Borhabos gnocchi tĂĄlalva

Borhabos gnocchi

A borhabos gnocchi egy igazĂĄn elegĂĄns desszert, amely az olasz gnocchi Ă©s a klasszikus borhab talĂĄlkozĂĄsĂĄbĂłl szĂŒletett. A lĂĄgy burgonyĂĄs gnocchi Ă©s a könnyed, habos boros mĂĄrtĂĄs friss citromhĂ©jjal egyĂŒtt egyedĂŒlĂĄllĂł Ă­zvilĂĄgot teremt. A fehĂ©rbor karakteres, mĂ©gis lĂĄgy aromĂĄt ad az Ă©telnek, amely tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs lehet egy kĂŒlönleges vacsora lezĂĄrĂĄsakĂ©nt vagy ĂŒnnepi alkalmakra.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Burgonya
⭕ 150 g Liszt
⭕ 1 db Tojás
⭕ 200 ml FehĂ©rbor
⭕ 50 g Cukor
⭕ 100 ml Tejszín
⭕ 1 tk. Vanília kivonat
⭕ 1 tk. CitromhĂ©j reszelt
⭕ 30 g Vaj
⭕ 30 g Porcukor
⭕ 1 csipet Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    FƑzd meg a burgonyĂĄt hĂ©jĂĄban sĂłs vĂ­zben kb. 20 perc alatt, amĂ­g teljesen meg nem puhul.

    Ha hĂ©jĂĄban fƑzöd a burgonyĂĄt, kevĂ©sbĂ© szĂ­vja meg magĂĄt vĂ­zzel.

    2

    Håmozd meg a burgonyåt, majd még melegen törd åt egy krumplinyomón vagy villåval egy tålban.

    Melegen könnyebb åttörni a burgonyåt.

    3

    Hagyd a tört burgonyĂĄt kissĂ© kihƱlni, majd add hozzĂĄ a tojĂĄst, a sĂłt Ă©s a lisztet. GyĂșrd össze egy lĂĄgy, de nem ragacsos tĂ©sztĂĄvĂĄ.

    A liszt mennyisĂ©ge itt is fontos. Ne gyĂșrd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, mert kemĂ©ny lesz a gnocchi.

    4

    Oszd a tésztåt több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vågd kb. 2 cm-es darabokra.

    A tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten dolgozd, hogy ne ragadjon.

    5

    Forralj fel egy nagy lĂĄbos vizet, majd adj hozzĂĄ sĂłt. FƑzd a gnocchikat kis adagokban, amĂ­g fel nem jönnek a vĂ­z felszĂ­nĂ©re (kb. 2 perc), majd szƱrd le Ƒket.

    A gnocchi akkor van kĂ©sz, amikor feljön a vĂ­z tetejĂ©re. Ne fƑzd tĂșl, mert szĂ©teshet.

    6

    Egy serpenyƑben olvaszd meg a vajat, majd pirĂ­tsd meg benne a kifƑtt gnocchikat, hogy kissĂ© aranybarnĂĄra piruljanak.

    A pirĂ­tĂĄs extra Ă­zt ad a gnocchinak.

    7

    Egy kis låbosban keverd össze a fehérbort, a cukrot, a vaníliåt és a reszelt citromhéjat, majd közepes långon kezd el melegíteni.

    HasznĂĄlj jĂł minƑsĂ©gƱ, szĂĄraz fehĂ©rbort.

    8

    Amikor a cukor teljesen feloldĂłdott, öntsd hozzĂĄ a tejszĂ­nt, Ă©s alacsony hƑmĂ©rsĂ©kleten folyamatosan kevergetve sƱrĂ­tsd be a habos mĂĄrtĂĄst.

    A mårtåst folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le.

    9

    Öntsd a borhabot a pirĂ­tott gnocchikra, majd Ăłvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon.

    A borhab gyorsan összeesik, ezért azonnal tålald.

    10

    Szórd meg porcukorral és friss citromhéjjal, hogy extra frissességet adj neki.

    A citromhĂ©jat csak a gyĂŒmölcs sĂĄrga rĂ©szĂ©bƑl reszeld, a fehĂ©r rĂ©sze keserƱ lehet.

    11

    Tålald azonnal, melegen, egy kevés extra borhabbal a tetején!

    A borhab gyorsan összeeshet, ezĂ©rt közvetlenĂŒl tĂĄlalĂĄs elƑtt kĂ©szĂ­tsd el.