Vaníliás pekándiós fagylalt tálalva

Baskin-Robbins Vanilla Pecan

A Vanilla Pecan fagylalt a Baskin-Robbins kínálatában egy igazi klasszikus: krémes vaníliás alap, karamellizált pekándióval megszórva – ez a kombináció évtizedek óta hódít a fagylaltkedvelők körében. Az ízvilág az amerikai dél ízeire emlékeztet, ahol a pekándió gyakran jelenik meg süteményekben és desszertekben. A fagylalt különlegessége a pirított, enyhén cukros pekándióban rejlik, amely tökéletes kontrasztot ad a lágy és édes vaníliás alappal. A karamellizálás során az egész konyhát átjárja a vajas-cukros illat, ami már önmagában is elég ahhoz, hogy desszertet kívánjunk. A megfelelő textúra titka, hogy a dió teljesen kihűljön, mielőtt a fagylalthoz keverjük. Ez a fagylalt ideális választás elegáns vacsorákhoz, nyári desszertként vagy akár ünnepi alkalmakra is. Tipp: ha extra ízélményt keresel, egy kevés fahéjjal is megbolondíthatod a karamellizálást!

Előkészület 25 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 35 perc
1750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tejszín
250 ml Teljes tej
130 g Kristálycukor
2 tk. Vaníliakivonat
100 g Pekándió
20 g Vaj
30 g Barnacukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd el a pekándiót: egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, add hozzá a barnacukrot és a durvára vágott pekándiót. Pirítsd közepes lángon 3-4 percig, amíg enyhén karamellizálódik. Tedd félre, hagyd teljesen kihűlni. Tipp: folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le.

    A pekándiót érdemes sütőben is megpirítani, 180 fokon 5-7 perc alatt, ez egyenletesebb eredményt ad.

    2

    Egy közepes lábosban keverd össze a tejszínt, a tejet és a kristálycukrot. Melegítsd közepes lángon, amíg a cukor teljesen feloldódik, de ne forrald fel.

    Fontos, hogy a cukor teljesen feloldódjon, különben a fagylaltban kristályos maradhat. Használhatsz habverőt a keveréshez, hogy gyorsabban feloldódjon.

    3

    Vedd le a tűzről, és add hozzá a vaníliakivonatot. Keverd el alaposan, majd hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Ezután tedd be a hűtőbe legalább 3 órára. Tipp: a hosszabb hűtés segít elérni a selymesebb állagot.

    Ha nincs időd 3 órát hűteni, tedd a keveréket egy jeges vízfürdőbe, hogy gyorsabban lehűljön.

    4

    Ha már jól lehűlt az alap, öntsd fagylaltgépbe, és dolgozd fel a gép utasításai szerint. Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és 30 percenként keverd át botmixerrel vagy villával 3-4 órán keresztül.

    A botmixerrel való keverés helyett használhatsz fagyasztóba tehető edényt és 45 percenként alaposan átkeverheted villával. Ez is segít megelőzni a jégkristályok kialakulását.

    5

    Amikor a fagylalt már sűrűsödik, keverd bele a karamellizált pekándiót. Óvatos mozdulatokkal forgasd bele, hogy ne törjön össze túlzottan. Tipp: egy részét a tetejére is szórhatod tálalás előtt.

    A pekándiót érdemes a fagylaltgép utolsó perceiben hozzáadni, így jobban megőrzi a ropogós állagát.

    6

    Tedd vissza a fagylaltot a fagyasztóba 1-2 órára, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt hagyd 5-10 percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyen adagolható legyen.

    A fagylaltot légmentesen záródó edényben tárold a fagyasztóban, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.