Dobos torta karamellréteggel és csokoládékrémmel töltve

Dobostorta

A Dobostorta egy igazi klasszikus a magyar cukrászati hagyományok között. Ezt a különleges tortát Dobos C. József, a híres magyar cukrászmester alkotta meg az 1885-ös év környékén. A torta több réteg finom piskótából, gazdag, vajas csokoládékrémből és karamellizált cukorból áll. A legfőbb jellegzetessége a tetején lévő roppanós karamellréteg, amely egyedi textúrát ad az édességnek.

A Dobostorta a Magyarországon készült első torta, amely hosszú időn keresztül az elegancia és a cukrászművészet megtestesítője volt. A torta különlegessége, hogy a piskóta és a krém tökéletes harmóniát alkotnak, míg a karamell réteg nemcsak szemet gyönyörködtető, de egy igazi ínycsiklandó élvezetet is ad. Ha valami igazán elegáns, de hagyományos magyar desszertre vágysz, a Dobostorta mindig biztos választás!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 20 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
150 g Liszt
200 g Cukor
6 db Tojás
200 g Vaj
150 g Étcsokoládé
1 csomag Vaníliás cukor
100 ml Tej
2 ek Kakaópor
100 g Cukor (a karamellhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Válaszd szét a tojásokat. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, a tojássárgákat keverd habosra a cukorral.

    A tojásfehérje akkor lesz igazán kemény, ha egy csipet sót adsz hozzá verés közben.

    2

    Add hozzá a lisztet és a tojásfehérje habot, majd süss hat vékony piskótalapot.

    A piskótát sütőpapírral bélelt tortaformában a legkönnyebb sütni. Fontos, hogy a habot óvatosan forgasd a tésztába, hogy ne törjön össze.

    3

    Olvaszd meg az étcsokoládét és keverd össze a puha vajjal, kakaóporral, vaníliás cukorral és tejjel, hogy vajkrémet készíts.

    A vajkrémnek simának és homogénnek kell lennie. Ha csomós, tedd egy kis időre hűtőbe, majd verd fel újra.

    4

    Rétegezd a piskótalapokat a csokoládévajkrémmel, és vond be a torta oldalát és tetejét is.

    A rétegezésnél figyelj, hogy egyenletesen oszlasd el a krémet a lapokon.

    5

    Készíts karamellt: olvaszd fel a cukrot egy serpenyőben, amíg aranybarnává válik, majd öntsd az utolsó piskótalap tetejére.

    A karamell készítésekor légy óvatos, mert nagyon forró! A cukrot folyamatosan keverd, hogy ne égjen le.

    6

    Vágd fel a karamellel bevont piskótát cikkekre, és helyezd őket díszként a torta tetejére.

    A karamell gyorsan megkeményedik, ezért rögtön vágd fel, amíg még puha. Ha eltörik, ne keseredj el, akkor is felhasználhatod a díszítéshez.