Bicho-bicho tálalva

Bicho-bicho

A bicho-bicho egy népszerű filippínó sült fánk, amelyet gyakran reggelire vagy desszertként fogyasztanak. Puha, édes tésztából készül, amelyet olajban sütnek aranybarnára, majd porcukorral hintenek meg. A bicho-bicho eredete a spanyol gyarmatosítás idejére vezethető vissza, amikor a helyi filippínó konyha keveredett a spanyol sütemények hagyományaival. Azóta az ország egyik legkedveltebb édessége lett, amelyet gyakran utcai árusoknál is megtalálhatunk. Ha szereted az egyszerű, mégis különleges fánkokat, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki. Tökéletes választás egy csésze kávé vagy forró csokoládé mellé, és garantáltan minden falatja élvezet!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 30 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
50 g Kristálycukor
25 g Friss élesztő
250 ml Langyos tej
50 g Vaj (olvasztott)
2 db Tojás
1 csipet
1 tk. Vaníliakivonat
1000 ml Napraforgóolaj (sütéshez)
50 g Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális a testhőmérséklet körüli hőmérséklet.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot, a tojásokat és az olvasztott vajat.

    A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. Ügyelj rá, hogy a vaj ne legyen túl forró, mielőtt a tésztához adod.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős tejet, és dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A tésztának el kell válnia a tál oldalától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejet.

    4

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely segíti a tészta kelését. A sütőt is használhatod: melegítsd elő alacsony hőfokon pár percig, majd kapcsold ki és tedd be a tésztát.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd vágd fel hosszúkás csíkokra.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A csíkok ne legyenek túl vékonyak, mert könnyen kiszáradnak sütés közben.

    6

    Tekerd össze a csíkokat vagy formázz belőlük csomókat, majd takard le őket, és hagyd további 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít a fánkoknak még könnyebbé és levegősebbé válni.

    7

    Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra.

    Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba. Ha azonnal feljön és pezseg, az olaj elég meleg.

    8

    Süsd a bicho-bichókat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne tedd túl sok fánkot egyszerre a serpenyőbe, mert az lehűti az olajat és nem sülnek meg rendesen.

    9

    Még melegen szórd meg porcukorral, majd tálald.

    A meleg fánkokra jobban rátapad a porcukor.