Füstölt BBQ marhalábszár szeletek tálalva

Füstölt BBQ marhalábszár

A BBQ marhalábszár egy klasszikus amerikai füstölt húsétel, amely különösen népszerű Texasban és a déli államokban. A füstölés technikáját az őslakos amerikai törzsek kezdték el használni, később a cowboyok és az amerikai barbecue mesterek tökéletesítették. A hosszú, lassú füstölés során a hús ízei mélyebbé válnak, és az omlós textúra tökéletesen illeszkedik a fűszeres BBQ szószhoz. Ez az étel tökéletes választás nagyobb baráti összejövetelekre és családi grillezésekre. A megfelelő füstölési technika és a hús pihentetése kulcsfontosságú, hogy a marhahús igazán szaftos és ízletes maradjon.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 5 óra
Teljes 5 óra 15 perc
1850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1500 g Marhalábszár
15 g Durva szemű só
10 g Frissen őrölt fekete bors
5 g Pirospaprika
5 g Fokhagyma por
5 g Hagymapor
20 g Barna cukor
100 ml BBQ szósz
250 ml Almalé
500 g Faszén vagy fa a füstöléshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhalábszárat megtisztítjuk, majd egyenletesen bedörzsöljük a durva szemű sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymaporral, hagymaporral és barna cukorral. Ez a száraz pác segít kihozni a hús ízét.

    A lábszár vastagabb részeit érdemes bevagdosni, hogy a fűszerek mélyebbre jussanak.

    2

    A bepácolt húst legalább 2 órán át pihentetjük a hűtőben, hogy az ízek jól beivódjanak. Ha van időd, egy egész éjszakán át pihentetheted a tökéletes eredményért.

    A hosszabb pácolási idő alatt a hús nem csak ízletesebb lesz, de a rostjai is fellazulnak, így puhább lesz a végeredmény.

    3

    A füstölőt 110°C-ra előmelegítjük. A faszenet vagy fát egyenletesen elosztjuk a füstölőben, hogy hosszú és egyenletes füstöt biztosítsunk.

    A hőmérsékletet érdemes folyamatosan ellenőrizni, hogy a füstölés egyenletes legyen.

    4

    A húst a füstölőbe helyezzük, és alacsony hőmérsékleten 4-5 órán keresztül füstöljük. Minden órában egy kevés almalevet permetezünk rá, hogy szaftos és ízletes maradjon.

    Ha nincs almalé, használhatsz vizet vagy húslevest is a permetezéshez.

    5

    Amikor a hús eléri a 90-95°C belső hőmérsékletet, levesszük a füstölőről, majd alufóliába csomagolva legalább 30 percig pihentetjük, hogy a szaftok visszaoszoljanak benne.

    A pihentetés alatt a hús hőmérséklete még emelkedhet, ezért ne ijedj meg, ha a végső hőmérséklet meghaladja a 95°C-ot.

    6

    A pihentetés után a húst szeleteljük vagy szálaira szedjük, majd BBQ szósszal meglocsolva tálaljuk.

    A marhalábszár rostjai hosszú füstölés után könnyen szétesnek, ezért akár villával is szétszedheted.