A burgonyát hámozd meg, kockázd fel, és sós vízben főzd puhára, majd törd össze durván. A csicseriborsót szintén törd össze részlegesen – maradjanak benne darabok a jó textúrához.
A burgonyát ne főzd túl, mert pépes lesz. A csicseriborsót krumplinyomóval vagy villával törd össze.
Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, és párold meg az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát. Add hozzá a fűszereket: koriandert, római köményt, kurkumát és sót. Pirítsd 1-2 percig, hogy az aromák felszabaduljanak.
A fűszereket ne égesd meg, mert keserű lesz az íze. Ha szereted a csípőset, adhatsz hozzá chiliport is.
Add hozzá a tört burgonyát és a csicseriborsót a fűszeres hagymához. Alaposan keverd össze, majd hagyd kihűlni, hogy könnyen kezelhető legyen töltéskor.
A tölteléket kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még fűszereket. A tölteléknek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt megtöltöd a samosákat, különben a tészta elázik.
A samosa tésztalapokat vagy leveles tésztát vágd megfelelő méretű téglalapokra vagy csíkokra. Kanalazz egy adag tölteléket a szélükre, majd hajtogasd háromszög formára, szorosan lezárva a széleket.
A tésztaszéleket vízzel vagy tojással kend meg, hogy jobban összetapadjanak. A samosákat szorosan zárd le, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
Egy edényben hevítsd fel a sütéshez szánt olajat. Ellenőrizd hőmérsékletét egy darabka tésztával – ha az azonnal feljön és serceg, megfelelő a hőfok.
Az olaj hőmérséklete nagyon fontos, mert ha túl alacsony, a samosák megszívják magukat olajjal, ha túl magas, megégnek.
Süsd a samosákat adagokban, oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnára sülnek. Ne zsúfold túl az edényt, különben nem sülnek egyenletesen.
A samosákat óvatosan forgasd, hogy ne sérüljenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Papírtörlőre szedd ki őket, hogy a felesleges olajat felitassa. Melegen tálald, akár egy kis joghurttal vagy chutney nélkül is ízletes.
A samosákat azonnal tálald, mert hidegen már nem olyan finomak.
Tipp: ha nem szeretnél bő olajban sütni, a samosákat sütőben is megsütheted 200°C-on 25-30 perc alatt, sütőpapíron, kevés olajjal megkenve.
Sütés előtt kend meg a samosákat olajjal vagy tojással, hogy szép színt kapjanak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.