Erdei gyĂŒmölcsös croissant tĂĄlalva

Erdei gyĂŒmölcsös croissant

A croissant az egyik legismertebb francia pĂ©ksĂŒtemĂ©ny, amely az osztrĂĄk kiflibƑl fejlƑdött ki Ă©s lett vilĂĄgszerte nĂ©pszerƱ. Az erdei gyĂŒmölcsös vĂĄltozat egy kellemesen Ă©des Ă©s gyĂŒmölcsös csavar a hagyomĂĄnyos receptben, amely a vajas tĂ©szta Ă©s az Ă©rett erdei gyĂŒmölcslekvĂĄr tökĂ©letes harmĂłniĂĄjĂĄt adja. KivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs egy könnyed reggelihez vagy uzsonnĂĄhoz, amely garantĂĄltan elvarĂĄzsol az Ă©des Ă©s friss Ă­zvilĂĄgĂĄval.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g Liszt
⭕ 250 ml Tej
⭕ 25 g Friss Ă©lesztƑ
⭕ 50 g Cukor
⭕ 5 g Só
⭕ 250 g Vaj
⭕ 1 db Tojás
⭕ 150 g Erdei gyĂŒmölcs lekvĂĄr
⭕ 20 g Porcukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosĂ­tsd meg, majd keverd el benne a cukrot Ă©s az Ă©lesztƑt. Hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂ­g felfut.

    Ha az Ă©lesztƑ nem fut fel, akkor valĂłszĂ­nƱleg lejĂĄrt a szavatossĂĄga, vagy a tej tĂșl forrĂł volt.

    2

    Egy nagy tĂĄlba szitĂĄld a lisztet, add hozzĂĄ a sĂłt, majd öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztƑs tejet Ă©s a tojĂĄst. Kezdd el összegyĂșrni a tĂ©sztĂĄt.

    A liszt åtszitålåsa segít, hogy a tészta könnyebb legyen.

    3

    Dolgozd ki a tésztåt simåra, majd takard le egy tiszta konyharuhåval és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órån åt.

    A tészta akkor jó, ha a duplåjåra kel.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki tĂ©glalap alakĂșra, Ă©s helyezz rĂĄ 200 g hideg vajat vĂ©kony szeletekben. Hajtsd rĂĄ a tĂ©szta egyik felĂ©t a mĂĄsikra, majd nyĂșjtsd ki ismĂ©t Ă©s hajtogasd össze. Ezt a hajtogatĂĄst ismĂ©teld meg hĂĄromszor, közben 15 perces pihenƑket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, kĂŒlönben elolvad Ă©s nem lesz rĂ©teges a tĂ©szta. A hajtogatĂĄsok között pihentesd a tĂ©sztĂĄt a hƱtƑben, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    5

    A vĂ©gsƑ nyĂșjtĂĄs utĂĄn vĂĄgd a tĂ©sztĂĄt hĂĄromszögekre. Mindegyik hĂĄromszög közepĂ©be tegyĂ©l egy kis adag erdei gyĂŒmölcs lekvĂĄrt, majd tekerd fel croissant formĂĄra.

    A hĂĄromszögeket a szĂ©lesebbik felĂŒknĂ©l kezdd el feltekerni.

    6

    Helyezd sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire a croissantokat, Ă©s hagyd mĂ©g 30 percig kelni.

    A måsodik kelesztés utån a croissantok még szebbek lesznek.

    7

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojĂĄssal, majd sĂŒsd Ƒket 18-20 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    A tojåssal való lekenés segít, hogy szép fényesek legyenek a croissantok.

    8

    Amikor a croissantok megsĂŒltek, hagyd Ƒket langyosra hƱlni, majd szĂłrd meg porcukorral a tetejĂŒket.

    MielƑtt megszĂłrod porcukorral, megbizonyosodj rĂłla, hogy a croissantok mĂĄr nem forrĂłk, kĂŒlönben a porcukor megolvad Ă©s eltƱnik.