Csípős achar tálalva

Csípős achar

Az achar egy hagyományos indiai savanyúság, amelyet általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítenek fűszeres és olajos páccal. A csípős mangó achar az egyik legnépszerűbb változat, amely a zöld mangó savanykás ízét kombinálja az erőteljes fűszerekkel és a chili csípősségével. Az indiai konyhában ez az étel elengedhetetlen kiegészítője a rizsételeknek és kenyereknek, mint a naan vagy a paratha. Az érlelési idő alatt az ízek még intenzívebbé válnak, így minél tovább áll, annál finomabb lesz. Ha szereted az autentikus indiai ízeket, ezt az achart mindenképp próbáld ki!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
90 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2 db Zöld mangó
10 g Mustármag
5 g Koriandermag
5 g Köménymag
5 g Kurkuma por
10 g Chilipehely
3 gerezd Fokhagyma
10 g Gyömbér
10 g
100 ml Napraforgóolaj
50 ml Ecet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöld mangókat alaposan mosd meg, hámozd meg, majd vágd kisebb kockákra.

    A mangókat próbáld egyenletes méretűre vágni, hogy egyenletesen puhuljanak meg a főzés során.

    2

    Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a mustármagot, a koriandermagot és a köménymagot, amíg illatosak lesznek. Ez körülbelül 1-2 percet vesz igénybe.

    Vigyázz, hogy ne égesd meg a fűszereket, mert keserű ízt kapnak. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve pirítsd őket.

    3

    Törd össze a pirított fűszereket egy mozsárban, majd keverd össze a kurkumával és a chilipehellyel.

    Ha nincs mozsárad, egy konyharuhába csomagolva sodrófával is összetörheted a fűszereket.

    4

    Egy kis edényben melegítsd fel az olajat, majd add hozzá a vékonyra szeletelt fokhagymát és a reszelt gyömbért. Pirítsd alacsony lángon, amíg aranybarna lesz.

    A fokhagymát és a gyömbért ne pirítsd túl, mert megéghetnek és keserűvé válhatnak. Figyeld őket folyamatosan.

    5

    Add hozzá a mangót, a sót és az ecetet a fűszeres olajhoz, majd keverd jól össze.

    Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá több sót vagy ecetet az ízlésednek megfelelően.

    6

    Főzd alacsony lángon 5 percig, amíg a mangó kicsit megpuhul és az ízek összeérnek.

    Ne főzd túl a mangót, mert széteshet. Csak annyira főzd, hogy kicsit megpuhuljon, de még tartsa a formáját.

    7

    Tedd a kész achart egy tiszta, zárható üvegbe, majd hagyd szobahőmérsékleten kihűlni.

    Fontos, hogy az üveg tiszta és száraz legyen, hogy elkerüld a penészedést.

    8

    Tárold hűtőben legalább 24 órán keresztül, hogy az ízek teljesen összeérjenek. Minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az íze.

    Az achar akár egy hétig is eláll a hűtőben, ha megfelelően tárolod.

    9

    Tálalhatod rizs, indiai kenyerek vagy grillezett ételek mellé.

    Az achar kiváló kísérője lehet húsételeknek, zöldséges fogásoknak és szendvicseknek is.