Frango assado rozmaringgal, egész sült csirke aranybarnára sütve, friss rozmaringgal megszórva, rusztikus tálalásban

Frango assado rozmaringgal

Történeti háttér: A „frango assado” Portugália egyik legismertebb sült csirkés fogása, melyet gyakran hétvégi családi étkezések alkalmával készítenek. A citromos-rozmaringos fűszerezés a mediterrán konyha egyik alapmotívuma, amitől a hús friss és aromás lesz. Technikai tanács: A legfontosabb, hogy a bőr szépen ropogósra süljön, ehhez pedig elengedhetetlen a magas hőfokon való, időszakos locsolás. A konyha megtelik a sülő fokhagyma és rozmaring illatával – egyszerre otthonos és ünnepi hangulatot teremtve. Felhasználói élmény: Ez a fogás kiváló vasárnapi ebédként, de akár vendégvárónak is remek választás. Sült krumplival vagy friss salátával tálalva igazi mediterrán élményt nyújt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Egész csirke
4 db Fokhagyma
3 ek. Citromlé
4 ek. Olívaolaj
2 ek. Friss rozmaring
1.5 tk.
0.5 tk. Fekete bors
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkét alaposan tisztítsd meg, belsőségeket távolítsd el, majd itasd le róla a nedvességet papírtörlővel.

    A száraz bőr segít, hogy a csirke sütés közben szép ropogós legyen.

    2

    Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, citromlevet, zúzott fokhagymát, aprított friss rozmaringot, sót és borsot.

    A fűszeres pácot akár egy nappal előbb is elkészítheted és a hűtőben érlelheted.

    3

    Dörzsöld be a fűszeres keverékkel alaposan kívül-belül a csirkét. Helyezd egy tepsibe, és hagyd állni 30 percet, hogy az ízek beszívódjanak.

    Ha időd engedi, pihentesd a csirkét hűtőben egy éjszakán át a még intenzívebb ízekért.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Önts egy kevés vizet a tepsi aljára, hogy ne száradjon ki a sütés során.

    A vízgőz segít a szaftosság megőrzésében, a bőrt pedig rendszeresen locsold meg a kisült zsiradékkal.

    5

    Süsd a csirkét kb. 80–90 percig, időnként meglocsolva a tepsi alján lévő szafttal. Akkor jó, ha a bőre aranybarna és ropogós, a húsa pedig teljesen átsült.

    Egy hőmérő segítségével ellenőrizheted a készséget: a comb vastag részénél 75°C felett biztonságos.

    6

    Vedd ki a sütőből, takard le alufóliával, és pihentesd 10 percig, mielőtt felszeleteled.

    A pihentetés alatt a húsnedvek visszaoszlanak, így nem szárad ki szeleteléskor.