Chilis sĂŒtƑtökkrĂ©mleves tĂĄlalva

Chilis sĂŒtƑtökkrĂ©mleves

A sĂŒtƑtökkrĂ©mleves az Ƒszi-tĂ©li idƑszak egyik legkedveltebb levese, melynek gyökerei Észak-AmerikĂĄba vezethetƑk vissza, ahol a sĂŒtƑtök hagyomĂĄnyos alapanyag. A magyar konyhĂĄba is gyorsan beĂ©pĂŒlt, Ă©s mĂĄra szĂĄmos vĂĄltozata ismert. A chilis vĂĄltozat kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ a fƱszeres Ă­zek kedvelƑi körĂ©ben, hiszen remekĂŒl egyensĂșlyozza a sĂŒtƑtök Ă©dessĂ©gĂ©t a csĂ­pƑs chili karakterĂ©vel. A siker titka a jĂłl megvĂĄlasztott alapanyagokban Ă©s az alapos pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©sben rejlik. A sĂŒtƑtök pirĂ­tĂĄsa karamellizĂĄlja a termĂ©szetes cukrokat, mĂ­g a chili Ă©s szerecsendiĂł mĂ©lysĂ©get Ă©s rĂ©tegeket ad az Ă­zvilĂĄgnak. Ahogy a sĂŒtƑtök Ă©s chili illata betölti a konyhĂĄt, azonnal meghozza az Ă©tvĂĄgyat. Ez a leves kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi elƑételkĂ©nt, vagy egy kiadĂłs tĂ©li vacsora rĂ©szekĂ©nt. Ha kĂŒlönlegesebbĂ© szeretnĂ©d tenni, tĂĄlald pirĂ­tott tökmaggal vagy reszelt parmezĂĄnnal a tetejĂ©n.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 800 g SĂŒtƑtök
⭕ 800 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 150 ml Tejszín
⭕ 0.5 tk. Ɛrölt chili
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 1 csipet Szerecsendió

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A sĂŒtƑtököt hĂĄmozd meg, tĂĄvolĂ­tsd el a magjait, majd vĂĄgd fel kisebb kockĂĄkra. A hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt aprĂ­tsd finomra. Tipp: minĂ©l kisebbek a tökkockĂĄk, annĂĄl gyorsabban fƑnek meg.

    A sĂŒtƑtök hĂĄmozĂĄsa nehĂ©z lehet, ezĂ©rt egy Ă©les hĂĄmozĂłval vagy kĂ©ssel vĂ©gezd. Ha nagyon kemĂ©ny a tök, vĂĄgd kettĂ© Ă©s tedd a sĂŒtƑbe pĂĄr percre, hogy megpuhuljon.

    2

    Egy nagyobb lĂĄbasban hevĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat, majd pĂĄrold ĂŒvegesre a vöröshagymĂĄt közepes lĂĄngon 3-4 perc alatt.

    Az olĂ­vaolaj helyett hasznĂĄlhatsz vajat is, ami gazdagabb Ă­zt ad a levesnek.

    3

    Add hozzå az apróra vågott fokhagymåt, és pirítsd 1 percig, vigyåzva, hogy ne égjen meg. Ez kihozza az aromåkat.

    A fokhagymĂĄt ne pirĂ­tsd tĂșl, mert keserƱ lesz.

    4

    Tedd bele a felkockĂĄzott sĂŒtƑtököt, kevergetve pirĂ­tsd 5 percig, hogy enyhĂ©n karamellizĂĄlĂłdjon, Ă­gy intenzĂ­vebb Ă­ze lesz.

    A karamellizĂĄlĂĄs sorĂĄn a sĂŒtƑtök cukortartalma kiemelkedik, ami mĂ©lyebb Ă­zt ad a levesnek.

    5

    Öntsd fel a zöldsĂ©galaplĂ©vel, forrald fel, majd fƑzd fedƑ alatt közepes lĂĄngon 20 percig, amĂ­g a tök teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, hasznålhatsz vizet is, de a leves íze kevésbé lesz intenzív.

    6

    Vedd le a tƱzrƑl, majd botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd simĂĄra a levest. Ha szĂŒksĂ©ges, szitĂĄn is ĂĄtpasszĂ­rozhatod a mĂ©g krĂ©mesebb ĂĄllagĂ©rt.

    A szitån való åtpasszírozås eltåvolítja a rostokat, így még selymesebb lesz a leves.

    7

    Add hozzĂĄ a tejszĂ­nt, chiliport, sĂłt, borsot Ă©s szerecsendiĂłt. Keverd el alaposan, majd fƑzd mĂ©g 2-3 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A szerecsendiĂł kĂŒlönleges aromĂĄt ad a levesnek. A chiliport Ă­zlĂ©s szerint adagold.

    8

    Tålalåskor díszítheted egy kevés chilipehellyel vagy egy csepp tejszínnel. Kínålhatsz mellé friss bagettet vagy pirított magvakat.

    A pirĂ­tott tökmag kĂŒlönösen jĂłl illik a sĂŒtƑtökkrĂ©mleveshez.