Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, szárított élesztőt és sót. Figyelj arra, hogy a sót ne tedd közvetlenül az élesztő mellé, mert az lelassíthatja az élesztő működését.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, így az élesztő könnyebben aktiválódik.
Add hozzá a növényi tejet és a növényi joghurtot. Keverd össze, majd add hozzá a puha növényi vajat is. Kezd el összegyúrni a tésztát. Tipp: Ha túl ragacsos, egy kevés liszttel korrigálhatod, de ne legyen túl kemény, mert a briós puha kell, hogy maradjon.
A növényi vaj legyen nagyon puha, de ne olvadjon meg teljesen. A joghurt segít a tésztának puhábbnak maradni.
Gyúrd a tésztát legalább 10 percig, amíg sima, fényes és rugalmas nem lesz. Használhatsz dagasztógépet is, de kézzel is tökéletesen elkészíthető. Tipp: A jól kidolgozott tészta ruganyos tapintású, és már nem ragad a kezedhez.
A dagasztás kulcsfontosságú a briós sikeréhez. Ha kézzel gyúrod, időnként pihentesd a tésztát pár percig, hogy a gluténszálak ellazuljanak.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le egy tiszta konyharuhával, és keleszd meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő. Tipp: A kelesztés ideje függ a helyiség hőmérsékletétől – langyos környezetben gyorsabban kel.
A tésztát teheted langyos sütőbe (kb. 30°C) vagy radiátor közelébe is kelni. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt.
A megkelt tésztát oszd 8 részre, majd formázz belőlük gömbölyű bucikat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és ismét keleszd 30 percig letakarva.
A bucik formázásakor ügyelj, hogy egyenletes méretűek legyenek, így egyenletesen sülnek meg. A második kelesztés is fontos a puha végeredményhez.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A bucik tetejét kend meg növényi tejjel, majd szórd meg szezámmaggal. Tipp: A kenést közvetlenül sütés előtt végezd el, hogy ne száradjon meg a tészta.
A növényi tej helyett használhatsz növényi tejszínt is a még szebb szín érdekében. A szezámmag helyett használhatsz mákot, napraforgómagot vagy egyéb magokat is.
Süsd a bucikat 20-22 percig, amíg szépen megemelkednek és aranybarnára sülnek. Vedd ki őket, és hagyd rácson kihűlni. Tipp: Ne takard le melegen, hogy ropogós maradjon a héjuk.
Ha a bucik túl hamar barnulnak, takard le őket alufóliával. A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj oda a bucikra.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.