Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy 24 cm-es piteformát. Kend ki egy kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjon le a tészta.
A forma helyett használhatsz egy serpenyőt is, aminek hőálló a nyele.
Nyújtsd ki a leveles tésztát, majd simítsd bele a formába úgy, hogy az oldalakat is befedje. Az alját szurkáld meg villával, így nem hólyagosodik fel sütés közben.
A tésztát érdemes hűtőből kivéve azonnal felhasználni, mert könnyebben kezelhető.
Takarásként tegyél rá sütőpapírt, majd szórj rá nehezéket (például száraz babot). Süsd vakon 10 percig, majd vedd le a nehezéket, és süsd további 5 percig.
Ha nincs száraz babod, használhatsz rizst vagy lencsét is nehezékként.
A brokkolit szedd rózsáira, majd főzd forrásban lévő, enyhén sós vízben 3-4 percig. Ezután szűrd le, és tedd félre hűlni. A túl hosszú főzés eláztatná a tölteléket, így érdemes „roppanósra” hagyni.
A brokkolit párolhatod is, így még több vitamint megőrizhetsz.
Egy serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, majd pirítsd meg benne az apróra vágott fokhagymát 1-2 percig. Add hozzá a főtt brokkolit, és együtt pirítsd még 2-3 percig, hogy intenzívebb íze legyen.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert keserű lesz.
Egy tálban keverd össze a tojásokat, tejszínt, sót, borsot, és reszelt parmezánt. Keverd simára kézi habverővel, hogy egységes krémes alapot kapj.
A tejszín helyett használhatsz tejfölt vagy joghurtot is.
Add a pirított brokkolit a tojásos keverékhez, és óvatosan forgasd össze. A brokkolit előzőleg hagyd kihűlni, hogy ne főjön meg a tojás a keveréskor.
Ha szeretnél, adhatsz hozzá apróra vágott sonkát vagy bacont is.
Öntsd a tölteléket az elősütött tésztára, majd egyenletesen simítsd el. Ha szeretnéd, szórj még egy kevés parmezánt a tetejére is, hogy szép aranybarna kérget kapjon.
A tetejére szórhatsz egy kevés chilipelyhet is, ha szereted a csípőset.
Süsd a quiche-t 30-35 percig, amíg a teteje megszilárdul és enyhén megpirul. Ha beleszúrsz egy kés hegyét, és tisztán jön ki, elkészült.
Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával.
Hagyd hűlni legalább 10 percig, mielőtt szeletelnéd. Így a töltelék nem fog szétfolyni, és könnyen szeletelhető lesz.
Ha a quiche teteje repedezett lenne, az nem befolyásolja az ízét, de egy nedves konyharuhával letakarva a hűlés alatt, segíthetsz elkerülni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.