Cacciatore klasszikus csirkehússal, paradicsomos szószban tálalva paprikával és olívabogyóval

Cacciatore klasszikus csirkehússal

A cacciatore, vagyis „vadász módra” készült étel, az olasz vidéki konyha egyik klasszikusa, amely eredetileg vadból készült, ám mára leggyakrabban csirke vagy nyúl felhasználásával készítik. Történeti háttér: az étel neve is utal a vadászokra, akik egyszerű, de laktató, tűzhelyen főzhető fogásokat készítettek maguknak a zsákmányból. A paradicsom, paprika, bor és olívabogyó kombinációja Észak- és Közép-Olaszországban vált népszerűvé. Technikai tanács: mindig pirítsd elő a csirkecombot, mert így keletkezik az alapja annak a gazdag pörzsanyagnak, amitől mély ízű lesz a szósz. Felhasználói élmény: ez a fogás ideális választás vasárnapi családi ebédhez vagy vendégváró lakomához. Tálalható puha polentával, házi kenyérrel vagy durumtésztával is, így sokféleképp variálható és minden alkalomra megállja a helyét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Csirkecomb (alsó-felső egyben)
2 ek. Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
3 db Fokhagyma
2 db Kápia paprika
400 g Paradicsomkonzerv (darabolt)
100 g Fekete olívabogyó
100 ml Száraz fehérbor
1 ág Friss rozmaring
1 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkecombokat sózd, borsozd be minden oldalukon. Készítsd elő a többi hozzávalót: a hagymát és fokhagymát aprítsd fel, a paprikát szeleteld vékony csíkokra.

    A hús szobahőmérsékleten pirul a legszebben, ezért sütés előtt 20 perccel vedd ki a hűtőből.

    2

    Egy nagy serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olívaolajat, majd a csirkecombokat oldalanként süsd aranybarnára, kb. 5-5 perc alatt. Vedd ki, és tedd félre.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy a hús ne párolódjon, hanem ténylegesen piruljon.

    3

    Ugyanabban a serpenyőben párold meg a hagymát és fokhagymát 2-3 percig. Add hozzá a paprikacsíkokat, és kevergetve párold további 5 percig.

    A paprika karamellizálása kiemeli az édeskés ízét – ne kapkodd el ezt a lépést!

    4

    Öntsd hozzá a fehérbort, forrald fel, és főzd 2-3 percig, hogy az alkohol elpárologjon. Ezután add hozzá a paradicsomkonzervet és a rozmaringot.

    Ha nincs friss rozmaring, használhatsz szárítottat is, de csak fele mennyiségben.

    5

    Tedd vissza a csirkecombokat a szószba, majd fedd le, és párold alacsony lángon 30 percig. Az utolsó 10 percben add hozzá az olívabogyókat is.

    A fedő alatt párolás segít, hogy a csirke omlós legyen, de az utolsó percekben fedő nélkül sűrítsd a szószt.

    6

    Ellenőrizd a fűszerezést, szükség szerint sózd vagy borsozd újra. Tálald melegen főtt tésztával, polentával vagy friss kenyérrel.

    A szósz íze másnapra még intenzívebb – készítsd el előre, ha vendégeket vársz!