A padlizsánokat vágd nagyobb kockákra, és egy tálba tedd, majd egy kevés sóval szórd meg, hogy levet eresszen. Hagyd állni 10 percig, majd töröld le a felesleges nedvességet.
A sózással a padlizsánok nem csak a felesleges víztartalmukat vesztik el, hanem sokkal kevésbé lesznek keserűek is.
A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágd, a zellert pedig szeleteld fel vékonyra.
A hagymát és fokhagymát minél apróbbra vágod, annál jobban kioldódnak az ízek a szaftban.
Egy nagyobb serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és add hozzá a padlizsánt. Pirítsd aranybarnára, amíg meg nem puhul. Ezután tedd félre.
Ha szeretnéd, egy kis extra olívaolajjal is meglocsolhatod a padlizsánt, hogy még szaftosabb legyen.
A serpenyőben pirítsd meg a vöröshagymát és fokhagymát, majd add hozzá a felaprított zellert. Pirítsd őket 5 percig, amíg meg nem puhulnak.
A zeller egyedi íze és a fokhagyma aromája csodás alapot ad a caponatának.
Ezután add hozzá a felkockázott paradicsomokat, a kapribogyót, a cukrot és a vörösbor ecetet. Keverd össze, és hagyd főni 10-15 percig, amíg a paradicsomok fel nem puhultak.
A paradicsomot hagyhatod héjastól, ha sűrűbb szaftot szeretnél, vagy eltávolíthatod a héját, ha simább textúrát szeretnél.
Tedd vissza a padlizsánt a serpenyőbe, és alaposan keverd össze. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd főzd további 5 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
A caponata étel legjobb, ha egy kicsit pihen, hogy az ízek még jobban összeérjenek. Az ételt akár hidegen is tálalhatod.
Tálalás előtt szórd meg friss bazsalikommal.
A friss bazsalikom a caponata igazi koronája, mert kiemeli az összes többi összetevő ízét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.