A marhalábszárat megtisztítjuk, majd egyenletesen bedörzsöljük a durva szemű sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymaporral, hagymaporral és barna cukorral. Ez a száraz pác segít kihozni a hús ízét.
A lábszár vastagabb részeit érdemes bevagdosni, hogy a fűszerek mélyebbre jussanak.
A bepácolt húst legalább 2 órán át pihentetjük a hűtőben, hogy az ízek jól beivódjanak. Ha van időd, egy egész éjszakán át pihentetheted a tökéletes eredményért.
A hosszabb pácolási idő alatt a hús nem csak ízletesebb lesz, de a rostjai is fellazulnak, így puhább lesz a végeredmény.
A füstölőt 110°C-ra előmelegítjük. A faszenet vagy fát egyenletesen elosztjuk a füstölőben, hogy hosszú és egyenletes füstöt biztosítsunk.
A hőmérsékletet érdemes folyamatosan ellenőrizni, hogy a füstölés egyenletes legyen.
A húst a füstölőbe helyezzük, és alacsony hőmérsékleten 4-5 órán keresztül füstöljük. Minden órában egy kevés almalevet permetezünk rá, hogy szaftos és ízletes maradjon.
Ha nincs almalé, használhatsz vizet vagy húslevest is a permetezéshez.
Amikor a hús eléri a 90-95°C belső hőmérsékletet, levesszük a füstölőről, majd alufóliába csomagolva legalább 30 percig pihentetjük, hogy a szaftok visszaoszoljanak benne.
A pihentetés alatt a hús hőmérséklete még emelkedhet, ezért ne ijedj meg, ha a végső hőmérséklet meghaladja a 95°C-ot.
A pihentetés után a húst szeleteljük vagy szálaira szedjük, majd BBQ szósszal meglocsolva tálaljuk.
A marhalábszár rostjai hosszú füstölés után könnyen szétesnek, ezért akár villával is szétszedheted.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.