Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot, a tojásokat és az olvasztott vajat.
A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A vajat hagyd kicsit hűlni, mielőtt a tésztához adod.
Öntsd hozzá az élesztős tejet, és dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A dagasztás fontos a jó állag eléréséhez. Ha kézzel dagasztasz, lisztezd be a kezed és a felületet.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a kikapcsolt sütő, aminek az aljába egy tál forró vizet teszel.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass belőle köröket.
A tészta ne legyen túl vékony, mert akkor a fánk nem lesz elég puha. A szaggatót vagy poharat lisztezd be, hogy ne ragadjon a tészta.
Helyezd a korongokat sütőpapírra, takard le őket, és hagyd további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít a fánkoknak még levegősebbé válni.
Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra. Ha nincs hőmérőd, cseppents egy kis tésztát az olajba – ha lassan feljön és aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Az olaj hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl alacsony, a fánk megszívja magát olajjal, ha túl magas, kívül megég, belül nyers marad.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat. A fánkokat óvatosan forgasd, hogy ne sérüljenek meg.
Egy habzsák segítségével töltsd meg a fánkokat lekvárral, majd szórd meg porcukorral.
A lekvárt töltsd a fánkokba, amíg még melegek, mert akkor könnyebben felveszik. A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá.
Frissen tálald, vagy tárold légmentesen zárható dobozban, hogy puha maradjon.
A Berliner frissen a legfinomabb. Ha nem fogy el azonnal, tárold légmentesen, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.