BBQ sertésdagadó tálalva

BBQ sertésdagadó

A BBQ sertésdagadó egy igazi klasszikus grillfogás, amely tökéletesen egyesíti a füstös és édeskés ízeket. A lassan sült dagadó kiválóan magába szívja a fűszereket és a BBQ szósz ízeit, miközben kívül ropogós, belül pedig omlós marad. Az amerikai BBQ hagyományok szerint a dagadó egyik legjobb része a sertésnek, hiszen zsírosabb textúrája miatt különösen szaftos lesz. Tipp: Ha extra füstös ízt szeretnél, használj faszenet vagy füstölőfát a grillezés során!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 20 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1200 g Sertésdagadó
2 tk.
1 tk. Fekete bors
1 tk. Fokhagymapor
2 tk. Füstölt paprika
2 ek. Barna cukor
2 ek. Worcestershire szósz
200 ml BBQ szósz
50 ml Almaecet
2 ek. Olívaolaj
2 ek. Mustár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertésdagadót vedd ki a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten pihenni legalább 30 percig, hogy egyenletesen süljön meg.

    A hús pihentetése szobahőmérsékleten segít elkerülni, hogy a külseje túlsüljön, miközben a belseje még nyers marad.

    2

    Egy kis tálban keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát és barna cukrot. Ez lesz a száraz pác.

    Kóstold meg a fűszerkeveréket, és igazítsd az ízeket a saját ízlésed szerint. Ha szereted a csípőset, adhatsz hozzá egy kis chiliport is.

    3

    Dörzsöld be a sertésdagadót olívaolajjal és mustárral, majd alaposan szórd meg a fűszerkeverékkel. Masszírozd bele, hogy jól tapadjon.

    A mustár segít a fűszereknek jobban tapadni a húson, és egyben finom ízt is kölcsönöz neki. Ne spórolj a fűszerekkel, alaposan dörzsöld bele a húsba.

    4

    Melegítsd elő a grillt közepes-magas hőmérsékletre (kb. 180°C). Ha faszenes grillt használsz, készíts indirekt sütési zónát a lassú sütéshez.

    Az indirekt sütés lényege, hogy a hús nem közvetlenül a parázs felett sül, így elkerülhető a túlsülés és egyenletesebben készül el.

    5

    Helyezd a sertésdagadót a grillre, és süsd 40 percig, időnként megforgatva, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön.

    A sütési idő tájékoztató jellegű, a hús vastagságától és a grill hőmérsékletétől függően változhat. Használj húshőmérőt a pontosabb eredmény érdekében. A dagadó belső hőmérséklete érje el a 75-80°C-ot.

    6

    Egy kis edényben keverd össze az almaecetet és a Worcestershire szószt. Az utolsó 20 percben kezdd el kenegetni a hússal.

    Az almaecet és a Worcestershire szósz savassága segít a hús rostjainak fellazításában és ízesítésében. Ne hagyd ki ezt a lépést!

    7

    Az utolsó 10 percben kend meg a húst BBQ szósszal, és süsd tovább, hogy a máz kissé karamellizálódjon.

    Válassz olyan BBQ szószt, ami a te ízlésednek megfelel. A karamellizálódás során a cukor a szószban megolvad és ragacsos, ínycsiklandó bevonatot képez a húson. Vigyázz, hogy ne égjen meg!

    8

    Vedd le a sertésdagadót a grillről, és hagyd pihenni legalább 15 percig. Így a hús szaftos marad és az ízek összeérnek.

    A pihentetés alatt a húsban lévő nedvesség egyenletesen eloszlik, így szeleteléskor nem fog kifolyni, és a hús szaftosabb marad. Takard le alufóliával, hogy melegen tartsd.

    9

    Szeleteld fel vékony szeletekre, és tálald friss salátával vagy grillezett zöldségekkel.

    A dagadót a rostokra merőlegesen szeleteld, így omlósabb lesz. Tálaláskor kínálj mellé extra BBQ szószt, ha valaki még szeretne.