Fahéjas-mézes pite tálalva

Fahéjas-mézes pite

A mézes sütemények és piték régóta a házi konyhák kedvencei. A méz természetes édessége és a fahéj meleg, fűszeres aromája tökéletes kombinációt alkot. Ez a pite különösen népszerű az őszi és téli hónapokban, hiszen a baracklekvár és a méz együtt igazán gazdag ízt ad neki. A tésztája omlós, de mégis könnyen szeletelhető, és a lekváros töltelék kellemesen szaftossá teszi. Ünnepi alkalmakra vagy egy egyszerű hétvégi desszertként is kiváló választás. Ha szereted a klasszikus, házias süteményeket, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
300 g Liszt
100 g Méz
80 g Kristálycukor
150 g Vaj
2 db Tojás
1 tk. Sütőpor
2 tk. Fahéj
1 cs. Vaníliás cukor
1 csipet
50 g Dió (aprítva, opcionális)
150 g Baracklekvár
20 g Porcukor (a szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót egy nagy tálban összekeverjük.

    A sütőport szitáld a liszthez, hogy ne legyen csomós a tészta.

    2

    A vajat felkockázzuk, majd a száraz hozzávalókhoz morzsoljuk, hogy morzsás állagot kapjunk.

    A vaj legyen hideg, hogy könnyebben tudd morzsolni. Használhatsz vajvágót is.

    3

    Hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat, majd alaposan összegyúrjuk, hogy sima tésztát kapjunk.

    A tésztát ne gyúrd túl, csak addig, amíg összeáll. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük, hogy könnyebben kezelhető legyen.

    A hűtés segít, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen.

    5

    A hűtött tésztát két egyenlő részre osztjuk, és enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta nagyon ragad, tedd vissza a hűtőbe.

    6

    Az egyik tésztalapot egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd egyenletesen megkenjük baracklekvárral, és megszórhatjuk aprított dióval.

    A lekvár ne legyen túl híg, mert eláztathatja a tésztát. Használhatsz sűrűbb lekvárt vagy dzsemet.

    7

    A másik tésztalapot a lekvárral megkent rétegre helyezzük, és villával finoman megszurkáljuk, hogy sütés közben egyenletesen süljön.

    A villával való szurkálás segít, hogy a tészta ne púposodjon fel sütés közben.

    8

    Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 25-30 percig sütjük, amíg aranybarnára sül.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a pitere. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórjuk és szeletelve tálaljuk.

    A pitét hagyd teljesen kihűlni, mielőtt szeleteled, mert melegen könnyen törik.