Caponata klasszikus változata tálalva, friss bazsalikommal

Caponata klasszikus változat

A caponata egy híres olasz étel, amely a szicíliai konyhából származik. Az édes-savanyú ízvilágot a padlizsán, paradicsom, zeller és olívabogyó kombinálja. A klasszikus változatában az ecet és cukor keveredése egy különleges ízharmóniát eredményez, amely tökéletesen illik a tavaszi és nyári étkezésekhez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Padlizsán
1 db Vöröshagyma
2 szál Zellerszár
4 db Paradicsom
4 ek. Olívaolaj
3 ek. Borecet
1 tk. Cukor
100 g Olívabogyó
50 g Fenyőmag
1 ek. Friss bazsalikom
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt mosd meg, majd vágd fel kis kockákra. Sózd meg, és hagyd pihenni 15 percig, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon.

    A padlizsán kiszedése után érdemes lecsepegtetni a feloldódott vizet, így nem lesz keserű.

    2

    Vágd fel a hagymát, zellerszárat és a paradicsomot. A paradicsomot forró vízben gyorsan blanszírozd, majd hámozd meg.

    A paradicsom könnyen lehúzható, ha forró vízbe teszed pár másodpercre.

    3

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd süsd meg a padlizsánt, amíg aranybarna nem lesz. Ezután tedd félre.

    A padlizsánt ne tedd túl sokat egyszerre a serpenyőbe, mert könnyen nedves lesz, ha túl zsúfolt.

    4

    A serpenyőben a maradék olívaolajon pirítsd meg a hagymát és a zellert, majd add hozzá a paradicsomot és a cukrot. Főzd egy-két percig.

    Ne hagyd, hogy a paradicsom teljesen szétfőjön, a caponata textúrája akkor lesz ideális, ha a zöldségek kissé darabosak maradnak.

    5

    Add hozzá a sült padlizsánt, olívabogyót, fenyőmagot és az ecetet. Keverd össze, és főzd még 10-15 percig, amíg az ízek jól összeérnek.

    A fenyőmagot piríthatod egy kicsit, hogy még jobban kihozd az ízét.

    6

    Tálalás előtt hagyd lehűlni, majd friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálald.

    A caponata hidegen a legjobb, így akár előző nap is elkészítheted.