Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális a testhőmérséklet körüli hőmérséklet.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot, a tojásokat és az olvasztott vajat.
A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. Ügyelj rá, hogy a vaj ne legyen túl forró, mielőtt a tésztához adod.
Öntsd hozzá az élesztős tejet, és dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tésztának el kell válnia a tál oldalától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejet.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely segíti a tészta kelését. A sütőt is használhatod: melegítsd elő alacsony hőfokon pár percig, majd kapcsold ki és tedd be a tésztát.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd vágd fel hosszúkás csíkokra.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A csíkok ne legyenek túl vékonyak, mert könnyen kiszáradnak sütés közben.
Tekerd össze a csíkokat vagy formázz belőlük csomókat, majd takard le őket, és hagyd további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít a fánkoknak még könnyebbé és levegősebbé válni.
Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra.
Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba. Ha azonnal feljön és pezseg, az olaj elég meleg.
Süsd a bicho-bichókat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne tedd túl sok fánkot egyszerre a serpenyőbe, mert az lehűti az olajat és nem sülnek meg rendesen.
Még melegen szórd meg porcukorral, majd tálald.
A meleg fánkokra jobban rátapad a porcukor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.