Currys csirkés samosa tålalva

Currys csirkés samosa

A samosa eredete egĂ©szen a közĂ©pkori PerzsiĂĄig nyĂșlik vissza, de az igazi nĂ©pszerƱsĂ©gĂ©t IndiĂĄban Ă©rte el, ahol szĂĄmtalan vĂĄltozatban lĂ©tezik. A currys csirkĂ©s vĂĄltozat a modern utcai konyha egyik csillaga. Ahogy a szaftos, fƱszeres csirketöltelĂ©k pirul a serpenyƑben, az illatok mĂĄr elƑre megnyerik az Ă©telt kĂłstolĂłk szĂ­vĂ©t. Egy hideg napon kĂŒlönösen jĂłl esik egy forrĂł, ropogĂłs darab. A titok a hĂșs ĂĄllagĂĄban rejlik – ne fƑzd tĂșl, hogy morzsĂĄs maradjon. TĂĄlalĂĄs elƑtt hagyd 1-2 percig pihenni, Ă­gy a töltelĂ©k belĂŒl marad Ă©s nem Ă©get meg.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
1340 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Darált csirkemell
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Friss reszelt gyömbĂ©r
⭕ 1.5 tk. Currypor
⭕ 1 tk. Ɛrölt koriander
⭕ 1 tk. Só
⭕ 2 ek. Olaj (pirításhoz)
⭕ 6 db Samosa tĂ©szta vagy leveles tĂ©szta
⭕ 500 ml Olaj (sĂŒtĂ©shez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymĂĄt finomra vĂĄgjuk, a fokhagymĂĄt Ă©s a gyömbĂ©rt lereszeljĂŒk. Egy serpenyƑben melegĂ­tsĂŒk fel az olajat, majd pirĂ­tsuk meg a hagymĂĄt 2-3 perc alatt.

    A hagymĂĄt finomra vĂĄgd, hogy ne legyen darabos a töltelĂ©k. A fokhagymĂĄt Ă©s a gyömbĂ©rt frissen reszeld, mert Ă­gy intenzĂ­vebb az Ă­zĂŒk.

    2

    Adjuk hozzå a fokhagymåt, gyömbért, curryt, koriandert és sót. Pirítsuk tovåbbi 1 percig, amíg az illatok felszabadulnak.

    A curryt Ă©s a koriandert Ă­zlĂ©s szerint adagold. Ha szereted a csĂ­pƑset, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s chiliport is.

    3

    KeverjĂŒk bele a darĂĄlt csirkĂ©t, Ă©s folyamatosan kevergetve pirĂ­tsuk, amĂ­g teljesen ĂĄtsĂŒl Ă©s morzsĂĄs ĂĄllagĂș lesz (kb. 8-10 perc). Hagyjuk kihƱlni.

    A csirkĂ©t alaposan sĂŒsd ĂĄt, hogy ne maradjon nyers.

    4

    A tĂ©sztĂĄt vĂĄgjuk hosszĂș csĂ­kokra. Egy evƑkanĂĄlnyi töltelĂ©ket helyezzĂŒnk az egyik vĂ©gĂ©re, majd hajtsuk be hĂĄromszög alakban, ĂŒgyelve arra, hogy a szĂ©leket jĂłl lezĂĄrjuk.

    A szĂ©leket nedvesĂ­tsd be egy kevĂ©s vĂ­zzel, hogy jobban összetapadjanak, Ă©s ne nyĂ­ljanak szĂ©t sĂŒtĂ©s közben.

    5

    Egy mĂ©ly serpenyƑben vagy lĂĄbasban forrĂłsĂ­tsuk fel a sĂŒtĂ©shez szĂŒksĂ©ges olajat. TeszteljĂŒk egy tĂ©sztadarabbal – ha pezseg, megfelelƑ a hƑmĂ©rsĂ©klet.

    Az olaj hƑmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos. Ha tĂșl alacsony, a samosa megszĂ­vja magĂĄt olajjal. Ha tĂșl magas, megĂ©g.

    6

    SĂŒssĂŒk a samosĂĄkat aranybarnĂĄra 2-3 perc alatt, oldalankĂ©nt. Ne sĂŒssĂŒnk tĂșl sokat egyszerre, hogy ne hƱljön vissza az olaj.

    Az olaj legyen elĂ©g forrĂł, de ne tĂșl forrĂł, mert a samosĂĄk kĂ­vĂŒl megĂ©gnek, belĂŒl pedig nyersek maradnak. Ha tĂșl sok samosĂĄt teszel egyszerre az olajba, az lehƱti az olajat, Ă©s a samosĂĄk megszĂ­vjĂĄk magukat olajjal.

    7

    SzedjĂŒk ki papĂ­rtörlƑre a kisĂŒlt darabokat, hogy a felesleges olajat felitassa. TĂĄlaljuk melegen.

    A papĂ­rtörlƑ segĂ­t eltĂĄvolĂ­tani a felesleges olajat, Ă­gy a samosĂĄk kevĂ©sbĂ© lesznek zsĂ­rosak. TĂĄlalhatod joghurtos mĂĄrtogatĂłssal vagy csatnival.

    8

    Tipp: Ha extra ízre vågysz, adj egy kevés lime-levet a töltelékhez a frissesség kedvéért!

    A lime levét a legvégén add hozzå, hogy a friss íz megmaradjon.