Frissen sĂŒlt Borsos-Tejfölös Calzone

Borsos-tejfölös calzone

A tejföl Ă©s a fĂŒstölt sajt a magyar konyha egyik legkedveltebb kombinĂĄciĂłja, amely egyedi Ă©s krĂ©mes Ă­zt ad az Ă©teleknek. Ez a calzone a klasszikus olasz töltött pizza magyaros vĂĄltozata, amely gazdag, krĂ©mes Ă©s pikĂĄns töltelĂ©kkel kĂ©szĂŒl. Egy kivĂĄlĂł fogĂĄs azok szĂĄmĂĄra, akik szeretik az egyszerƱ, de mĂ©gis kĂŒlönleges Ă­zeket.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 7 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 300 ml Meleg víz
⭕ 10 g Só
⭕ 30 ml Olívaolaj
⭕ 200 g Mozzarella sajt
⭕ 150 g Tejföl
⭕ 100 g FĂŒstölt sajt
⭕ 1 tk. Bors
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 10 g Friss petrezselyem
⭕ 1 tk. Oregánó
⭕ 1 db Tojás

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverƑtĂĄlba szitĂĄljuk, hozzĂĄadjuk a sĂłt, majd elkeverjĂŒk. Ez segĂ­t a tĂ©szta egyenletes ĂĄllagĂĄnak elĂ©rĂ©sĂ©ben.

    A szitĂĄlĂĄs segĂ­t elkerĂŒlni a liszt csomĂłsodĂĄsĂĄt, Ă­gy a tĂ©szta simĂĄbb lesz.

    2

    Az Ă©lesztƑt elkeverjĂŒk a langyos vĂ­zben, majd hozzĂĄadjuk a liszthez. BeleöntjĂŒk az olĂ­vaolajat is, majd elkezdjĂŒk összedolgozni a tĂ©sztĂĄt.

    A vĂ­z ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg, mert a tĂșl hideg nem aktivĂĄlja az Ă©lesztƑt, a tĂșl meleg pedig elpusztĂ­tja. Az ideĂĄlis hƑmĂ©rsĂ©klet kb. 30-35°C.

    3

    A tĂ©sztĂĄt addig gyĂșrjuk, amĂ­g sima Ă©s rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevĂ©s lisztet adhatunk hozzĂĄ, de ne tĂșl sokat, mert kiszĂĄrĂ­thatja a tĂ©sztĂĄt.

    A tĂ©szta gyĂșrĂĄsa fontos lĂ©pĂ©s, ne spĂłrolj az idƑvel! A jĂłl kidolgozott tĂ©szta könnyebb lesz nyĂșjtani Ă©s finomabb lesz a vĂ©geredmĂ©ny. Ha nagyon ragad, lisztezd be a kezed Ă©s a munkalapot, de ne adj hozzĂĄ tĂșl sok lisztet a tĂ©sztĂĄhoz.

    4

    Egy enyhĂ©n olajozott tĂĄlban lefedve kelesztjĂŒk kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A tĂĄlat azĂ©rt kell olajozni, hogy a tĂ©szta ne ragadjon bele. A kelesztĂ©shez keress egy meleg, huzatmentes helyet. Ha nincs idƑd, a sĂŒtƑt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb fokozatra, majd kikapcsolva beleteheted a tĂ©sztĂĄt.

    5

    A fĂŒstölt sajtot Ă©s a mozzarellĂĄt lereszeljĂŒk, a fokhagymĂĄt aprĂłra vĂĄgjuk, a petrezselymet finomra aprĂ­tjuk.

    A sajtok reszelĂ©se Ă©s a fƱszerek aprĂ­tĂĄsa elƑkĂ©szĂ­ti a töltelĂ©ket, Ă­gy gyorsabban fogsz vĂ©gezni a calzone összeĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval.

    6

    A tejfölt egy tĂĄlba tesszĂŒk, hozzĂĄkeverjĂŒk a borsot, az aprĂłra vĂĄgott fokhagymĂĄt, az oregĂĄnĂłt Ă©s a petrezselymet.

    A fƱszerezĂ©s Ă­zlĂ©s szerint vĂĄltoztathatĂł. HasznĂĄlhatsz mĂĄs fƱszernövĂ©nyeket is, mint pĂ©ldĂĄul bazsalikomot vagy kakukkfĂŒvet.

    7

    A sajtokat a tejfölös keverĂ©khez adjuk, majd alaposan elkeverjĂŒk, hogy krĂ©mes, fƱszeres töltelĂ©ket kapjunk.

    KĂłstold meg a töltelĂ©ket, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ mĂ©g fƱszereket vagy sĂłt.

    8

    A megkelt tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten ĂĄtgyĂșrjuk, majd 4 egyenlƑ rĂ©szre osztjuk, Ă©s mindegyiket kör alakĂșra nyĂșjtjuk.

    Az ĂĄtgyĂșrĂĄs segĂ­t eltĂĄvolĂ­tani a felesleges levegƑt a tĂ©sztĂĄbĂłl. A körök ne legyenek tĂșl vĂ©konyak, kĂŒlönben a töltelĂ©k ĂĄtszakĂ­thatja Ƒket.

    9

    A tejfölös-sajtos töltelĂ©ket egyenletesen elosztjuk a tĂ©sztĂĄk felĂ©n, ĂŒgyelve arra, hogy a szĂ©lek szabadon maradjanak.

    Ne tegyĂ©l tĂșl sok töltelĂ©ket, mert akkor nehezebb lesz összehajtani Ă©s lezĂĄrni a calzonĂ©kat.

    10

    A tĂ©sztĂĄt fĂ©lbehajtjuk, a szĂ©leit lenyomkodjuk, majd egy villa segĂ­tsĂ©gĂ©vel jĂłl összenyomjuk, hogy sĂŒtĂ©s közben ne nyĂ­ljon szĂ©t.

    A villa hasznĂĄlata nem csak dekoratĂ­v, hanem biztosĂ­tja a tökĂ©letes zĂĄrĂĄst. Ügyelj arra, hogy a szĂ©leket alaposan nyomd össze, kĂŒlönben a töltelĂ©k kifolyhat.

    11

    A calzonĂ©kat sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire helyezzĂŒk, majd felvert tojĂĄssal lekenjĂŒk, hogy szĂ©p aranybarna szĂ­nt kapjanak.

    A tojĂĄs helyett hasznĂĄlhatsz egy kevĂ©s tejet is, ha fĂ©nyesebb felĂŒletet szeretnĂ©l. A sĂŒtƑpapĂ­r elengedhetetlen, hogy a calzone ne ragadjon le.

    12

    ElƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnĂĄra sĂŒtjĂŒk.

    A sĂŒtĂ©si idƑ sĂŒtƑfĂŒggƑ, figyelj a calzonĂ©k szĂ­nĂ©re. Ha tĂșl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hƑfokot.

    13

    A kĂ©sz calzonĂ©kat pĂĄr percig pihentetjĂŒk, majd melegen tĂĄlaljuk.

    A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a töltelĂ©k kicsit megdermedjen, Ă­gy könnyebben szeletelhetƑ lesz.