Fig chutney, füge alapú indiai szósz, fűszeres és savanykás ízekkel

Fig chutney

A chutney egy indiai eredetű fűszeres szósz, amelyet gyakran gyümölcsökből, zöldségekből vagy húsokból készítenek. A fügét tartalmazó változat egy különleges édes-savanyú ízt ad, amely jól illik húsokhoz és sajtokhoz is. Az indiai konyhában a chutney elengedhetetlen része az étkezéseknek, és bár sokféle változata létezik, a füge alapú chutney különleges aromáival az egyik legkedveltebb.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Fügék (friss vagy szárított)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 g Cukor
3 ek. Almaecet
2 cm Gyömbér (friss)
0.5 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Koriander
1 tk. Mustármag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fügéket vágd apró darabokra, a hagymát és fokhagymát szeleteld fel vékonyra, a gyömbért reszeld le.

    A fügék édesebb ízt adnak, ha friss fügét használsz, viszont a szárított füge intenzívebb ízt biztosít.

    2

    Egy nagy serpenyőben kezd el hevíteni a hagymát és fokhagymát, amíg üvegesek nem lesznek.

    A hagymát ne pirítsd túl, mert keserű ízt adhat a chutney-nak.

    3

    Add hozzá a fügét, cukrot, almaecetet, reszelt gyömbért, sót, borsot, koriandert és mustármagot.

    A fűszerek fokozzák az ízeket, így érdemes kicsit variálni őket, hogy megtaláld a számodra legfinomabbat.

    4

    Főzd alacsony hőmérsékleten 40-45 percig, amíg a chutney besűrűsödik és a fűszerek összeérnek.

    Ha a chutney túl sűrűvé válik, egy kis vizet adva állíthatod az állagát.

    5

    A kész chutney-t tedd üvegekbe, és hagyd kihűlni. Tálald hidegen vagy melegen, kenyérrel vagy sajtokkal.

    Ha tartósítani szeretnéd, forrald fel az üvegeket és légmentesen zárd le őket.