Chakalaka fokhagymåval tålalva, gazdag fƱszerekkel és zöldségekkel

Chakalaka fokhagymĂĄval

A Chakalaka egy nĂ©pszerƱ dĂ©l-afrikai Ă©tel, amely az egyszerƱ, de Ă­zes zöldsĂ©geken alapul. Az Ă©telt gyakran fogyasztjĂĄk köretkĂ©nt hĂșsos Ă©telek mellĂ©, de önĂĄllĂł fƑételkĂ©nt is megĂĄllja a helyĂ©t. Az indiai Ă©s afrikai Ă­zek keveredĂ©se fƱszeressĂ© Ă©s gazdaggĂĄ teszi ezt az Ă©telt, kĂŒlönösen a fokhagyma hozzĂĄadĂĄsĂĄval, ami kiemeli az egyes zöldsĂ©geket. A Chakalaka törtĂ©nete az apartheid utĂĄni DĂ©l-AfrikĂĄbĂłl szĂĄrmazik, ahol a kĂŒlönbözƑ nĂ©pcsoportok ĂĄltal hasznĂĄlt fƱszereket Ă©s zöldsĂ©geket ötvöztĂ©k egy egyedĂŒlĂĄllĂł Ă©telben. KivĂĄlĂłan illik bĂĄrmilyen fƑételhez, de önĂĄllĂł Ă©telkĂ©nt is fogyaszthatĂł, akĂĄr piknikekre, vagy csalĂĄdi összejövetelekre is tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 db Paradicsom
⭕ 1 db Piros paprika
⭕ 1 db Zöld paprika
⭕ 1 tk. Bors
⭕ 1 tk. KömĂ©ny
⭕ 0.5 tk. Cayenne bors
⭕ 200 g Fekete bab
⭕ 200 g Kukorica
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymåt és fokhagymåt finomra vågjuk. A paprikåkat is apróra daraboljuk. A paradicsomokat felkockåzzuk.

    A hagyma Ă©s fokhagyma aprĂ­tĂĄsa elƑtt Ă©rdemes a kĂ©s hegyĂ©t nedves rongyba dörzsölni, hogy elkerĂŒljĂŒk a csĂ­pƑs hatĂĄst a szemeknĂ©l!

    2

    A zöldsĂ©geket az olĂ­vaolajon kezdjĂŒk el pirĂ­tani egy nagyobb serpenyƑben közepes lĂĄngon. ElƑször a hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt adjuk hozzĂĄ, Ă©s pirĂ­tsuk 2-3 percig, amĂ­g ĂŒvegesednek.

    A fokhagyma könnyen megĂ©ghet, ha tĂșl magas hƑmĂ©rsĂ©kleten pirĂ­tjuk, ezĂ©rt ĂŒgyeljĂŒnk a lĂĄngra, hogy a fokhagyma ne keseredjen meg!

    3

    MiutĂĄn a hagyma Ă©s fokhagyma megpirult, adjuk hozzĂĄ a paprikĂĄkat Ă©s a paradicsomokat. SĂłzzuk meg, majd fƑzzĂŒk 5-6 percig, hogy a zöldsĂ©gek megpuhuljanak.

    Ha a paradicsomok tĂșl savanyĂșak, egy kevĂ©s cukrot is hozzĂĄadhatsz, hogy a savassĂĄgot enyhĂ­tsd.

    4

    EzutĂĄn add hozzĂĄ a fƱszereket: borsot, kömĂ©nyt Ă©s cayenne borsot. KeverjĂŒk össze, majd hagyjuk fƑzni mĂ©g 5 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A cayenne bors mennyisĂ©gĂ©t Ă­zlĂ©s szerint vĂĄltoztathatjuk, ha nem szeretjĂŒk tĂșl fƱszeresen.

    5

    Most adjuk hozzĂĄ a fekete babot Ă©s a kukoricĂĄt, Ă©s fƑzzĂŒk mĂ©g tovĂĄbbi 10-12 percig, amĂ­g az összes hozzĂĄvalĂł jĂłl összeĂ©r Ă©s ĂĄtmelegedik.

    Ha konzerv babot hasznĂĄlunk, ĂŒgyeljĂŒnk rĂĄ, hogy alaposan leöblĂ­tsĂŒk, hogy eltĂĄvolĂ­tsuk a felesleges sĂłt Ă©s folyadĂ©kot!

    6

    Ha kĂ©sz, az Ă©telt tĂĄlalhatjuk melegen köretkĂ©nt, vagy önĂĄllĂł Ă©telkĂ©nt. TĂĄlalĂĄs elƑtt mĂ©g egy utolsĂł Ă­zesĂ­tĂ©st is vĂ©gezhetĂŒnk sĂłval Ă©s frissen Ƒrölt borssal.

    TĂĄlalĂĄs elƑtt Ă©rdemes egy kis friss koriandert szĂłrni a tetejĂ©re, hogy mĂ©g frissĂ­tƑbb Ă­zt kapjunk!