, gazdagabb változata, amelyben a pisztácia egyedi íze és a málna frissessége tökéletesen kiegészítik egymást. Az ételt eredetileg Bakewell-ben, Angliában alkották meg, és azóta számos variációban készült el a világ számos részén.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 csomag Leveles tészta
150 g Friss málna
75 g Pisztácia
2 ek. Mogyorókrém (vagy pisztácia krém)
100 g Cukor
2 db Tojás
100 g Vaj
1 tk. Vaníliás cukor
100 g Liszt
0.5 tk.
1 tk. Almaecet
1 tk. Friss citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A leveles tésztát nyújtsd ki, majd bélelj ki vele egy piteformát. Az alját szúrd meg villával, hogy a tészta ne púposodjon fel sütés közben.

    A tészta széleit érdemes kissé felhajtani, hogy szép perem alakuljon ki.

    2

    A pisztáciát durvára daráljuk. Keverjük össze a darált pisztáciát a liszttel és a vaníliás cukorral.

    A pisztácia intenzívebb ízéhez friss pisztáciát használj, ha lehetséges.

    3

    A vajat olvaszd fel, majd keverd össze a tojásokkal, a cukorral, az almaecettel és a friss citromlével.

    Az almaecet és a citromlé segít kiegyensúlyozni az édességet és fokozza az ízeket.

    4

    A vajas keveréket keverd hozzá a lisztes pisztácia keverékhez, majd jól dolgozd össze, hogy egy homogén masszát kapj.

    Ha túl sűrű a massza, egy kevés tejet adhatunk hozzá, hogy megfelelő állagú legyen.

    5

    A tésztát előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 10 percig. Ezután öntsd rá a pisztáciás masszát, és helyezd a málna szemeket a tészta tetejére.

    A málna adja a frissességet, így ügyelj arra, hogy ne túl sokat tegyél rá, hogy ne nyomja le a tésztát.

    6

    Tedd vissza a sütőbe, és süsd még 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarnára sül.

    Amikor a massza megszilárdul, és a teteje szépen megpirul, akkor kész is van.

    7

    Hagyjuk a tartot kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

    A tartot melegen is tálalhatjuk, de a hűtés után még finomabb, mivel a sütemény állaga szilárdabbá válik.