A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A szitálás segít elkerülni a liszt csomósodását, így a tészta simább lesz.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. Az ideális hőmérséklet kb. 30-35°C.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta gyúrása fontos lépés, ne spórolj az idővel! A jól kidolgozott tészta könnyebb lesz nyújtani és finomabb lesz a végeredmény. Ha nagyon ragad, lisztezd be a kezed és a munkalapot, de ne adj hozzá túl sok lisztet a tésztához.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tálat azért kell olajozni, hogy a tészta ne ragadjon bele. A kelesztéshez keress egy meleg, huzatmentes helyet. Ha nincs időd, a sütőt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb fokozatra, majd kikapcsolva beleteheted a tésztát.
A füstölt sajtot és a mozzarellát lereszeljük, a fokhagymát apróra vágjuk, a petrezselymet finomra aprítjuk.
A sajtok reszelése és a fűszerek aprítása előkészíti a tölteléket, így gyorsabban fogsz végezni a calzone összeállításával.
A tejfölt egy tálba tesszük, hozzákeverjük a borsot, az apróra vágott fokhagymát, az oregánót és a petrezselymet.
A fűszerezés ízlés szerint változtatható. Használhatsz más fűszernövényeket is, mint például bazsalikomot vagy kakukkfüvet.
A sajtokat a tejfölös keverékhez adjuk, majd alaposan elkeverjük, hogy krémes, fűszeres tölteléket kapjunk.
Kóstold meg a tölteléket, és ha szükséges, adj hozzá még fűszereket vagy sót.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
Az átgyúrás segít eltávolítani a felesleges levegőt a tésztából. A körök ne legyenek túl vékonyak, különben a töltelék átszakíthatja őket.
A tejfölös-sajtos tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehezebb lesz összehajtani és lezárni a calzonékat.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata nem csak dekoratív, hanem biztosítja a tökéletes zárást. Ügyelj arra, hogy a széleket alaposan nyomd össze, különben a töltelék kifolyhat.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is, ha fényesebb felületet szeretnél. A sütőpapír elengedhetetlen, hogy a calzone ne ragadjon le.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a calzonék színére. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megdermedjen, így könnyebben szeletelhető lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.