Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót. Ügyelj arra, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert az gátolhatja a kelést.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a bagel könnyebb és levegősebb legyen.
A langyos vízhez add hozzá a mézet, majd keverd el, amíg teljesen feloldódik.
A víz hőmérséklete legyen kb. 30-35°C. Ha túl forró, az megöli az élesztőt, ha túl hideg, az élesztő nem aktiválódik megfelelően.
Öntsd a mézes vizet a lisztes keverékhez, és kezdd el összedolgozni egy fakanállal vagy kézzel, amíg egy ragacsos tésztát kapsz.
Ne ijedj meg, ha a tészta ragacsos. A dagasztás során ez változni fog.
Dagaszd a tésztát 10-15 percig, amíg sima és rugalmas lesz. A dagasztás közben óvatosan dolgozd bele a fekete ribizlit, hogy ne törjenek szét teljesen a bogyók.
A tésztát lisztezett felületen dagaszd, és ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet. A ribizlit a dagasztás vége felé add hozzá, hogy minél kevesebb törjön össze.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, vagy amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hely a kikapcsolt sütő, amibe előzőleg forró vizet tettél egy hőálló edényben. Ez biztosítja a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat.
Ha megkelt a tészta, oszd fel 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Mindegyik gombócot lapítsd ki, majd az ujjaddal készíts egy lyukat a közepébe, és formázd meg a bageleket.
A gombócokat érdemes mérleggel kimérni, hogy egyforma méretűek legyenek. A lyuk ne legyen túl kicsi, mert a sütés során összezáródhat.
Hagyd pihenni a bagel formázott darabjait további 15 percig, miközben egy nagy lábosban vizet forralsz egy evőkanál mézzel.
A mézes víz segít abban, hogy a bagelek szép színt kapjanak sütés közben.
A bageleket egyenként főzd meg a mézes vízben 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A főzés során a bagelek feljönnek a víz tetejére. Ne főzd őket túl sokáig, mert kemények lesznek.
Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd 18-20 percig, amíg aranybarnák és enyhén ropogósak lesznek.
A sütő aljába tegyél egy vízzel teli edényt, hogy gőz keletkezzen. Ez segít abban, hogy a bagelek belül puhák, kívül pedig ropogósak legyenek.
Hagyd hűlni legalább 10 percig, majd tálald vajjal vagy extra fekete ribizlivel megszórva.
A frissen sült bagel a legfinomabb, de ha marad, légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.