Banános-vaníliás Stollen szeletelve, porcukorral megszórva

Banános-vaníliás Stollen

A Stollen eredete a 15. századi Németországba nyúlik vissza, ahol eredetileg böjti kenyérként szolgált, vaj és cukor nélkül. Az idők során azonban gazdagabb, édesebb változatai alakultak ki, melyek elengedhetetlen elemei lettek az ünnepi időszaknak. Ez a banános-vaníliás változat egy modern, illatos és puha újragondolása a klasszikus karácsonyi süteménynek. A banán természetes édessége és nedvessége különlegesen szaftossá teszi, míg a vanília finom aromát ad az egész süteménynek. A mandula és mazsola egy kis roppanós és édes textúrát hoz, amely még gazdagabbá teszi az ízélményt. Képzeld el, ahogy a frissen sült Stollen illata betölti a konyhát, miközben lassan kihűl az ablakpárkányon. Ez az édesség nemcsak finom, de egy darabka hagyomány is, amit újraértelmezve, de tisztelettel vihetünk tovább. Tipp: ha még különlegesebbé tennéd, reszelt narancshéjjal is gazdagíthatod a tésztát.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
2 db Banán
2 tk. Vanília kivonat
200 ml Tej
25 g Élesztő
100 g Cukor
150 g Vaj
1 csipet
100 g Mazsola
50 g Mandula
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt. Ez segít az élesztő aktiválásában, ami elengedhetetlen a tészta megemelkedéséhez.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha a tej túl hideg, az élesztő nem fog felfutni. A legjobb, ha a tej testhőmérsékletű.

    2

    A lisztet szitáld át egy nagy tálba, majd add hozzá a sót, a maradék cukrot, az olvasztott vajat, a vaníliát és a felfutott élesztős tejet. Kezdd el összedolgozni a tésztát, míg össze nem áll.

    A lisztet szitálva levegősebbé tesszük, így a tészta könnyebb lesz. A vajat ne forrón add hozzá, mert az megöli az élesztőt.

    3

    Törd össze a banánokat villával pépes állagúra, majd keverd a tésztához. Ez puhaságot és természetes édességet ad a stollennek.

    A banánokat jól pépesítsd össze, hogy ne maradjanak benne darabok. Használhatsz túlérett banánokat is, azok még édesebbek.

    4

    Add hozzá a mazsolát és az aprított mandulát a tésztához, és gyúrd össze alaposan. Tipp: Ha a mazsolát előtte beáztatod langyos vízbe, még puhább lesz.

    A mazsolát és a mandulát bátran helyettesítheted más aszalt gyümölcsökkel és magvakkal is. A mazsolát rumba is áztathatod, ha szeretnél egy kis plusz ízt.

    5

    Fedd le a tésztát tiszta konyharuhával, és keleszd meleg helyen 1 órán át, míg duplájára nő. Fontos, hogy huzatmentes helyet válassz a kelesztéshez.

    A tésztát kelesztheted a sütőben is, alacsony hőfokon (kb. 50°C). A lényeg, hogy a tészta ne száradjon ki.

    6

    Lisztezett felületen formázz a tésztából hosszúkás stollen alakot, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Tipp: A klasszikus formához hajtsd félbe a tésztát, de ne teljesen, így lesz jellegzetes a formája.

    A tésztát óvatosan formázd, hogy ne törjön meg. Ha a tészta ragad, adj hozzá egy kevés lisztet.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a stollent kb. 35-40 percig, amíg aranybarnára sül. Figyeld a tetejét: ha túl gyorsan barnulna, fedd le alufóliával.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a stollenre. Ha a stollen belseje még nyers, de a teteje már aranybarna, takard le alufóliával, és süsd tovább.

    8

    A kész stollent még melegen kend meg olvasztott vajjal, majd szórd meg porcukorral. Ez a lépés adja meg a klasszikus, ünnepi külsőt.

    A vajat ne spórold, mert az adja meg a stollen fényét és ízét. A porcukrot szitálva szórd rá, hogy egyenletes legyen.