Empanadas de pino – chilei húsos empanada aranybarnára sütve, tányéron tálalva

Empanadas de pino - chilei húsos empanada

Az empanadas de pino az egyik legismertebb chilei étel, amely a spanyol empanada hagyományára épül, de sajátos, helyi ízvilággal rendelkezik. A 19. században a bányászok körében vált népszerűvé, akik számára praktikus és tartalmas ételként szolgált, amit könnyen magukkal vihettek. Technikai tanács: a pino, vagyis a töltelék akkor az igazi, ha az összetevőket lassú tűzön pároljuk össze, hogy mély, karakteres ízeket kapjunk. A frissen sült empanada illata, ahogy a töltelék és a tészta együtt ropogósra sül, ellenállhatatlan hangulatot teremt a konyhában. Tökéletes vendégváró, piknikre csomagolható fogás vagy akár egy családi vacsora főszereplője is lehet. Ahogy felvágod, és meglátod a tojás, a hús és a mazsola kombinációját, az ízélmény garantáltan maradandó lesz.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Liszt
100 g Zsír
200 ml Meleg víz
1 tk.
300 g Darált marhahús
2 db Vöröshagyma
2 db Főtt tojás
8 db Fekete olívabogyó
2 ek. Mazsola
1 tk. Őrölt kömény
0.5 tk. Őrölt feketebors
2 ek. Olaj a sütéshez
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy serpenyőben hevíts fel olajat, és dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát közepes lángon, amíg áttetszővé nem válik. Ezután add hozzá a darált marhahúst, és pirítsd barnára.

    Ne kevergesd túl sűrűn a húst az elején, hogy szépen megpiruljon és ne párolódjon.

    2

    Fűszerezd a húsmasszát őrölt köménnyel, borssal, és sóval. Add hozzá a mazsolát is, majd keverd össze alaposan. Főzd további 10 percig, amíg a hús teljesen megpuhul, és az ízek összeérnek.

    A mazsola édeskés kontrasztot ad a húsos tölteléknek – ne hagyd ki!

    3

    Hagyd a húsos tölteléket szobahőmérsékletre hűlni. Közben készítsd el a tésztát: a lisztet keverd össze sóval, majd morzsold el benne a zsírt. Fokozatosan add hozzá a meleg vizet, és gyúrd sima tésztává.

    A tészta ne legyen túl lágy – ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet a végén.

    4

    A tésztát oszd 10 egyforma részre, formázz gombócokat, majd lisztezett felületen nyújts belőlük kör alakú lapokat kb. 15 cm átmérővel.

    Ha ragad a tészta, nyújtás előtt enyhén lisztezd meg a sodrófát is.

    5

    Mindegyik tésztakorong közepére tegyél egy adag húst, egy negyed főtt tojást, egy olívabogyót. Hajtsd félbe a tésztát, és nyomkodd le a széleit egy villa segítségével.

    A szélek lezárásához nedvesítsd be kicsit a tészta peremét – így jobban összeragad.

    6

    Helyezd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg a tetejüket felvert tojással, hogy szép aranyszínűre süljenek.

    A tojásos kenéshez használj ecsetet és ne nyomd túl erősen, hogy ne sértsd meg a tészta felületét.

    7

    Süsd előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20–25 percig, amíg a tészták aranybarnára sülnek.

    Ha egyenletes barnulást szeretnél, a sütés felénél fordítsd meg a tepsit.