Füstölt BBQ pulykalapocka tálalva

Füstölt BBQ Pulykalapocka

A füstölt BBQ pulykalapocka egy különleges és ízekben gazdag étel, amely az amerikai barbecue hagyományait követi. A pulykahús természetes szaftossága és enyhe íze tökéletes alap egy füstös BBQ fogáshoz. A pulykalapocka füstölése hosszabb időt vesz igénybe, de az eredmény egy rendkívül omlós és ízletes hús, amelyet a BBQ máz tökéletesen kiegészít. A tölgy- vagy hickory füstje mélyebb ízeket kölcsönöz a húsnak, míg a mézes BBQ szósz édeskés és füstös jegyeket ad hozzá. Ez az étel ideális választás BBQ partikra, családi grillezésre vagy egy kiadós hétvégi vacsorára. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald grillezett zöldségekkel és egy friss coleslaw salátával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 8 óra
Teljes 8 óra 30 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2500 g Pulykalapocka
3 ek. Durva szemcséjű só
2 ek. Fekete bors (frissen őrölt)
1 ek. Fokhagymapor
1 ek. Hagymapor
2 ek. Füstölt paprika
2 ek. Barna cukor
1 tk. Őrölt kömény
2 ek. Mustár (ragasztóként a kéreghez)
100 ml Almaecet
1500 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy cseresznye)
200 ml BBQ szósz
2 ek. Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A pulykalapockát tisztítsd meg a felesleges hártyáktól és zsírtól, majd kend be mustárral, hogy a fűszerkeverék jól rátapadjon.

    A pulykalapocka bőre alatt is lehet hártya, azt is érdemes eltávolítani.

    2

    Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, hagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és az őrölt köményt, majd alaposan dörzsöld be vele a húst.

    A pulykahús kevésbé zsíros, mint a sertés, ezért a fűszerezésnél ne spórolj a sóval és a cukorral, hogy megőrizd a nedvességtartalmát.

    3

    Melegítsd elő a füstölőt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    A pulykához jól passzol a gyümölcsfák (alma, cseresznye) füstje, de a juhar is jó választás.

    4

    Helyezd a pulykalapockát a füstölőrácsra, és füstöld 5-6 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.

    Érdemes a füstölőbe egy tál vizet tenni, hogy a pulyka ne száradjon ki.

    5

    Csomagold be a húst hentespapírba vagy alufóliába, majd füstöld további 2-3 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 90°C-ot.

    A becsomagolás során adhatsz hozzá egy kevés almalevet vagy csirkehúslevest is a még szaftosabb eredményért.

    6

    Vedd ki a pulykalapockát a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 30 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetést ne hagyd ki, mert különben a hús száraz lesz.

    7

    Egy tálban keverd össze a BBQ szószt, a mézet és az almaecetet, majd közepes lángon főzd 5-10 percig, amíg besűrűsödik.

    A szósz ízét kísérletezheted különböző fűszerekkel, például chilivel vagy gyömbérrel.

    8

    Kend meg a pulykalapockát a mézes BBQ szósszal, majd helyezd vissza a füstölőbe további 20 percre, hogy a máz rásüljön a húsra.

    Figyelj, hogy a máz ne égjen meg a füstölőben. Ha szükséges, csökkentsd a hőmérsékletet.

    9

    Szeleteld fel a pulykalapockát vékonyan, és tálald grillezett zöldségekkel vagy friss coleslaw salátával.

    A pulykahús remekül illik a könnyedebb köretekhez.