Fokhagymås céklakrémleves tålalva

Fokhagymås céklakrémleves

A cĂ©kla mĂĄr az Ăłkorban is ismert Ă©s kedvelt zöldsĂ©g volt, a modern konyhĂĄban pedig Ășjra felfedeztĂ©k tĂĄplĂĄlĂł hatĂĄsa Ă©s kĂŒlönleges Ă­ze miatt. A fokhagymĂĄs cĂ©klakrĂ©mleves egyedi pĂĄrosĂ­tĂĄsa ennek az Ă©deskĂ©s, földes zöldsĂ©gnek Ă©s a karakteres fokhagymĂĄnak. A szĂ­nvilĂĄga mĂĄr önmagĂĄban elvarĂĄzsol, de az Ă­ze is emlĂ©kezetes marad. A leves titka a megfelelƑ pirĂ­tĂĄsi idƑ Ă©s az egyensĂșly az Ă©des, savas Ă©s sĂłs Ă­zek között. A tejszĂ­n selymes textĂșrĂĄt kölcsönöz, a citromlĂ© frissĂ­ti, a fokhagyma pedig mĂ©lysĂ©get ad. A burgonya termĂ©szetes sƱrĂ­tƑkĂ©nt mƱködik, Ă­gy nem kell hozzĂĄ liszt. Ahogy a cĂ©kla fƑ, a levegƑ megtelik földes, Ă©deskĂ©s illattal, amit a fokhagyma mĂ©lyĂ­t el. Ez a leves nemcsak szemet gyönyörködtetƑ, hanem testet-lelket melengetƑ fogĂĄs is. TĂĄlalhatod ĂŒnnepi Ă©tkezĂ©sek rĂ©szekĂ©nt, de egy ĂĄtlagos hĂ©tköznapon is kĂŒlönlegessĂ© teszi az ebĂ©ded vagy vacsorĂĄd.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 500 g CĂ©kla
⭕ 150 g Burgonya
⭕ 900 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 100 ml Tejszín
⭕ 1 ek. CitromlĂ©
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklåt és a burgonyåt håmozd meg és kockåzd fel. A hagymåt és a fokhagymåt aprítsd fel. Tipp: ha nem szeretnéd, hogy megfogja a kezed a cékla, hasznålj gumikesztyƱt szeleteléskor.

    2

    Egy nagy lĂĄbasban hevĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat, majd dinszteld ĂŒvegesre a hagymĂĄt közepes lĂĄngon 3-4 perc alatt. Add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsd tovĂĄbbi 1 percig.

    3

    Add hozzĂĄ a cĂ©klĂĄt Ă©s a burgonyĂĄt, kevergetve pirĂ­tsd Ƒket 5 percig, hogy intenzĂ­vebb Ă­zt kapjanak.

    4

    Öntsd fel a zöldsĂ©galaplĂ©vel, forrald fel, majd fƑzd 25 percig közepes lĂĄngon, amĂ­g a zöldsĂ©gek megpuhulnak.

    5

    Botmixerrel turmixold simĂĄra a levest. Ha szeretnĂ©d selymesebbre, ĂĄt is szƱrheted egy finom szƱrƑn.

    6

    Add hozzĂĄ a tejszĂ­nt, citromlevet, sĂłt Ă©s borsot. Keverd el, majd fƑzd mĂ©g 2-3 percig alacsony lĂĄngon, de ne forrald tĂșl.

    7

    Tålald forrón, a tetejét díszítheted egy kevés tejszínnel vagy pirított fokhagymaszeletekkel.