Berliner fánk tálalva

Berliner

A Berliner fánk egy tradicionális német édesség, amelyet lekvárral töltve és porcukorral megszórva fogyasztanak. Eredete egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor egy berlini pék először készítette el ezt az édes kelt tésztás csodát. A Berliner különösen népszerű Németországban és Ausztriában, de a világ számos országában is kedvelt farsangi vagy ünnepi finomságként. A puha tészta és az édes töltelék tökéletes kombinációt alkot, amely minden korosztály számára vonzó. Ha szereted a házi készítésű kelt tésztás édességeket, ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálnod. Kiváló választás reggelire, uzsonnára vagy egy ünnepi alkalomra!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 30 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
50 g Kristálycukor
25 g Friss élesztő
250 ml Tej
50 g Vaj
2 db Tojás
1 csipet
1 tk. Vaníliakivonat
150 g Lekvár (töltelékhez)
1000 ml Olaj (sütéshez)
50 g Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot, a tojásokat és az olvasztott vajat.

    A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A vajat hagyd kicsit hűlni, mielőtt a tésztához adod.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős tejet, és dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A dagasztás fontos a jó állag eléréséhez. Ha kézzel dagasztasz, lisztezd be a kezed és a felületet.

    4

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a kikapcsolt sütő, aminek az aljába egy tál forró vizet teszel.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass belőle köröket.

    A tészta ne legyen túl vékony, mert akkor a fánk nem lesz elég puha. A szaggatót vagy poharat lisztezd be, hogy ne ragadjon a tészta.

    6

    Helyezd a korongokat sütőpapírra, takard le őket, és hagyd további 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít a fánkoknak még levegősebbé válni.

    7

    Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra. Ha nincs hőmérőd, cseppents egy kis tésztát az olajba – ha lassan feljön és aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.

    Az olaj hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl alacsony, a fánk megszívja magát olajjal, ha túl magas, kívül megég, belül nyers marad.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat. A fánkokat óvatosan forgasd, hogy ne sérüljenek meg.

    9

    Egy habzsák segítségével töltsd meg a fánkokat lekvárral, majd szórd meg porcukorral.

    A lekvárt töltsd a fánkokba, amíg még melegek, mert akkor könnyebben felveszik. A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá.

    10

    Frissen tálald, vagy tárold légmentesen zárható dobozban, hogy puha maradjon.

    A Berliner frissen a legfinomabb. Ha nem fogy el azonnal, tárold légmentesen, hogy ne száradjon ki.