A marhaszegyet tisztítsd meg a felesleges zsírtól, de hagyj meg egy vékony réteget a szaftosság megőrzése érdekében.
A zsírt ne távolítsd el teljesen, mert az adja a szaftosságot és az ízt a húsnak.
Kend be a marhaszegyet mustárral, amely segít a fűszerkeverék megtapadásában.
Használj sárga mustárt, mert annak enyhe az íze és nem fogja elnyomni a többi fűszert.
Keverd össze a durva szemcséjű sót, a fekete borsot, a fokhagymaport és a hagymaport, majd alaposan dörzsöld be vele a húst.
A durva szemcséjű só és bors jobban tapad a húsra és intenzívebb ízt ad.
Melegítsd elő a füstölőt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.
A hickory vagy tölgyfa füstje jól illik a marhához.
Helyezd a marhaszegyet a füstölőrácsra, és füstöld 8-10 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.
A füstölés során figyelj a hőmérsékletre, ne engedd, hogy túl magasra szökjön, mert a hús kiszáradhat.
Csomagold be a húst hentespapírba vagy alufóliába, majd füstöld további 4-6 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 90-95°C-ot.
A becsomagolás segít megőrizni a hús nedvességtartalmát. A hentespapír jobb, mert lélegzik és nem lesz olyan pépes a kéreg.
Vedd ki a marhaszegyet a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 1 órán keresztül csomagolva, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.
A pihentetés nagyon fontos, mert ezalatt a húsrostok ellazulnak és a szaftok visszaszívódnak.
Szeleteld fel vékonyan a rostokkal párhuzamosan, és tálald grillezett zöldségekkel vagy klasszikus BBQ köretekkel.
A szeleteléshez használj éles kést, és vágd a rostokra merőlegesen, hogy a hús omlósabb legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.