Brokkolis és parmezános quiche frissen sütve

Brokkolis és parmezános quiche

A quiche a francia konyha egyik legismertebb sós pitéje, amely évszázadok óta népszerű. A brokkolis-parmezános változat a klasszikus recept modern, zöldséges változata, melyben a brokkoli roppanós frissessége és a parmezán gazdag aromája harmonikusan találkozik. Ahogy a friss brokkoli ropog a serpenyőben, és a parmezán beleolvad a tojásos-tejszínes krémbe, a konyhát elárasztja a gazdag, otthonos illat. Ez a quiche egy ízletes, de mégis könnyed fogás. A recept egyik fontos trükkje, hogy a brokkolit rövid ideig elő kell főzni, majd pirítani, így nem enged túl sok levet és intenzívebb lesz az íze. A parmezán sajt sóssága miatt érdemes először megkóstolni, mielőtt plusz sót adsz a töltelékhez. Ez az étel kiváló választás lehet egy hétköznapi vacsorához, vendégváráshoz vagy akár másnap hidegen, ebédre is. Friss salátával tálalva igazán különleges élményt nyújt.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
1580 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 cs. Leveles tészta
250 g Brokkoli
80 g Parmezán sajt
3 db Tojás
200 ml Tejszín
1 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy 24 cm-es piteformát. Kend ki egy kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjon le a tészta.

    A forma helyett használhatsz egy serpenyőt is, aminek hőálló a nyele.

    2

    Nyújtsd ki a leveles tésztát, majd simítsd bele a formába úgy, hogy az oldalakat is befedje. Az alját szurkáld meg villával, így nem hólyagosodik fel sütés közben.

    A tésztát érdemes hűtőből kivéve azonnal felhasználni, mert könnyebben kezelhető.

    3

    Takarásként tegyél rá sütőpapírt, majd szórj rá nehezéket (például száraz babot). Süsd vakon 10 percig, majd vedd le a nehezéket, és süsd további 5 percig.

    Ha nincs száraz babod, használhatsz rizst vagy lencsét is nehezékként.

    4

    A brokkolit szedd rózsáira, majd főzd forrásban lévő, enyhén sós vízben 3-4 percig. Ezután szűrd le, és tedd félre hűlni. A túl hosszú főzés eláztatná a tölteléket, így érdemes „roppanósra” hagyni.

    A brokkolit párolhatod is, így még több vitamint megőrizhetsz.

    5

    Egy serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, majd pirítsd meg benne az apróra vágott fokhagymát 1-2 percig. Add hozzá a főtt brokkolit, és együtt pirítsd még 2-3 percig, hogy intenzívebb íze legyen.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert keserű lesz.

    6

    Egy tálban keverd össze a tojásokat, tejszínt, sót, borsot, és reszelt parmezánt. Keverd simára kézi habverővel, hogy egységes krémes alapot kapj.

    A tejszín helyett használhatsz tejfölt vagy joghurtot is.

    7

    Add a pirított brokkolit a tojásos keverékhez, és óvatosan forgasd össze. A brokkolit előzőleg hagyd kihűlni, hogy ne főjön meg a tojás a keveréskor.

    Ha szeretnél, adhatsz hozzá apróra vágott sonkát vagy bacont is.

    8

    Öntsd a tölteléket az elősütött tésztára, majd egyenletesen simítsd el. Ha szeretnéd, szórj még egy kevés parmezánt a tetejére is, hogy szép aranybarna kérget kapjon.

    A tetejére szórhatsz egy kevés chilipelyhet is, ha szereted a csípőset.

    9

    Süsd a quiche-t 30-35 percig, amíg a teteje megszilárdul és enyhén megpirul. Ha beleszúrsz egy kés hegyét, és tisztán jön ki, elkészült.

    Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd hűlni legalább 10 percig, mielőtt szeletelnéd. Így a töltelék nem fog szétfolyni, és könnyen szeletelhető lesz.

    Ha a quiche teteje repedezett lenne, az nem befolyásolja az ízét, de egy nedves konyharuhával letakarva a hűlés alatt, segíthetsz elkerülni.