A Dobostorta egy igazi klasszikus a magyar cukrászati hagyományok között. Ezt a különleges tortát Dobos C. József, a híres magyar cukrászmester alkotta meg az 1885-ös év környékén. A torta több réteg finom piskótából, gazdag, vajas csokoládékrémből és karamellizált cukorból áll. A legfőbb jellegzetessége a tetején lévő roppanós karamellréteg, amely egyedi textúrát ad az édességnek.
A Dobostorta a Magyarországon készült első torta, amely hosszú időn keresztül az elegancia és a cukrászművészet megtestesítője volt. A torta különlegessége, hogy a piskóta és a krém tökéletes harmóniát alkotnak, míg a karamell réteg nemcsak szemet gyönyörködtető, de egy igazi ínycsiklandó élvezetet is ad. Ha valami igazán elegáns, de hagyományos magyar desszertre vágysz, a Dobostorta mindig biztos választás!
Válaszd szét a tojásokat. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, a tojássárgákat keverd habosra a cukorral.
A tojásfehérje akkor lesz igazán kemény, ha egy csipet sót adsz hozzá verés közben.
Add hozzá a lisztet és a tojásfehérje habot, majd süss hat vékony piskótalapot.
A piskótát sütőpapírral bélelt tortaformában a legkönnyebb sütni. Fontos, hogy a habot óvatosan forgasd a tésztába, hogy ne törjön össze.
Olvaszd meg az étcsokoládét és keverd össze a puha vajjal, kakaóporral, vaníliás cukorral és tejjel, hogy vajkrémet készíts.
A vajkrémnek simának és homogénnek kell lennie. Ha csomós, tedd egy kis időre hűtőbe, majd verd fel újra.
Rétegezd a piskótalapokat a csokoládévajkrémmel, és vond be a torta oldalát és tetejét is.
A rétegezésnél figyelj, hogy egyenletesen oszlasd el a krémet a lapokon.
Készíts karamellt: olvaszd fel a cukrot egy serpenyőben, amíg aranybarnává válik, majd öntsd az utolsó piskótalap tetejére.
A karamell készítésekor légy óvatos, mert nagyon forró! A cukrot folyamatosan keverd, hogy ne égjen le.
Vágd fel a karamellel bevont piskótát cikkekre, és helyezd őket díszként a torta tetejére.
A karamell gyorsan megkeményedik, ezért rögtön vágd fel, amíg még puha. Ha eltörik, ne keseredj el, akkor is felhasználhatod a díszítéshez.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.