Fried Chicken Bao ropogós csirkemellel és uborkával

Fried Chicken Bao – ropogós csirke, majonéz, uborka

A bao eredetileg Kínából származik, de az elmúlt években világszerte elterjedt, különösen a street food kultúra révén. A Fried Chicken Bao a klasszikus keleti bucit ötvözi a nyugati rántott csirkés szendvics élménnyel – így jött létre ez a modern fúziós étel. Ahogy a ropogós csirkemell sül a forró olajban, és a puha bao bucik gőzölögnek a párolóban, már érezhető a házi street food varázsa. A panírozott csirke tökéletes kontrasztot alkot a puha bucival, a friss uborka pedig üdítően roppan. A majonéz krémes textúrája összeköti az ízeket – ezt érdemes házilag is elkészíteni tojásból és olajból. Remek választás hétvégi ebédekre, házi burgeralternatívaként, vagy ha lenyűgöznél valakit egy különleges fogással. Ha extrát szeretnél, adj hozzá sriracha szószt vagy savanyított lilahagymát.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 30 perc
3389 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
20 g Cukor
5 g Szárazélesztő
5 g
150 ml Víz
400 g Csirkemell
60 g Liszt
1 db Tojás
80 g Zsemlemorzsa
50 ml Olaj a sütéshez
60 g Majonéz
100 g Uborka

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, cukrot, élesztőt és sót. Öntsd hozzá a langyos vizet, majd dolgozd ki a tésztát sima, rugalmas állagúra. Tipp: ha túl száraz, adj még egy kevés vizet, ha túl ragacsos, kis lisztet.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.

    2

    Fedd le a tésztát és keleszd meleg helyen kb. 1 óráig, míg a duplájára nő. Tipp: a kelést gyorsíthatod, ha a tálat a sütőbe helyezed, csupán a világítással bekapcsolva.

    A tésztát letakarhatod nedves konyharuhával is, hogy ne száradjon ki.

    3

    A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre. Formázd ovális koronggá, hajtsd félbe, és sütőpapírral elválasztva helyezd a párolóba. Hagyd pihenni még 15 percet, majd párold 10-12 percig közepes lángon. Tipp: a fedőt ne nyisd fel, amíg kész nem lesz, mert a gőz elillan és összeesik a buci.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a bucik leragadjanak a pároló aljára.

    4

    A csirkemellet vágd kisebb, tenyérnyi szeletekre. Sózd be, majd panírozd be: először lisztbe, aztán felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgasd. Tipp: a dupla panír még ropogósabbá teszi, ha szereted az extra kérget.

    A panírozás előtt a csirkét klopfold ki vékonyabbra, így hamarabb átsül.

    5

    Hevíts olajat egy mély serpenyőben kb. 170-180 °C-ra. Süsd ki benne a bepanírozott csirkeszeleteket aranybarnára és ropogósra, oldalanként 3-4 perc alatt. Papírtörlőre szedd, hogy a felesleges olajat felszívja. Tipp: az olaj akkor elég forró, ha egy morzsa rögtön feljön a tetejére.

    Ha nincs konyhai hőmérőd, dobj egy pici darab kenyeret az olajba. Ha azonnal elkezd pirulni, akkor jó a hőmérséklet.

    6

    Szeleteld fel az uborkát hosszanti vékony csíkokra. Tipp: a ropogósságot fokozhatod, ha jeges vízbe teszed pár percre szeletelés után.

    Az uborka magos részét vágd ki, hogy ne legyen túl vizes a bao.

    7

    Tálalás: nyisd szét a meleg bao bucikat, kend meg kevés majonézzel, helyezz bele egy-egy szelet rántott csirkét és pár szelet uborkát. Azonnal tálald. Tipp: kínálhatsz mellé csípős szósszal vagy fokhagymás majonézzel is.

    A bao bucikat tálalás előtt gőzöld meg újra, hogy melegen tartsd őket.