Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt! A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek a legjobb eredmény érdekében. A vajat ne forrón öntsd a tésztához.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk száraz lesz.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30°C) vagy egy meleg radiátor közelében.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A kiszaggatott tésztát ne gyúrd össze újra, mert a fánk kemény lesz.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés nagyon fontos, ettől lesz a fánk igazán puha és könnyű.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét konyhai hőmérővel ellenőrizd. Ha túl forró az olaj, a fánk kívül megég, belül nyers marad.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Sütés közben ne szúrd meg a fánkot, mert felszívja az olajat. Csak óvatosan forgasd meg.
Olvaszd meg az étcsokoládét a tejszínnel együtt vízgőz felett, amíg sima, fényes csokoládémázat kapsz.
A tejszín ne legyen túl sok, mert a máz túl folyékony lesz. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet.
Mártsd a kihűlt fánkok tetejét a csokoládémázba, majd hagyd megszilárdulni.
A máz egyenletesebb lesz, ha a fánkok teljesen kihűltek. A felesleges mázat óvatosan csöpögtesd le.
Szitálj porcukrot a fánkok tetejére a tökéletes befejezéshez, vagy díszítsd csokoládéreszelékkel.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ne olvadjon el a mázon.
Tálald frissen, hogy a csokoládémáz és a puha fánk tökéletes harmóniában érvényesüljön.
A friss fánk a legfinomabb, de másnap is élvezhető, ha légmentesen záródó dobozban tárolod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.