A lisztet egy nagy keverĆtĂĄlba szitĂĄljuk, hozzĂĄadjuk a sĂłt, majd elkeverjĂŒk. Ez segĂt a tĂ©szta egyenletes ĂĄllagĂĄnak elĂ©rĂ©sĂ©ben.
A szitĂĄlĂĄs segĂt elkerĂŒlni a liszt csomĂłsodĂĄsĂĄt, Ăgy a tĂ©szta simĂĄbb lesz.
Az Ă©lesztĆt elkeverjĂŒk a langyos vĂzben, majd hozzĂĄadjuk a liszthez. BeleöntjĂŒk az olĂvaolajat is, majd elkezdjĂŒk összedolgozni a tĂ©sztĂĄt.
A vĂz ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg, mert a tĂșl hideg nem aktivĂĄlja az Ă©lesztĆt, a tĂșl meleg pedig elpusztĂtja. Az ideĂĄlis hĆmĂ©rsĂ©klet kb. 30-35°C.
A tĂ©sztĂĄt addig gyĂșrjuk, amĂg sima Ă©s rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevĂ©s lisztet adhatunk hozzĂĄ, de ne tĂșl sokat, mert kiszĂĄrĂthatja a tĂ©sztĂĄt.
A tĂ©szta gyĂșrĂĄsa fontos lĂ©pĂ©s, ne spĂłrolj az idĆvel! A jĂłl kidolgozott tĂ©szta könnyebb lesz nyĂșjtani Ă©s finomabb lesz a vĂ©geredmĂ©ny. Ha nagyon ragad, lisztezd be a kezed Ă©s a munkalapot, de ne adj hozzĂĄ tĂșl sok lisztet a tĂ©sztĂĄhoz.
Egy enyhĂ©n olajozott tĂĄlban lefedve kelesztjĂŒk kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂg a duplĂĄjĂĄra nĆ.
A tĂĄlat azĂ©rt kell olajozni, hogy a tĂ©szta ne ragadjon bele. A kelesztĂ©shez keress egy meleg, huzatmentes helyet. Ha nincs idĆd, a sĂŒtĆt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb fokozatra, majd kikapcsolva beleteheted a tĂ©sztĂĄt.
A fĂŒstölt sajtot Ă©s a mozzarellĂĄt lereszeljĂŒk, a fokhagymĂĄt aprĂłra vĂĄgjuk, a petrezselymet finomra aprĂtjuk.
A sajtok reszelĂ©se Ă©s a fƱszerek aprĂtĂĄsa elĆkĂ©szĂti a töltelĂ©ket, Ăgy gyorsabban fogsz vĂ©gezni a calzone összeĂĄllĂtĂĄsĂĄval.
A tejfölt egy tĂĄlba tesszĂŒk, hozzĂĄkeverjĂŒk a borsot, az aprĂłra vĂĄgott fokhagymĂĄt, az oregĂĄnĂłt Ă©s a petrezselymet.
A fƱszerezĂ©s ĂzlĂ©s szerint vĂĄltoztathatĂł. HasznĂĄlhatsz mĂĄs fƱszernövĂ©nyeket is, mint pĂ©ldĂĄul bazsalikomot vagy kakukkfĂŒvet.
A sajtokat a tejfölös keverĂ©khez adjuk, majd alaposan elkeverjĂŒk, hogy krĂ©mes, fƱszeres töltelĂ©ket kapjunk.
KĂłstold meg a töltelĂ©ket, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ mĂ©g fƱszereket vagy sĂłt.
A megkelt tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten ĂĄtgyĂșrjuk, majd 4 egyenlĆ rĂ©szre osztjuk, Ă©s mindegyiket kör alakĂșra nyĂșjtjuk.
Az ĂĄtgyĂșrĂĄs segĂt eltĂĄvolĂtani a felesleges levegĆt a tĂ©sztĂĄbĂłl. A körök ne legyenek tĂșl vĂ©konyak, kĂŒlönben a töltelĂ©k ĂĄtszakĂthatja Ćket.
A tejfölös-sajtos töltelĂ©ket egyenletesen elosztjuk a tĂ©sztĂĄk felĂ©n, ĂŒgyelve arra, hogy a szĂ©lek szabadon maradjanak.
Ne tegyĂ©l tĂșl sok töltelĂ©ket, mert akkor nehezebb lesz összehajtani Ă©s lezĂĄrni a calzonĂ©kat.
A tĂ©sztĂĄt fĂ©lbehajtjuk, a szĂ©leit lenyomkodjuk, majd egy villa segĂtsĂ©gĂ©vel jĂłl összenyomjuk, hogy sĂŒtĂ©s közben ne nyĂljon szĂ©t.
A villa hasznĂĄlata nem csak dekoratĂv, hanem biztosĂtja a tökĂ©letes zĂĄrĂĄst. Ăgyelj arra, hogy a szĂ©leket alaposan nyomd össze, kĂŒlönben a töltelĂ©k kifolyhat.
A calzonĂ©kat sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire helyezzĂŒk, majd felvert tojĂĄssal lekenjĂŒk, hogy szĂ©p aranybarna szĂnt kapjanak.
A tojĂĄs helyett hasznĂĄlhatsz egy kevĂ©s tejet is, ha fĂ©nyesebb felĂŒletet szeretnĂ©l. A sĂŒtĆpapĂr elengedhetetlen, hogy a calzone ne ragadjon le.
ElĆmelegĂtett sĂŒtĆben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnĂĄra sĂŒtjĂŒk.
A sĂŒtĂ©si idĆ sĂŒtĆfĂŒggĆ, figyelj a calzonĂ©k szĂnĂ©re. Ha tĂșl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hĆfokot.
A kĂ©sz calzonĂ©kat pĂĄr percig pihentetjĂŒk, majd melegen tĂĄlaljuk.
A pihentetĂ©s segĂt, hogy a töltelĂ©k kicsit megdermedjen, Ăgy könnyebben szeletelhetĆ lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.