A diót egy serpenyőben, közepes lángon, enyhén pirítsd meg, amíg szép illatos és enyhén aranybarna nem lesz.
Vigyázz, hogy ne égesd meg a diót, mert keserű lesz. Folyamatosan kevergesd a serpenyőben.
Egy másik tálban verd habosra a tojássárgáját a porcukorral, amíg világos, habos krémet nem kapsz.
A tojássárgáját és a porcukrot minél tovább verd, annál könnyebb és habosabb lesz a parfé.
Egy kis lábosban, közepes lángon, melegítsd fel a vizet. Amikor forrni kezd, add hozzá a pirított diót, és főzd 5-6 percig, amíg a dió megpuhul és a leve kicsit besűrűsödik.
A dió főzőleve adja meg a parfé jellegzetes ízét, ezért ne hagyd, hogy teljesen elpárologjon.
A kész diós pürét szűrd át, hogy eltávolítsd a nagyobb darabokat, majd a sűrű levet öntsd hozzá a tojásos keverékhez, folyamatos keverés mellett. Ezután tedd vissza a tálat egy vízgőzre, és folyamatosan keverd, amíg a keverék enyhén besűrűsödik.
A vízgőz felett nagyon óvatosan keverd a krémet, nehogy a tojás összeugorjon. Ha besűrűsödött, azonnal vedd le a tűzről.
A tejszínt egy másik tálban verd fel kemény habbá. Fontos, hogy a tejszín hideg legyen, hogy könnyebben felverhető legyen.
A tejszínt hűtőből kivéve azonnal verd fel, és ne verd túl, mert kicsapódik.
Lassan és óvatosan forgasd bele a tejszínt a tojásos-diós keverékbe. A spatulát használva ügyelj arra, hogy ne törjön össze a hab, és megőrizze a könnyed állagot.
A tejszínt több részletben forgasd bele, hogy a krém könnyű és levegős maradjon.
A kész keveréket öntsd egy tálba vagy egy szilikon formába, majd tedd a mélyhűtőbe. Minimum 4-6 órát hagyd fagyasztani, de az ízek még jobban összeérnek, ha egy egész éjszakát pihentetjük.
Ha szilikon formát használsz, könnyebben kifordíthatod a parfé-t. A fagyasztás során időnként keverd meg a parfé-t, hogy ne kristályosodjon.
Tálalás előtt 5 perccel vedd ki a parfé formát a fagyasztóból, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Egy meleg vízbe mártott késsel könnyedén vághatsz a parféba.
A parfé-t tálalhatod tejszínhabbal, csokoládészósszal vagy friss gyümölcsökkel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.