Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt. Ez segít az élesztő aktiválásában, ami elengedhetetlen a tészta megemelkedéséhez.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha a tej túl hideg, az élesztő nem fog felfutni. A legjobb, ha a tej testhőmérsékletű.
A lisztet szitáld át egy nagy tálba, majd add hozzá a sót, a maradék cukrot, az olvasztott vajat, a vaníliát és a felfutott élesztős tejet. Kezdd el összedolgozni a tésztát, míg össze nem áll.
A lisztet szitálva levegősebbé tesszük, így a tészta könnyebb lesz. A vajat ne forrón add hozzá, mert az megöli az élesztőt.
Törd össze a banánokat villával pépes állagúra, majd keverd a tésztához. Ez puhaságot és természetes édességet ad a stollennek.
A banánokat jól pépesítsd össze, hogy ne maradjanak benne darabok. Használhatsz túlérett banánokat is, azok még édesebbek.
Add hozzá a mazsolát és az aprított mandulát a tésztához, és gyúrd össze alaposan. Tipp: Ha a mazsolát előtte beáztatod langyos vízbe, még puhább lesz.
A mazsolát és a mandulát bátran helyettesítheted más aszalt gyümölcsökkel és magvakkal is. A mazsolát rumba is áztathatod, ha szeretnél egy kis plusz ízt.
Fedd le a tésztát tiszta konyharuhával, és keleszd meleg helyen 1 órán át, míg duplájára nő. Fontos, hogy huzatmentes helyet válassz a kelesztéshez.
A tésztát kelesztheted a sütőben is, alacsony hőfokon (kb. 50°C). A lényeg, hogy a tészta ne száradjon ki.
Lisztezett felületen formázz a tésztából hosszúkás stollen alakot, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Tipp: A klasszikus formához hajtsd félbe a tésztát, de ne teljesen, így lesz jellegzetes a formája.
A tésztát óvatosan formázd, hogy ne törjön meg. Ha a tészta ragad, adj hozzá egy kevés lisztet.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a stollent kb. 35-40 percig, amíg aranybarnára sül. Figyeld a tetejét: ha túl gyorsan barnulna, fedd le alufóliával.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a stollenre. Ha a stollen belseje még nyers, de a teteje már aranybarna, takard le alufóliával, és süsd tovább.
A kész stollent még melegen kend meg olvasztott vajjal, majd szórd meg porcukorral. Ez a lépés adja meg a klasszikus, ünnepi külsőt.
A vajat ne spórold, mert az adja meg a stollen fényét és ízét. A porcukrot szitálva szórd rá, hogy egyenletes legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.