A padlizsánt vágd kb. 1 cm-es kockákra, enyhén sózd meg, és hagyd állni 20 percig, hogy a keserű leve kifolyjon. Ezután öblítsd le és itasd le róla a vizet.
A padlizsán keserű ízének eltávolításához ne hagyd ki a sózást és a leitatást – sokkal kellemesebb ízvilágot kapsz.
Hevíts egy nagyobb serpenyőben olívaolajat, és süsd aranybarnára a padlizsánkockákat. Szedd ki papírtörlőre, hogy felitassa a felesleges olajat.
Ne zsúfold túl a serpenyőt, különben párolódik, nem pirul – süsd több részletben, ha kell.
Aprítsd fel a zellert és főzd sós vízben 3–4 percig, majd szűrd le. A vöröshagymát karikázd fel és párold puhára kevés olívaolajon egy nagy serpenyőben.
A zeller előfőzése megőrzi színét és enyhíti a nyers ízét – ne főzd túl, roppanós maradjon!
Add a hagymához a felkockázott paradicsomot, majd a leszűrt zellert, olívabogyót és kapribogyót is. Párold együtt 8–10 percig, míg a paradicsom besűrűsödik.
Használj érett, lédús paradicsomot vagy jó minőségű konzervparadicsomot a gazdagabb ízért.
Add hozzá a sült padlizsánt, majd ízesítsd ecettel és cukorral. Főzd együtt még 5 percig, míg az ízek összeérnek.
A caponata titka a kiegyensúlyozott édes-savanyú íz – kóstold meg, és állítsd be ízlés szerint az ecetet és cukrot.
Hagyd a caponatát legalább 2 órán át pihenni, vagy még jobb, ha egy éjszakát áll a hűtőben. Langyosan vagy hidegen is tálalhatod.
Az ízek másnapra még intenzívebbé válnak – ideális előre elkészíteni és pihentetni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.