Fesenjan tálalva

Fesenjan

A Fesenjan a perzsa konyha egyik legjellegzetesebb fogása, amelyet általában ünnepi alkalmakkor vagy különleges vendégségek alkalmával szolgálnak fel. A gazdag diós és gránátalmás mártás különleges ízvilága teszi ezt az ételt igazán emlékezetessé. Eredete az ókori Perzsiába nyúlik vissza, ahol a gránátalma az élet és a termékenység szimbóluma volt. Ez az étel tökéletes példája annak, hogyan harmonizálhatnak a savanykás és édes ízek egy fogásban.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 20 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkehús (comb vagy mell)
200 g Dió (őrölt)
100 ml Gránátalmaszirup
1 db Vöröshagyma
1 tk. Fahéj
1 tk. Kurkuma
500 ml Víz vagy csirkealaplé
3 ek. Olaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Cukor (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkehúst tisztítsd meg, és darabold kisebb részekre. Ízesítsd sóval és borssal.

    A comb és a mell vegyesen a legjobb, de használhatsz csak combot is, mert az szaftosabb.

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és pirítsd meg a csirkehúst, amíg aranybarna nem lesz. Tedd félre.

    Ne tedd tele a serpenyőt, mert akkor a hús párolódni fog ahelyett, hogy pirulna. Inkább több részletben pirítsd.

    3

    Az apróra vágott vöröshagymát pirítsd meg ugyanabban a serpenyőben, amíg üveges lesz.

    A hagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, mert keserű ízt adhat az ételnek.

    4

    Add hozzá az őrölt diót, és kevergetve pirítsd 1-2 percig, hogy az illatok felszabaduljanak.

    Vigyázz, a dió könnyen megég! Folyamatosan kevergesd, és ne hagyd magára.

    5

    Keverd hozzá a kurkumát és a fahéjat, majd öntsd hozzá a gránátalmaszirupot és az alaplevet. Forrald fel.

    Ha nincs gránátalmaszirupod, használhatsz gránátalma levet és egy kis citromlevet, de a szirup adja a legautentikusabb ízt.

    6

    Helyezd vissza a csirkehúst a mártásba, és lassú tűzön főzd 40-50 percig, amíg a hús teljesen megpuhul és a mártás besűrűsödik.

    Fontos, hogy lassú tűzön főzd, mert így a hús omlós lesz, és a mártás szépen besűrűsödik. Ha túl gyorsan forralod, a mártás szétválhat.

    7

    Kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd további sóval, borssal vagy egy kis cukorral az ízek kiegyensúlyozásához.

    A Fesenjan íze édes-savanyú-sós. Kóstold meg, és állítsd be az ízeket a saját ízlésed szerint. A cukor segít kiegyensúlyozni a savanyúságot.

    8

    Tálald a Fesenjant basmati rizzsel, és díszítsd gránátalmamagokkal a különleges hatás érdekében.

    A basmati rizs a legautentikusabb választás, de jázmin rizzsel is finom. A gránátalmamagok nem csak díszítésként szolgálnak, hanem frissítő, roppanós textúrát is adnak az ételnek.