Chakalaka fokhagymával tálalva, gazdag fűszerekkel és zöldségekkel

Chakalaka fokhagymával

A Chakalaka egy népszerű dél-afrikai étel, amely az egyszerű, de ízes zöldségeken alapul. Az ételt gyakran fogyasztják köretként húsos ételek mellé, de önálló főételként is megállja a helyét. Az indiai és afrikai ízek keveredése fűszeressé és gazdaggá teszi ezt az ételt, különösen a fokhagyma hozzáadásával, ami kiemeli az egyes zöldségeket. A Chakalaka története az apartheid utáni Dél-Afrikából származik, ahol a különböző népcsoportok által használt fűszereket és zöldségeket ötvözték egy egyedülálló ételben. Kiválóan illik bármilyen főételhez, de önálló ételként is fogyasztható, akár piknikekre, vagy családi összejövetelekre is tökéletes választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Hagyma
4 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom
1 db Piros paprika
1 db Zöld paprika
1 tk. Bors
1 tk. Kömény
0.5 tk. Cayenne bors
200 g Fekete bab
200 g Kukorica
2 ek. Olívaolaj
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. A paprikákat is apróra daraboljuk. A paradicsomokat felkockázzuk.

    A hagyma és fokhagyma aprítása előtt érdemes a kés hegyét nedves rongyba dörzsölni, hogy elkerüljük a csípős hatást a szemeknél!

    2

    A zöldségeket az olívaolajon kezdjük el pirítani egy nagyobb serpenyőben közepes lángon. Először a hagymát és fokhagymát adjuk hozzá, és pirítsuk 2-3 percig, amíg üvegesednek.

    A fokhagyma könnyen megéghet, ha túl magas hőmérsékleten pirítjuk, ezért ügyeljünk a lángra, hogy a fokhagyma ne keseredjen meg!

    3

    Miután a hagyma és fokhagyma megpirult, adjuk hozzá a paprikákat és a paradicsomokat. Sózzuk meg, majd főzzük 5-6 percig, hogy a zöldségek megpuhuljanak.

    Ha a paradicsomok túl savanyúak, egy kevés cukrot is hozzáadhatsz, hogy a savasságot enyhítsd.

    4

    Ezután add hozzá a fűszereket: borsot, köményt és cayenne borsot. Keverjük össze, majd hagyjuk főzni még 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A cayenne bors mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk, ha nem szeretjük túl fűszeresen.

    5

    Most adjuk hozzá a fekete babot és a kukoricát, és főzzük még további 10-12 percig, amíg az összes hozzávaló jól összeér és átmelegedik.

    Ha konzerv babot használunk, ügyeljünk rá, hogy alaposan leöblítsük, hogy eltávolítsuk a felesleges sót és folyadékot!

    6

    Ha kész, az ételt tálalhatjuk melegen köretként, vagy önálló ételként. Tálalás előtt még egy utolsó ízesítést is végezhetünk sóval és frissen őrölt borssal.

    Tálalás előtt érdemes egy kis friss koriandert szórni a tetejére, hogy még frissítőbb ízt kapjunk!