Diós parfé tálalva

Diós parfé

A diós parfé egy gazdag és krémes desszert, amely a dió gazdag ízét és a tejszín finom krémességét egyesíti. A parfé klasszikus francia desszert, amely az 1800-as évek végén vált népszerűvé. Képzeld el, ahogy a pirított dió íze keveredik a krémes tejszínnel, miközben a parfé selymes textúrája szétárad a szádban. A parfé titka a pirított dió ízében rejlik, amely a desszert természetes édességét és gazdag ízét adja. Tálalhatod bogyós gyümölcsökkel vagy egy kevés friss mentával is, hogy még különlegesebb legyen.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tejszín
4 db Tojássárgája
100 g Porcukor
100 g Dió
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A diót egy serpenyőben, közepes lángon, enyhén pirítsd meg, amíg szép illatos és enyhén aranybarna nem lesz.

    Vigyázz, hogy ne égesd meg a diót, mert keserű lesz. Folyamatosan kevergesd a serpenyőben.

    2

    Egy másik tálban verd habosra a tojássárgáját a porcukorral, amíg világos, habos krémet nem kapsz.

    A tojássárgáját és a porcukrot minél tovább verd, annál könnyebb és habosabb lesz a parfé.

    3

    Egy kis lábosban, közepes lángon, melegítsd fel a vizet. Amikor forrni kezd, add hozzá a pirított diót, és főzd 5-6 percig, amíg a dió megpuhul és a leve kicsit besűrűsödik.

    A dió főzőleve adja meg a parfé jellegzetes ízét, ezért ne hagyd, hogy teljesen elpárologjon.

    4

    A kész diós pürét szűrd át, hogy eltávolítsd a nagyobb darabokat, majd a sűrű levet öntsd hozzá a tojásos keverékhez, folyamatos keverés mellett. Ezután tedd vissza a tálat egy vízgőzre, és folyamatosan keverd, amíg a keverék enyhén besűrűsödik.

    A vízgőz felett nagyon óvatosan keverd a krémet, nehogy a tojás összeugorjon. Ha besűrűsödött, azonnal vedd le a tűzről.

    5

    A tejszínt egy másik tálban verd fel kemény habbá. Fontos, hogy a tejszín hideg legyen, hogy könnyebben felverhető legyen.

    A tejszínt hűtőből kivéve azonnal verd fel, és ne verd túl, mert kicsapódik.

    6

    Lassan és óvatosan forgasd bele a tejszínt a tojásos-diós keverékbe. A spatulát használva ügyelj arra, hogy ne törjön össze a hab, és megőrizze a könnyed állagot.

    A tejszínt több részletben forgasd bele, hogy a krém könnyű és levegős maradjon.

    7

    A kész keveréket öntsd egy tálba vagy egy szilikon formába, majd tedd a mélyhűtőbe. Minimum 4-6 órát hagyd fagyasztani, de az ízek még jobban összeérnek, ha egy egész éjszakát pihentetjük.

    Ha szilikon formát használsz, könnyebben kifordíthatod a parfé-t. A fagyasztás során időnként keverd meg a parfé-t, hogy ne kristályosodjon.

    8

    Tálalás előtt 5 perccel vedd ki a parfé formát a fagyasztóból, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Egy meleg vízbe mártott késsel könnyedén vághatsz a parféba.

    A parfé-t tálalhatod tejszínhabbal, csokoládészósszal vagy friss gyümölcsökkel.