Füstölt BBQ marhaszegy fekete borsos kéreggel tálalva

Füstölt BBQ Marhaszegy Fekete Borsos Kéreggel

A füstölt BBQ marhaszegy fekete borsos kéreggel egy ikonikus amerikai BBQ fogás, amely a texasi stílusú barbecue egyik legismertebb darabja. A vastag fekete borsos kéreg nemcsak fantasztikus ízt ad a húsnak, hanem segít megőrizni a szaftosságát is. A marhaszegy az egyik legjobb húsrész a lassú füstöléshez, mivel a hosszú főzési idő alatt a kollagén átalakul, és a hús hihetetlenül omlós lesz. A tölgy vagy pecan füstje tökéletesen kiemeli a marhahús természetes gazdag ízét, míg a fekete borsos kéreg ropogós textúrát ad hozzá. Ez az étel tökéletes választás egy autentikus BBQ partyra, ünnepi vacsorára vagy akár egy hétvégi családi grillezésre. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald grillezett zöldségekkel és klasszikus BBQ köretekkel, például babbal vagy coleslaw salátával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 óra
Teljes 15 óra 30 perc
1050 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
4000 g Marhaszegy
3 ek. Durva szemcséjű só
4 ek. Fekete bors (frissen őrölt, durva)
1 ek. Fokhagymapor
1 ek. Hagymapor
1500 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy pecan)
2 ek. Mustár (ragasztóként a kéreghez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhaszegyet tisztítsd meg a felesleges zsírtól, de hagyj meg egy vékony réteget a szaftosság megőrzése érdekében.

    A zsírt ne távolítsd el teljesen, mert az adja a szaftosságot és az ízt a húsnak.

    2

    Kend be a marhaszegyet mustárral, amely segít a fűszerkeverék megtapadásában.

    Használj sárga mustárt, mert annak enyhe az íze és nem fogja elnyomni a többi fűszert.

    3

    Keverd össze a durva szemcséjű sót, a fekete borsot, a fokhagymaport és a hagymaport, majd alaposan dörzsöld be vele a húst.

    A durva szemcséjű só és bors jobban tapad a húsra és intenzívebb ízt ad.

    4

    Melegítsd elő a füstölőt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    A hickory vagy tölgyfa füstje jól illik a marhához.

    5

    Helyezd a marhaszegyet a füstölőrácsra, és füstöld 8-10 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.

    A füstölés során figyelj a hőmérsékletre, ne engedd, hogy túl magasra szökjön, mert a hús kiszáradhat.

    6

    Csomagold be a húst hentespapírba vagy alufóliába, majd füstöld további 4-6 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 90-95°C-ot.

    A becsomagolás segít megőrizni a hús nedvességtartalmát. A hentespapír jobb, mert lélegzik és nem lesz olyan pépes a kéreg.

    7

    Vedd ki a marhaszegyet a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 1 órán keresztül csomagolva, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés nagyon fontos, mert ezalatt a húsrostok ellazulnak és a szaftok visszaszívódnak.

    8

    Szeleteld fel vékonyan a rostokkal párhuzamosan, és tálald grillezett zöldségekkel vagy klasszikus BBQ köretekkel.

    A szeleteléshez használj éles kést, és vágd a rostokra merőlegesen, hogy a hús omlósabb legyen.