Chak-chak golyók mézes szirupban, dióval megszórva

Chak-chak golyó formában

A Chak-chak egy tradicionális magyar édesség, amely mézes szirupban gazdagodik, és dióval szórják meg. Eredetileg a közép-ázsiai népek körében volt népszerű, és az idők során a magyar konyhában is elterjedt. A tészta apró golyókra van formázva, amelyeket forró olajban sütnek ki, majd mézes szirupba áztatják. Az étel édes, ropogós és ínycsiklandó, egy igazi élvezet a desszertek kedvelőinek. A dióval való megszórás pedig ad egy különleges textúrát, ami még finomabbá teszi ezt az édességet.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
3 db Tojás
100 g Tejföl
100 g Cukor
1 ek. Sütőpor
0.5 tk.
300 ml Napraforgóolaj
150 g Méz
1 ek. Citromlé
50 g Dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és sót. Készíts egy mélyedést a liszt közepére, és üsd bele a tojásokat.

    A tojásokat fokozatosan add hozzá, hogy könnyebben el lehessen dolgozni a tésztát.

    2

    Add hozzá a tejfölt és a cukrot, majd keverd simára. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet, hogy formázható tésztát kapj.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad, és könnyen formázható golyókká.

    3

    Formázz kis golyókat a tésztából. A golyók mérete hasonló legyen, hogy egyenletesen süljenek.

    A golyókat próbáld egyformára formázni, hogy sütés közben egyenletesen átsüljenek.

    4

    A napraforgóolajat hevítsd fel egy serpenyőben, és süsd a golyókat, amíg aranybarnára sülnek. Ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy egyenletesen tudjanak sülni.

    A golyókat folyamatosan forgasd, hogy minden oldaluk egyformán megpiruljon.

    5

    A mézet és citromlevet egy kis lábasban melegítsd össze, hogy szirupot készíts belőle.

    A méz ne forrjon fel, csak melegedjen át, hogy ne veszítse el az aromáját.

    6

    A kész golyókat öntsd bele a szirupba, és hagyd, hogy jól átitassa őket.

    Ha szeretnéd, a golyókat forgathatod is a szirupban, hogy minden oldalról bevonja őket.

    7

    Szórd meg a golyókat apróra vágott dióval, és hagyd, hogy teljesen kihűljenek.

    A dió nemcsak ízletes, hanem egy kis ropogós textúrát is ad a golyóknak.