Chicharrón, ropogós sertéshús tálalva

Chicharrón (ropogós sertéshús)

A Chicharrón a latin-amerikai konyha egyik legikonikusabb étele, amelyet különösen Peruban, Kolumbiában, Mexikóban és a Karib-térségben kedvelnek. A recept lényege a hosszú, lassú sütés, amely lehetővé teszi a zsír kisülését, majd a végső ropogós textúra elérését magas hőmérsékleten. A Chicharrón-t gyakran utcai árusok kínálják frissen sült formában, és ecettel vagy lime-mal fogyasztják. Ha egy igazán autentikus és ízletes sült sertéshúst szeretnél készíteni, ez a recept tökéletes választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 2 óra 30 perc
Teljes 2 óra 45 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 kg Sertéshas (bőrös)
2 ek.
1 tk. Bors
1 tk. Fokhagyma por
1 tk. Őrölt kömény
1 tk. Paprika
500 ml Olaj
2 ek. Ecet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertéshas bőrét egy éles késsel sűrűn vagdosd be, hogy sütés közben egyenletesebben ropogósra süljön.

    A bevagdosást végezd óvatosan, hogy ne vágd át a húst, csak a bőrt.

    2

    Egy tálban keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, őrölt köményt és a paprikát. Ezzel a keverékkel dörzsöld be a hús mindkét oldalát.

    A fűszereket ízlés szerint variálhatod, használhatsz például chiliport is a pikánsabb ízért.

    3

    Helyezd a húst egy rácsos tepsire, majd hagyd a hűtőben pihenni legalább 4 órán keresztül, hogy a fűszerek jól átjárják.

    Ha van rá időd, hagyd a húst akár egy éjszakán át is pácolódni a hűtőben, így még ízletesebb lesz.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra. Helyezd a sertéshasat egy rácsos tepsire, és süsd kb. 2 órán át, hogy a zsír szépen kisüljön belőle.

    A rács alá tegyél egy tepsit, amibe a kisülő zsír csepeg, így könnyebb lesz a sütő tisztítása.

    5

    Ezután emeld a sütő hőmérsékletét 220°C-ra, és süsd további 30 percig, amíg a bőr ropogós és aranybarna lesz.

    Figyeld a húst, mert a magas hőmérsékleten könnyen megéghet a bőr. Ha szükséges, takard le alufóliával.

    6

    Ha még ropogósabb állagot szeretnél, egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat 180°C-ra, majd a sütőből kivett sertéshúst óvatosan helyezd az olajba, és süsd 3-5 percig, amíg teljesen ropogós lesz.

    Az olajba helyezés nagyon óvatosan történjen, mert a húsban lévő nedvesség fröcskölhet!

    7

    Vedd ki az olajból, csepegtesd le, majd hagyd 5 percig pihenni.

    A pihentetés segít, hogy a hús szaftosabb maradjon.

    8

    Szeleteld fel, és tálald frissen, ízlés szerint ecettel meglocsolva vagy lime szeletekkel kísérve.

    A chicharrónt közvetlenül sütés után tálald, mert akkor a legropogósabb. Ha marad, légmentesen záródó edényben tárold, és sütőben melegítsd fel, hogy visszanyerje a ropogósságát.