Borhabos gnocchi tálalva

Borhabos gnocchi

A borhabos gnocchi egy igazán elegáns desszert, amely az olasz gnocchi és a klasszikus borhab találkozásából született. A lágy burgonyás gnocchi és a könnyed, habos boros mártás friss citromhéjjal együtt egyedülálló ízvilágot teremt. A fehérbor karakteres, mégis lágy aromát ad az ételnek, amely tökéletes választás lehet egy különleges vacsora lezárásaként vagy ünnepi alkalmakra.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
150 g Liszt
1 db Tojás
200 ml Fehérbor
50 g Cukor
100 ml Tejszín
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Citromhéj reszelt
30 g Vaj
30 g Porcukor
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a burgonyát héjában sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen meg nem puhul.

    Ha héjában főzöd a burgonyát, kevésbé szívja meg magát vízzel.

    2

    Hámozd meg a burgonyát, majd még melegen törd át egy krumplinyomón vagy villával egy tálban.

    Melegen könnyebb áttörni a burgonyát.

    3

    Hagyd a tört burgonyát kissé kihűlni, majd add hozzá a tojást, a sót és a lisztet. Gyúrd össze egy lágy, de nem ragacsos tésztává.

    A liszt mennyisége itt is fontos. Ne gyúrd túl a tésztát, mert kemény lesz a gnocchi.

    4

    Oszd a tésztát több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vágd kb. 2 cm-es darabokra.

    A tésztát lisztezett felületen dolgozd, hogy ne ragadjon.

    5

    Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd adj hozzá sót. Főzd a gnocchikat kis adagokban, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), majd szűrd le őket.

    A gnocchi akkor van kész, amikor feljön a víz tetejére. Ne főzd túl, mert széteshet.

    6

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a kifőtt gnocchikat, hogy kissé aranybarnára piruljanak.

    A pirítás extra ízt ad a gnocchinak.

    7

    Egy kis lábosban keverd össze a fehérbort, a cukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd közepes lángon kezd el melegíteni.

    Használj jó minőségű, száraz fehérbort.

    8

    Amikor a cukor teljesen feloldódott, öntsd hozzá a tejszínt, és alacsony hőmérsékleten folyamatosan kevergetve sűrítsd be a habos mártást.

    A mártást folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le.

    9

    Öntsd a borhabot a pirított gnocchikra, majd óvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon.

    A borhab gyorsan összeesik, ezért azonnal tálald.

    10

    Szórd meg porcukorral és friss citromhéjjal, hogy extra frissességet adj neki.

    A citromhéjat csak a gyümölcs sárga részéből reszeld, a fehér része keserű lehet.

    11

    Tálald azonnal, melegen, egy kevés extra borhabbal a tetején!

    A borhab gyorsan összeeshet, ezért közvetlenül tálalás előtt készítsd el.