Főtt chuchvara batyuk korianderrel megszórva, tálalva joghurtos szósszal

Chuchvara korianderrel

A chuchvara gyökerei egészen Közép-Ázsiáig, elsősorban Üzbegisztán és Türkmenisztán régióiba nyúlnak vissza, ahol a húsos tésztabatyuk kiemelt szerepet játszanak a tradicionális konyhában. Az étel népszerűsége abból is ered, hogy egyszerre tartalmas, ízgazdag és könnyen variálható. Technikai tanács: A tökéletes chuchvara titka a vékony, de nem túl törékeny tésztában és az aromás töltelék egyensúlyában rejlik. Ahogy a frissen főtt batyuk kibukkannak a fazék felszínére, a konyhát lassan betölti a vaj, a hús és a koriander illata. Ez az étel kiváló választás családi ebédekhez, ünnepi alkalmakhoz vagy egy különleges hétköznapi vacsorához. A joghurtos szósz frissessége tökéletesen kiegészíti a batyuk meleg, fűszeres karakterét.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Liszt
1 db Tojás
150 ml Víz
1 tk.
250 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Őrölt feketebors
2 ek. Friss koriander
30 g Vaj
150 ml Természetes joghurt
1 db Fokhagyma

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a tojást és fokozatosan a vizet, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává. Letakarva pihentesd 30 percig.

    A pihentetés segít, hogy a tészta könnyebben nyújtható és nem szakad.

    2

    Közben készítsd el a tölteléket: a darált húst keverd össze az apróra vágott hagymával, az őrölt borssal és az aprított korianderrel.

    A koriandert csak tálalás előtt vágd fel, hogy megőrizze frissességét és aromáját.

    3

    Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen vékonyra, majd vágd kb. 5x5 cm-es négyzetekre. Minden négyzet közepére tegyél egy kis adag húsos tölteléket.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor a batyu könnyen kiszakadhat főzés közben.

    4

    Hajtsd a négyzetek sarkait össze, és formázz kis batyukat. Nyomd le a széleket, hogy jól záródjanak.

    A szélek lezárásához nedvesítheted az ujjad, hogy jobban tapadjanak a tésztalapok.

    5

    Forralj vizet egy nagy fazékban, sózd meg, és adagokban főzd ki a chuchvarákat, míg feljönnek a víz felszínére – kb. 4–5 perc.

    Ne zsúfold túl a fazekat, különben összeragadnak a tésztabatyuk.

    6

    Szűrd le, majd forró vajban forgasd meg enyhén, hogy fényesebb, ízesebb felületet kapjanak.

    A vajba keverhetsz egy csipet füstölt paprikát is, ha különlegesebb ízvilágot szeretnél.

    7

    Tálaláskor locsold meg joghurtos fokhagymamártással: keverd össze a joghurtot reszelt fokhagymával és csipet sóval.

    A fokhagymás joghurtot előre is elkészítheted, hogy jobban összeérjenek az ízek.