Csicseriborsós samosa tálalva

Csicseriborsós samosa

A samosa az indiai konyha egyik legismertebb harapnivalója, mely eredetileg Perzsiából származik, és India utcáin vált igazán népszerűvé. A csicseriborsó használata nemcsak laktatóvá teszi, hanem fehérjében is gazdag fogássá. Ahogy a csicseriborsós töltelék pirul a fűszerekkel, az illat azonnal elvarázsol – meleg, otthonos érzést kelt, mintha egy indiai piacon sétálnánk. A siker kulcsa, hogy a csicseriborsót ne pürésítsd teljesen – a darabos textúra adja meg a samosa karakterét. Ha extra frissességre vágysz, adhatsz hozzá finomra vágott friss koriandert is a töltelékhez.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
1320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Főtt csicseriborsó
200 g Burgonya
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Őrölt koriander
1 tk. Őrölt római kömény
0.5 tk. Őrölt kurkuma
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
6 db Samosa tészta vagy leveles tészta
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, kockázd fel, és sós vízben főzd puhára, majd törd össze durván. A csicseriborsót szintén törd össze részlegesen – maradjanak benne darabok a jó textúrához.

    A burgonyát ne főzd túl, mert pépes lesz. A csicseriborsót krumplinyomóval vagy villával törd össze.

    2

    Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, és párold meg az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát. Add hozzá a fűszereket: koriandert, római köményt, kurkumát és sót. Pirítsd 1-2 percig, hogy az aromák felszabaduljanak.

    A fűszereket ne égesd meg, mert keserű lesz az íze. Ha szereted a csípőset, adhatsz hozzá chiliport is.

    3

    Add hozzá a tört burgonyát és a csicseriborsót a fűszeres hagymához. Alaposan keverd össze, majd hagyd kihűlni, hogy könnyen kezelhető legyen töltéskor.

    A tölteléket kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még fűszereket. A tölteléknek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt megtöltöd a samosákat, különben a tészta elázik.

    4

    A samosa tésztalapokat vagy leveles tésztát vágd megfelelő méretű téglalapokra vagy csíkokra. Kanalazz egy adag tölteléket a szélükre, majd hajtogasd háromszög formára, szorosan lezárva a széleket.

    A tésztaszéleket vízzel vagy tojással kend meg, hogy jobban összetapadjanak. A samosákat szorosan zárd le, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

    5

    Egy edényben hevítsd fel a sütéshez szánt olajat. Ellenőrizd hőmérsékletét egy darabka tésztával – ha az azonnal feljön és serceg, megfelelő a hőfok.

    Az olaj hőmérséklete nagyon fontos, mert ha túl alacsony, a samosák megszívják magukat olajjal, ha túl magas, megégnek.

    6

    Süsd a samosákat adagokban, oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnára sülnek. Ne zsúfold túl az edényt, különben nem sülnek egyenletesen.

    A samosákat óvatosan forgasd, hogy ne sérüljenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    7

    Papírtörlőre szedd ki őket, hogy a felesleges olajat felitassa. Melegen tálald, akár egy kis joghurttal vagy chutney nélkül is ízletes.

    A samosákat azonnal tálald, mert hidegen már nem olyan finomak.

    8

    Tipp: ha nem szeretnél bő olajban sütni, a samosákat sütőben is megsütheted 200°C-on 25-30 perc alatt, sütőpapíron, kevés olajjal megkenve.

    Sütés előtt kend meg a samosákat olajjal vagy tojással, hogy szép színt kapjanak.