Fekete ribizlis bagel tálalva

Fekete ribizlis bagel

A fekete ribizlit régóta használják sütemények és pékáruk ízesítésére, különleges, kissé fanyar aromája miatt. Ez a bagel egy édes és enyhén savanykás csavar a hagyományos receptben, amely tökéletes reggelire vagy uzsonnára. A fekete ribizli nemcsak ízletes, hanem tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal is. A bagel forró mézes vízben való előfőzése biztosítja a tökéletes állagot, míg a fekete ribizli természetes édességet ad hozzá. Ha szereted a különleges ízkombinációkat, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 1 óra 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 50 perc
2600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Szárított élesztő
250 ml Langyos víz
30 g Méz
5 g
120 g Friss fekete ribizli
20 g Kristálycukor
30 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót. Ügyelj arra, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert az gátolhatja a kelést.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a bagel könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    A langyos vízhez add hozzá a mézet, majd keverd el, amíg teljesen feloldódik.

    A víz hőmérséklete legyen kb. 30-35°C. Ha túl forró, az megöli az élesztőt, ha túl hideg, az élesztő nem aktiválódik megfelelően.

    3

    Öntsd a mézes vizet a lisztes keverékhez, és kezdd el összedolgozni egy fakanállal vagy kézzel, amíg egy ragacsos tésztát kapsz.

    Ne ijedj meg, ha a tészta ragacsos. A dagasztás során ez változni fog.

    4

    Dagaszd a tésztát 10-15 percig, amíg sima és rugalmas lesz. A dagasztás közben óvatosan dolgozd bele a fekete ribizlit, hogy ne törjenek szét teljesen a bogyók.

    A tésztát lisztezett felületen dagaszd, és ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet. A ribizlit a dagasztás vége felé add hozzá, hogy minél kevesebb törjön össze.

    5

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, vagy amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hely a kikapcsolt sütő, amibe előzőleg forró vizet tettél egy hőálló edényben. Ez biztosítja a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat.

    6

    Ha megkelt a tészta, oszd fel 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Mindegyik gombócot lapítsd ki, majd az ujjaddal készíts egy lyukat a közepébe, és formázd meg a bageleket.

    A gombócokat érdemes mérleggel kimérni, hogy egyforma méretűek legyenek. A lyuk ne legyen túl kicsi, mert a sütés során összezáródhat.

    7

    Hagyd pihenni a bagel formázott darabjait további 15 percig, miközben egy nagy lábosban vizet forralsz egy evőkanál mézzel.

    A mézes víz segít abban, hogy a bagelek szép színt kapjanak sütés közben.

    8

    A bageleket egyenként főzd meg a mézes vízben 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A főzés során a bagelek feljönnek a víz tetejére. Ne főzd őket túl sokáig, mert kemények lesznek.

    9

    Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd 18-20 percig, amíg aranybarnák és enyhén ropogósak lesznek.

    A sütő aljába tegyél egy vízzel teli edényt, hogy gőz keletkezzen. Ez segít abban, hogy a bagelek belül puhák, kívül pedig ropogósak legyenek.

    10

    Hagyd hűlni legalább 10 percig, majd tálald vajjal vagy extra fekete ribizlivel megszórva.

    A frissen sült bagel a legfinomabb, de ha marad, légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.