Briós fánk frissen tálalva

Briós fánk

A Briós fánk egy különleges édesség, amely a klasszikus francia briós és a hagyományos fánk tökéletes kombinációja. A briós tészta gazdag vajtartalmának köszönhetően rendkívül puha és könnyű szerkezetű, ami a fánksütés után egy ellenállhatatlanul omlós, vajas édességet eredményez. A briós eredete a 17. századi Franciaországba vezethető vissza, ahol az arisztokrácia kedvelt péksüteményeként vált népszerűvé. Ebben a receptben a briós tésztát olajban sütjük ki, így egy aranybarna, légies fánkot kapunk, amelyet porcukorral meghintve tálalunk. Ideális reggelire, uzsonnára vagy egy csésze kávé mellé.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
3800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
400 g Liszt
50 g Kristálycukor
1 csipet
25 g Friss élesztő
150 ml Langyos tej
2 db Tojás
100 g Puha vaj
1 tk. Vaníliakivonat
1 tk. Reszelt citromhéj
100 g Porcukor
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban futtasd fel az élesztőt a langyos tejben egy kevés cukor hozzáadásával, majd hagyd állni 10 percig, amíg habos nem lesz.

    A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl forró, az megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem indul be a folyamat. A langyos az ideális.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat.

    A citromhéjat közvetlenül a lisztbe reszeld, így elkerülheted, hogy összetapadjon.

    3

    Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd keverd össze az egészet.

    Az élesztőt langyos (nem forró!) tejben vagy vízben futtasd fel, hogy biztosan aktív legyen. A tojásokat előzőleg vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek – így jobban elkeverednek.

    4

    Dagaszd a tésztát kb. 10 percig, majd fokozatosan add hozzá a puha vajat, és dolgozd bele teljesen.

    A vajat csak akkor add hozzá, ha a tészta már összeállt. Fontos, hogy a vaj puha legyen, de ne olvadjon meg.

    5

    Takard le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni 1,5 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hely a sütő, amit előtte egy kicsit bemelegítettél, majd kikapcsoltál. Vagy egy meleg radiátor közelében.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, majd egy fánkszaggatóval vagy pohárral szaggass ki köröket.

    Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert akkor a fánkok nem lesznek elég magasak.

    7

    Helyezd a kiszaggatott tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tálcára, és hagyd őket további 30 percig kelni.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a fánkok leragadjanak a tálcára.

    8

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Ha az olaj túl forró, a fánkok kívül gyorsan megégnek, belül pedig nyers maradnak. Ha túl hideg, akkor megszívják magukat olajjal.

    9

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne tedd túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat.

    10

    A kihűlt fánkok tetejét szórd meg porcukorral, és tálald frissen.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ne szívódjon be.