A sertésdagadót vedd ki a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten pihenni legalább 30 percig, hogy egyenletesen süljön meg.
A hús pihentetése szobahőmérsékleten segít elkerülni, hogy a külseje túlsüljön, miközben a belseje még nyers marad.
Egy kis tálban keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát és barna cukrot. Ez lesz a száraz pác.
Kóstold meg a fűszerkeveréket, és igazítsd az ízeket a saját ízlésed szerint. Ha szereted a csípőset, adhatsz hozzá egy kis chiliport is.
Dörzsöld be a sertésdagadót olívaolajjal és mustárral, majd alaposan szórd meg a fűszerkeverékkel. Masszírozd bele, hogy jól tapadjon.
A mustár segít a fűszereknek jobban tapadni a húson, és egyben finom ízt is kölcsönöz neki. Ne spórolj a fűszerekkel, alaposan dörzsöld bele a húsba.
Melegítsd elő a grillt közepes-magas hőmérsékletre (kb. 180°C). Ha faszenes grillt használsz, készíts indirekt sütési zónát a lassú sütéshez.
Az indirekt sütés lényege, hogy a hús nem közvetlenül a parázs felett sül, így elkerülhető a túlsülés és egyenletesebben készül el.
Helyezd a sertésdagadót a grillre, és süsd 40 percig, időnként megforgatva, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön.
A sütési idő tájékoztató jellegű, a hús vastagságától és a grill hőmérsékletétől függően változhat. Használj húshőmérőt a pontosabb eredmény érdekében. A dagadó belső hőmérséklete érje el a 75-80°C-ot.
Egy kis edényben keverd össze az almaecetet és a Worcestershire szószt. Az utolsó 20 percben kezdd el kenegetni a hússal.
Az almaecet és a Worcestershire szósz savassága segít a hús rostjainak fellazításában és ízesítésében. Ne hagyd ki ezt a lépést!
Az utolsó 10 percben kend meg a húst BBQ szósszal, és süsd tovább, hogy a máz kissé karamellizálódjon.
Válassz olyan BBQ szószt, ami a te ízlésednek megfelel. A karamellizálódás során a cukor a szószban megolvad és ragacsos, ínycsiklandó bevonatot képez a húson. Vigyázz, hogy ne égjen meg!
Vedd le a sertésdagadót a grillről, és hagyd pihenni legalább 15 percig. Így a hús szaftos marad és az ízek összeérnek.
A pihentetés alatt a húsban lévő nedvesség egyenletesen eloszlik, így szeleteléskor nem fog kifolyni, és a hús szaftosabb marad. Takard le alufóliával, hogy melegen tartsd.
Szeleteld fel vékony szeletekre, és tálald friss salátával vagy grillezett zöldségekkel.
A dagadót a rostokra merőlegesen szeleteld, így omlósabb lesz. Tálaláskor kínálj mellé extra BBQ szószt, ha valaki még szeretne.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.