Burgundi marhapörkölt friss kakukkfűvel és kenyérrel tálalva

Burgundi marhapörkölt

A burgundi marhapörkölt a francia konyha egyik legnépszerűbb fogása, amelyet gyakran különleges alkalmakra készítenek. A vörösbor és a lassan főtt marhahús harmonikus ízkombinációja igazán lenyűgöző. Ez a recept tökéletes választás, ha valami különlegeset szeretnél az asztalra varázsolni.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 20 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
800 g Marhahús (pl. lapocka)
500 ml Vörösbor
2 db Vöröshagyma
3 db Fokhagymagerezd
2 db Sárgarépa
1 db Zellerszár
2 ek. Liszt
3 ek. Napraforgóolaj
2 ek. Paradicsompüré
500 ml Marhahúsleves alaplé
2 ág Friss kakukkfű
1 db Babérlevél
1 tk.
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst vágd nagyobb kockákra, sózd és borsozd meg, majd forgasd bele a lisztbe.

    A liszt segít a hús kérgesítésében, és sűríti a pörkölt szaftját. Használj jó minőségű, zsírosabb marhahúst a legjobb eredményért.

    2

    Egy nagy, vastag falú edényben hevítsd fel az olajat, és süsd meg a húsdarabokat minden oldalukon aranybarnára. Vedd ki a húst, és tedd félre.

    A húst több részletben süsd, hogy a serpenyő ne hűljön le, és a hús szépen piruljon, ne főjön. A vastag falú edény egyenletes hőelosztást biztosít.

    3

    Ugyanabban az edényben dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a szeletelt sárgarépát és a zellerszárat.

    A hagymát dinszteld alacsony lángon, hogy ne égjen meg. A zöldségek adják az íz alapját a pörköltnek.

    4

    Add hozzá a paradicsompürét, és pirítsd még 1-2 percig. Öntsd fel a vörösborral, és hagyd pár percig forrni, hogy az alkohol elpárologjon.

    A paradicsompüré pirítása mélyebb ízt ad a pörköltnek. Használj száraz, testes vörösbort a legjobb ízhatás érdekében.

    5

    Tedd vissza a húst az edénybe, és öntsd rá a marhahúsleves alaplevet. Add hozzá a kakukkfüvet és a babérlevelet.

    A marhahúsleves alaplé helyettesíthető vízzel is, de az alaplé sokkal gazdagabb ízt ad. A kakukkfű és a babérlevél elengedhetetlen a burgundi pörkölthöz.

    6

    Fedd le az edényt, és lassú tűzön párold a pörköltet 2-3 órán át, amíg a hús omlós és puha nem lesz. Időnként keverd meg.

    A lassú párolás a titka a tökéletes pörköltnek. Minél tovább párolod, annál omlósabb lesz a hús. Ha szükséges, adj hozzá még alaplevet a párolás során.

    7

    Tálald a burgundi marhapörköltet forrón, friss kenyérrel, burgonyapürével vagy galuskával.

    Tálalás előtt vedd ki a babérlevelet. A pörköltet érdemes pihentetni egy kicsit tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.